[]

İkinci el araba almak

Arkadaşlar, hayatımda ilk defa ikinci el araba alacağım.
Bilale anlatır gibi süreci bilenler yazabilir mi acaba, internette var demeyin lütfen.

Pazartesi araca bakacağım, zaten plaka sorgulamalarını yaptım adamla da konuştum, pazartesi tanıdık servise gösterip ekspertiz yaptıracağım. Eğer beğenirsem ve ekspertizde de sorun çıkmazsa alacağım.
Bu aşamada ne yapmak gerekiyor? İnternetten baktım ama noter işlemlerini yazmış, örneğin parayı nasıl ve hangi aşamada transfer edeceğim anlamadım. Bunun gibi detaylara ihtiyacım var, bir genel anlamda yazarsanız çok makbule geçecek.

 
Parayı hesabınızda hazır tutacaksınız. Notere gideceksiniz. Satış esnasında parayı transfer edeceksiniz. Önce satış, hayır yok önce para tartışmasına girmenize gerek yok. Noter yönlendirir zaten. Aracı kimden alıyorsanız parayi da o kişinin hesabına gönderin, başkasının değil.


  • elorelia  (26.09.20 19:13:45) 
Tanıdık bi oto servisten ziyade sağlam bir oto ekspertizciye de götürmenizi öneririm. Onaylı ekspertizlerin raporları bağlayıcı oluyor bir anlamda. Yarın öbür gün tanıdık servisin tespit edemediği bir durum ortaya çıkarsa elinizde koz olmaz. Ekspertiz raporu önemli.

elorelia'nın dediği gibi notere gittiğinizde noter size zaten "para alışverişi tamam mı?" diye soruyor. o esnada EFT geçebilirsiniz.

"Benim hesap blokeli, kuzenimin hesabına gönderin" gibi durumlar olmasın. Mutlak surette ruhsat sahibinin hesabına yatırılması gerekiyor paranın. En yaygın dolandırıcılık örneği.
  • himmet dayi  (26.09.20 19:46:06) 
notere gidip alım satım için sıra alacaksın. evraklar verilecek aracın üzerinde bir haciz, borç vs satışa engel durum olup olmadığına bakılacak. yoksa satış sözleşmesi hazırlanacak. her iki taraf imzalayacak. o andan sonra parayı yollayabilirsin. ancak öncesinde gönderme. satışa mani bir durum var mı bakılsın. adam kötü niyetli olmasa bile bir terslik çıkabilir. en son noterin önüne geldiğinde satıcıya paranı aldın mı diye soracak aldım derse noter kaşe ve imza işlemini halledecek asıl resmi satış o andan sonra onaylanıyor. daha öncekilerin hepsi hazırlık.

ama bana sorarsan en önemli ipucu senin kişi hakkındaki şahsi fikrindir. iyi kötü bu adam dolandırıcı mı temiz biri mi hissedersin.
  • orpheus  (26.09.20 20:47:11 ~ 20:49:16) 
Araç alırken para gönderme ile ilgili bankalarda yeni bir sistem başladı. Parayı blokeli kendi bünyesinde bekletiyorlar. Detayı tam bilmiyorum ama halk bankasında vardı galiba.


  • jamal_vs_jason  (26.09.20 21:12:11) 
@elorelia +1

Aracın sahibi olan kişinin hesabına para yatacak. Ayrıca şase no'ya dikkat edin. İncelediğiniz, ekspertize götürdüğünüz aracın şase no'su olmalı.
  • the coon  (26.09.20 22:39:30) 
ruhsattaki kisi ile parayi gonderecegin kisi ayni olsun. bu onemli bir ayrinti


  • oscar  (27.09.20 09:11:15) 
Aracı alacak kişi ile parayı eft yapacak kişi, aracı satacak kişi ile (ruhsat sahibi) parayı hesabına alacak kişi aynı olmalı mutlaka.

Bir de noter ve bankaların yeni bir sistemi var onu kullanabilirsiniz, alıcıyı da satıcıyı da güvence altına alıyor sistem.
  • John Bloor  (28.09.20 11:45:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.