[]

her ürünü yedekli almak ve depolamak nasıl bir rahatsızlığa işarettir

6 litre sıvı sabun, 10 kutu maske, bir koli kolonya, kolilerce ton balıgı makarna vb vb...

gibi malzemeler alıp stoklayan depolayan kisi, ki sadece su corona donemınde değil normalde de böyle, nasıl bir bozukluga isaret etmektedir?


 
Niye bozukluk olsun?


  • ykyt  (01.10.20 22:04:49) 
normalde de böyle çünkü. sanki savaş çıkacak gibi hareket ediyor.


  • Techsavvy  (01.10.20 22:05:47) 
Bunlar basit takıntılar, arkadaşımın babası vefat ettiğinde, kömürlükten yüzlerce otomotiv rulmanını çıkarıp satmıştık. Babası yıllarca rulman biriktirmişti ki ne arabaları var ne de sökterel bir yakınlık. Hastalık olabilmesi için buna benzemesi gerek bence.


  • rezilrusfaadam  (01.10.20 22:08:17) 
Bu benim babam ya ben memur olmasina ve ulkenin ekonomik durumuna yoruyorum. Indirim döneminde stokluyor adam. Bu huyu bana da geçti gerci felaket stokcuyum ve bu aliskanligin aslinda daha cok para harcamaya yol açtığına dair bi arastirma okumuştum:/


  • hindistan cevizi  (01.10.20 22:08:38) 
nıye bozukluk olmasın? okb olabılır belkı.


  • komorebice  (01.10.20 22:10:51) 
Ahaha benim bu :)) zaman zaman ben manyağım galiba düşünmüyor değilim ama bayağı istifçiyim, bazen insanlar oha diyor. Rahatsızlığa istifçilik veya stokçuluk deniyor da olabilir. Yani ruhum istifçi, nasıl anlatayım bilmiyorum. Anneme sorarsan babaanneme çekmişim, ondanmış.

Edit: temel düşünce, bulunsun lazım olur. Sakla samanı gelir zamanı. Bir de bozulmayacak şeyleri ucuz bulunca alıyorum, ihtiyacım olduğu anda almakla uğraşmayayım hem de daha pahalıya almayayım diye. Son zamanlarda bazı şeylerin üzerine aldığım tarihi ve fiyatı yazmaya başladım. Omfg gerçekten manyağım galiba :/
  • pati  (01.10.20 22:14:17 ~ 22:19:41) 
Bende de oluyor bazen bu. Bozulmayacak şeylerden çokça alıyorum. Ben kalabalık bir ailede büyüdüm, evimiz 10 kişiydi ve her şeyden aşırı alınırdı mecburen. Yavaş yavaş bende üzerimfen atmaya çalışıyorum.


  • giovanne  (01.10.20 22:20:04) 
Sarf malzemesini bittikçe alacak kadar zengin değildir. Bugün x liraya aldığın ürünü yarın 1.2x iki ay sonra 1.4x fiyatına alcaksın. bugün 10x vererek büyük kar yapar bu ehonomi çoh eyi.


  • goodz  (01.10.20 22:23:37) 
Maddi açıdan ve sosyal yaşantısını etkilemiyorsa doğrusu psikolojik bir sorun belirtisi olduğunu sanmıyorum. Eğer işe yarayacak ve israf olmayacak şeyleri bu şekilde alıyorsa sorun olduğunu sanmıyorum. Ama sizin kadar gözlem sahibi değiliz, pek işe yarar yorum yapamayız.

Bir benzer durumu sadece indirim dönemlerinde yapıyorum. Sürekli kullandığım, ihtiyaç duyduğum ürünleri anlık ihtiyacımdan daha fazla satın alıyorum. İndirim döneminde 1 tane değil 3 tane alıyorum. Şampuan, diş macunu, diş fırçası, yara bandı, hep kullandığım makyaj malzemeleri, pamuk, son kullanım tarihi ileri tarihli olan paketli gıdalar, tuvalet-havlu kağıdı, ıslak mendil, kalem, defter gibi şeyler. Bu şekilde 2-3 yıldır alışveriş yapıyorum henüz evdekilerden olumsuz tepki almadım.
  • GoodMorningTeacher  (01.10.20 22:25:27) 
Indirimdiyken aliyorsa akilli bir insandir. Indirimde degilken, 3 kere alisverise gidecegine 1 kere gidiyorsa alisverise gene akilli bir insandir.


