[]

Bir miras sorusu... Avukatlar veya bunu yaşayanlar cevaplarsa sevinirim.

Lütfen gerçek anlamda konuya hakim biri varsa cevaplarsa sevinirim.


X (erkek) ile Y (kadın) evli.
"a" erkek çocukları.

X'in eski karısından da bir erkek çocuğu var. o da "b" olsun.


X vefat ediyor. Dolayısıyla kalan miras Y, a ve b arasında paylaşılacaktı mantıken.

Fakat öğreniliyor ki, sağlığında X bütün mirasını "a" ya bırakıyorum diye vasiyet bırakıyor noter aracılığı ile ve "b" çocuğuna hiçbir şey bırakmadığını söylüyor kırgınlığından dolayı. Bu 3-4 yıl önce oluyor.


SORU
1- Bu vasiyetin geçerliliği nedir? b hiç para alamaz mı yoksa itiraz mı eder?
2- Vasiyet gereği tüm para a'ya kalabilir mi? Yoksa illa bir miktar b'ye mi kalır?
3- Bonus soru: X bir evi yıllar önce kendisine kayıtlıyken sonradan karısı olan Y üzerine yapmış. Bu da mirasa dahil edilebilir mi? Belli bir yıl geçmişe dönük mü hesaplanıyor?

 
a- bu konu bir arkadaşımın başına geldi. sonucunu hatırlamıyorum ama avukatla ilerlemişti. itiraz edilmişti.
b- türkiye'de buna itiraz edilebiliyor. para, mal vs hepsi miras potasında değerlendirilir. yani sana para kaldı bana ev kaldı olmaz. karısı olduğuna göre o %25 alacak, çocuklar da %37.5 olarak paylaşacak normalde.
c- mal kaçırma olarak görülebilir direkt karısının üstüne yaptıysa. yine avukatla ilerlemek lazım. ama arada mahmut'a sattıysa sonra da karısı mahmut'tan aldıysa bir şey yapamazsınız. (özet geçtim)
  • ozdek  (29.09.20 20:38:26) 
1- vasiyet geçerlidir ama kısmen geçerlidir.
bu vasiyetname olmasaydı, eş %25 alacak, kalan mirası da çocuklar bölüşecekti. yani çocuklar %37,5 alacaktı.
çocuğun mirasının saklı pay oranı %50'dir, yani ölen kişi çocuğun yasal hakkının yarısına dokunamaz, kalan yarısında ise tasarufta bulunabilir. bu durumda kendisine miras bırakılmak istenmeyen çocuk, her halükarda %35,5'in yarısını yani %18,75'ini alır.
2- Bir miktar illa B'ye kalır.
3- bu ev de mirasa dahil edilebilir.

ama şunu da belirteyim, miras hakkı ihlal edilen mirasçı, tenkis davası açmak zorunda, miras bırakanın yaptığı işlemler geçersizdir, ben payımı istiyorum demekle olmaz, gidip tenkis davası açmalı.

konuyla ilgili olarak googleda, tenkis davası ve saklı pay konularını aratın, onlarca kaynak bulursunuz.
  • de jure  (29.09.20 20:53:42 ~ 20:55:00) 
Cok detayli anlatmiycam aradigin sey tenkis davasi. Ozetle mirasin 1/4 esine 3/16 sakli payli b ye 9/16 da a ya kalir.

Ev icin de mirastan kacirma amacli oldugu b icin ispatlanirsa dahil olur.
  • hindistan cevizi  (29.09.20 22:11:34) 
paramın hepsini şu oğluma bırakıyorum ancak filmlerde olur dostum. bu adam da çok film izlemiş muhtemelen vasiyet bırakırken. paranın kimler arasında ne kadar bölüşüleceği miras hukukunda bellidir, avukata başvurursan, o adamın a çocuğuna vermiş olduğu, hatta a çocuğunun sattığı tüm varlıklardan hakkını alırsın.


  • mkaya  (29.09.20 22:15:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.