[]

staj sorusu

bazen görüyorum mezun olunca staj yapanlar oluyor. bu nasıl oluyor? mezun olan birini nasıl ve neden stajyer olarak alıyorlar? birini gördüm mesela bir bankada çalışmış bir süre sonra bir denetim firmasında stajyer olmuş. çok saçma bir durum değil mi?

bir de bir yerlerde part time çalışmak zorunda olan bir öğrenci nasıl staj yapabilir sizce? işi bırakma durumu yoksa ne yapıcak?


 
Stajyer ihtiyaçları varsa neden mezun olup olmamasına baksınlar ki?


  • Sonsuzluk ve Bir Gün  (30.09.20 17:41:55) 
mezun birini işe alıp öğrenci birini stajyer olarak almaları gerekmez mi? 2 yıl bir tecrübesi varmış mesela ve stajyer oluyor. yaygın mı böyle durumlar?

stajyer ihtiyacı nedir? zorunluluk mu stajyer almak?
  • hknty  (30.09.20 17:52:40) 
Çalıştığım yerde hem mezun hem öğrenci stajyerler var. Mezun stajyerler 1 sene çalışıyor -normal çalışandan bir farkı yok- sonra yönetici memnunsa normal çalışan olarak devam ediyor. Ucuz işçi yani.


  • jazzabel  (30.09.20 17:54:09) 
Meslege gore degisiyor. Hukuk mezunlarina zorunlu staj var mesela, avukat olabilmeleri icin. Turkiye'de staj olayi tamamen somuru ama yurtdisinda biraz daha farkli. Mezun olur olmaz mimar/muhendis unvani vermek dogru degil bence, ki cogu bati ulkesinde basta stajyer olarak calisilir, calisirken genelde duzgun maaslar alinir, 3-5 sene icinde unvani alirsin.

Turkiye'de daha cok kolelik sistemi tabi.
  • fortisvita  (30.09.20 19:05:53) 
yok hukuk stajı gibi değil. normal stajyer. yine bir başka biri mezun olunca x yerinden staj teklif ettiler falan demişti.


  • hknty  (30.09.20 19:29:16) 
olasılıklar:

1) kişi mezundur ancak okula saydırması gereken son bir stajı vardır. resmi olarak diplomayı henüz almamıştır ama her yere mezunum yazar.
2) management trainee denen programlar ile genellikle 1 yıl asgari ücret karşılığında stajyer gibi çalışır sonra beğenilirse kontrat yapar.
3) gerçekten o şirkete özgü olarak böyle bir karar alınmış ve de o şirket stajyerlerini 4. sınıf ve mezunlar arasından seçiyor olabilir.
4) tanıdık vasıtasıyla "gelsin 1-2 ay takılsın" kafasıyla staja alınmış olabilir.

benim gözlemlediğim örnekler bunlar.

not: endüstri mühendisiyim.
  • makarnavodka  (30.09.20 20:09:49) 
@makarna yok mezun. daha önce bir bankada çalışmış. gişede. staj olarak da big4'da audit intern yazıyor.

mt pozisyonları da uzman yardımcısı gibi değil mi? iyi maaş veriyorlar diye biliyorum.
  • hknty  (30.09.20 22:31:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.