  • baldur2  (01.10.20 22:38:10) 
Bence belirli bir noktaya varana kadar rahatsızlık demek yanlış. Bir çeşit hayatta kalma çabası. Aşırı nflasyonun veya belirli bir ihtiyaca ulaşmada zorluğun sonucunda oluşan bir cevap. İş istifçiliğe ulaştığında veya amacı dışına çıktığında(yukarıdaki rulman örneği gibi) rahatsızlık diyebiliriz.

en.m.wikipedia.org
  • the coon  (01.10.20 22:56:47) 
Ben de böyle yapıyorum, çünkü alışverişe çıkmayı sevmiyorum. Bi kere çıktığımda ne alacaksam yüklenip hallediyorum tek seferde işte.


  • plutongezegendegilmi  (01.10.20 23:02:33) 
Bahsettigin kisi ne boyutta tam anlatmamissin ama ben de bir kerede alip aklimdan cikarmayi seviyorum.

Atiyorum dis macunu 10-15 kutu alip 1 yil boyunca asla bir daha dusunmuyorum. Ya da deterjan, yumusatici vs. Yilda 1 kere aliyorum, seneye bitmeye yakin bi daha alip o defteri kapatiyorum.

Eger boyleyse cok da anormal gelmedi :)
  • brkylmz  (01.10.20 23:16:32) 
Çeşitli sebepleri olabili, spekülatif bir konu.

Babam böyle, ailenin geçmişinde üç dört nesil göç var, savaş var. Herhalde onla ilgili bir alışkanlık bence.
  • encokbenisevinnolur  (01.10.20 23:20:44) 
ben ucuz bi ürün görünce evde olsa da alıyorum direkt. bozulmayacak ürünler tabii. tuvalat kağıdı, deterjan vb. evin zaman zaman toptancı deposuna döndüğü de oluyo hatta. ama varsın dursun ne zararı var. sürekli fiyatlar yükseliyo zaten.


  • spirit crusher  (01.10.20 23:32:39) 
2016'da indirimde aldığım el sabunları (neydi antibakteriyel ultra bişi) daha yeni bitti.
geçen gün indirimde bulaşık makinesi tableti buldum 1 senelik aldım.
indirimde biraz buldum ayıptır söylemesi. cam şişede ve meksikada üretiliyor. tanesini 7 tl civarına bulunca 72 tane aldım.
geçen sene aynı şekilde kola zero kutuyu tanesi 1.5 tl civarına bulunca 240 tane aldım.
yarın italyan ve fransız gerçek sızma yağının litresi 40 tl civarına gelecek ve 500 ml şişelerde olacak bir fırsat yakaladım en az 15-20 tane almayı düşünüyorum.
  • ozdek  (02.10.20 00:42:30) 
depolama alani sorunu yoksa muhtesem bir olay bence. herkes yapmali. yok salonun ortasina yigacaksan, delilige girer.


  • baldur2  (02.10.20 02:20:58) 
Fakir toplumlarda insanların genelinde ac kalma korkusu varmis icten ice. Bence sacma sapan seyler mesela cikolata paketi depolamiyorsa sorun yok.


  • ruby elixir  (02.10.20 08:33:47) 
it'ci olabilirsin içten içe


  • mirty  (02.10.20 08:36:07) 
Bu psikolojik rahatsızlık degil. Bildiğin köylülük.koylu olmayi Kötü anlamda yazmadım. Köy insanı böyle yapar. Bende böyle yaparım.


  • ycaycayca  (02.10.20 09:19:11) 
indirimdeyken alıyorsa, kalabalık hâlde yaşanıyorsa falan ayrı.
onun bir takıntı falan olduğunu sanmıyorum.

istifçilik eşya saklamak, eski ya da yeni fark etmez, biriktirmek demek.
onunla da aynı şey değil bence.

bunun gibi kullanılacak, ihtiyaç sayılabilecek şeyleri "aşırı" stoklamak kıtlık bilinciyle ilgili.
aşırılık düzeyine de bağlı tabii ama ailede göç, aşırı yokluk, açlık çekmiş olmak falan gibi nedenleri olabileceği gibi direkt parayla da (param varken alayım, sonra olmayabilir) ilgisi olabilir.

bu tarz bir bilinç yapısı, kaygıları ya da takıntıları olan insanlarda bu covid süreci biraz tetikleyici olabiliyor anladığım kadarıyla.
  • blatta hiberna  (02.10.20 09:30:44 ~ 09:34:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.