[]

Akılcılık ve Deneyimcilik

Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

- Deneyimcilik davranışlarınla elde ettiğin motivasyon.
- Akılcılık ise aslında daha çok okuduklarınla ilgili gibi geliyor bana.

Akılcığın temelinde de deneyimcilik var. Fakat akıl mantık insan ruhuna çok hitap etmiyor gibi. Mesela inanma kavramına mesafeli olması mümkün. Bilmeyi ister akılcı birisi.

Fikirleriniz nedir?

 
insan ruhuna hitap etmesi mi gerekiyor ki? belki de ruh ve inanç kavramları o aklın ürettiği ve aslında olmayan kavramlardır? yeterince aklı olmayan hayvanların ruhlarının ve inançlarının olmaması konusunu düşünebilirsin bu anlamda.


  • Bruce  (27.09.20 15:44:30 ~ 15:45:12) 
Richard Dawkins bir kitabında, eğitimli bir zihnin tahminine gözlem ve deneyden daha çok güvenebilirim tarzı bir laf ediyordu. Gözlem ve deneye dayalı bilgi yanılabilir diyordu. Bunu da aşağı yukarı şu şekilde detaylandırıyoru;
İnsanın şaşkın bir yaratık olduğunu bir yana bırakırsak, çift yarık deneyinden biliyoruz ki tabiatta bir olgu gözlendiği zaman davranışı, yapısı değişiyor. Dolayısıyla gözleme ve deneye dayalı veri yüzde yüz güvenilir değildir. Bunun yerine mevzuyla ilgili, eğitimli zihinlerden gelen educated guess tarzı çıkarımları yeğleyebilirim gibilerinden konuşuyordu.

  • joker hakki  (27.09.20 17:45:36) 
@joker hakki tam ifade edememişim.

bende öyle düşünüyorum kısmen. mesela mutlak şekilde kendine özgüven duyan birisinin temelinde edindiği tecrübeler sonucunda aldığı geridönüşler var. Tamam iyidir fakat yanılmaya da müsaittir.
  • 2007  (27.09.20 21:38:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.