[]

apple nasil 5 yil günceleme yapiyor ?

samsung yeni aletlerine s20 vs. 3 yil günceleme garantisi veriyormus.
apple ise iphone a 5 yil günceleme veriyor.
Örnek verim: bugün 29.09.20 de iphone 11 alsam, 29.09.25 e kadar günceleme geliyormu yani ?
Yoksa iphone 11 in ilk faliyet gösterdi tarih mi gecerli ? (20.09.19)-(20.09.24) ?

 
Senin aldığın değil, piyasa sürülme tarihinden itibaren 5 yıl.


  • himmet dayi  (29.09.20 14:31:49) 
aldığın tarih değil ürünün çıktığı tarih.
ürün çıktıktan 5 yıl sonra hacı ahmet iphone aldığında iphone 5 yıl daha destek verip on yıl olmuyor

  • hitsumo  (29.09.20 14:33:31) 
apple donanımı da yazılımı da kendisi ürettiği için mesela ürettiği iOS 14'ü iPhone 6S'e göre deneyip şekillendirebiliyor.

samsung yazılımı google'dan aldığından çok fazla hareket etme şansı olmuyor. adamların suçu değil yani. google kendi telefonlarını bile uzun süre destekleyemiyor.
  • roket adam  (29.09.20 14:53:59) 
valla 6s'e ios14 geldi geçen hafta.
ben hala şaşkınım. muhtemelen de 14 ile sonlanacak update alışı ama düşününce anroid almamak için bile çok büyük bir sebep benim gözümde.

  • ozdek  (29.09.20 16:29:57) 
ürünün piyasaya çıkış tarihinden itibaren 5 yıl o.

android telefonların güncellemeyi daha az almasının sebebi google android'i çok geniş ürün yelpazesini destekleyecek şekilde üretmek zorunda kaldığı için. apple kendi donanımını kendi üretiyor sattığı her cihazda aynı donanım var. böylece yazılımını da olabildiğince kendi ürettiği donanıma, donanımını da ürettiği yazılıma kolayca entegre ve maksimum optimizasyonu sağlamak için üretiyor.

android'in eski sürümlerinde samsung 1 yıl sonra güncelleme vermiyor geyiği vardı, doğru çünkü eski sürümlerde android'in kaynak kodu çok içiçeydi ve samsung gibi distribütörler kendi özelleştirmelerini eklemek için android'in çekirdeğine kadar nerdeyse müdahale etmek zorunda kalıyorlardı, bu yüzden google android'i her güncellediğinde tekrar başa sarıp özelleştirmeleri minimum bug ile tekrar entegre etmek büyük efor istiyordu.

yaklaşık 2 yıl önce kadar android pie sürümüyle "treble" denilen bir alt yapı getirdi google. bunun sayesinde işletim sistemi özelleştirmeleri ve çekirdek android birbirinden ayrı olarak ilerleyebiliyor.

Örneğin Samsung önceden kamerasına bir özellik eklemek için atıyorum androidin çekirdeğindeki bir koda bir şeyler eklemek zorundayken treble sayesinde oraya kadar inmeden kendine ayrılan bölümde özelleştirmelerini gerçekleştirebiliyor. google işletim sisteminde çekirdek bölümünü güncellerken, distribütörler de kendilerine ayrılan bu bölümde işlerini güncellemelerden etkilenmeden halledebiliyorlar. böylece güvenlik yamaları hızlıca telefonlara gelebiliyor.

Samsung örneğini verdim ama bu adamlar aynı zamanda kendi donanımlarını da ürettikleri için güncellemelerle epey uğraşıyorlar. Örneğin OnePlus markası, Android 11 sürümünü Google'ın resmi yayınıyla aynı günde telefonlarına verdi.
  • nahtoderfahrung  (29.09.20 17:38:44 ~ 17:39:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.