[]

Kullanılmayan ama takılı hdd yavaşlama/ısınma yapar mı ?

Selamlar, benim laptopumda hem ssd hem hdd var ama ben cidden çok az kullandığım için sadece ssd bana yetiyor da artıyor. Hdd yi hiç kullanmıyorum hatta format attıktan sonra tanıtmıyorum bile kullanmadığım için.

Ama takılı kalıyor sonuçta çıkarmadım. Sizce takılı kaldığı için bi yavaşlatma / ısınma vs yapar mı ?

Kendi kendine disk döner mi dönerse ısınır sonuçta veya bir şekilde elektrik/veri akışı olur mu yavaşlamasına sebep olacak şekilde ?

Çıkarayım mı ?

Cihaz laptop bu arada

 
Fişini çek en azından, her açılışta sistem bi yoklar orada mı değil mi diye. OS açılınca da illa ki bi gidip bakar, kullanmıyosan çek fişini, sökmen şart değil.


  • John Bloor  (25.09.20 16:34:36) 
wd green vb. seriler bir süre kullanılmazsa otomatik olarak duruyor uyku moduna geçiyor. Ama performans serisi bi disk aldıysan hep hazır bekliyor olabilir, onlar da sürekli dönüyor mu emin değilim. O bile ömrünü azaltmaz sanırım, okuma-yazma esas etkileyen şey.(ki bad sector oluşma durumları da şans, 10 yıllık disk tıkır tıkır çalışırken yeni alınanda bad sector oluşabiliyor)

fakat içinde yedeklerin olan backup diski gibi bişeyse madem çıkar dışarıda güvenli bir yerde dursun.
  • nhk ni youkosu  (25.09.20 16:36:13 ~ 16:36:53) 
Bu internal hdd yani bilmiyorum laptopun içinde geldi. Fişini çek derken anlamadım o yüzden


  • kmesne  (25.09.20 16:37:41) 
Kapağını açıp laptopa giren enerji fişini çekmelisin, lazım olursa takar tekrar kullanırsın.


  • John Bloor  (25.09.20 16:59:34) 
www.windowscentral.com

şu bağlı olduğu kısmı yani. öyle olunca biraz geri gitmeli ama, yer var mıdır bakarsın.
  • nhk ni youkosu  (25.09.20 18:08:27) 
laptoplarda genelde kızaklıdır hdd'ler. yani fişini çekip orada bırakamıyorsun komple çıkartman gerek kullanmıyorsan çıkar gitsin. boşuna ısınma sorunu da yapar çıkart gitsin.


  • delidir yakalayin  (25.09.20 18:19:02) 
Bios'a bakmak lazım. Bios'ta görüyordur. Ve çalıştırıyordur . Ama ciddi elektrik ve ısınma olmaz.

Eski sistemlerde bios üzerinden Hdd'ler disable yapılabiliyordu .
  • ycaycayca  (25.09.20 20:59:12) 
"format attıktan sonra tanıtmıyorum bile" - şu kısmı anlamadım, işletim sistemleri diskleri otomatik bulur, sizin bir şey tanıtmanıza gerek yok?

genel olarak şöyle söyleyeyim:

- ısınma veya güç tüketimini dert etmeyin, hele ki notebook diskleri 2-3W en fazla tüketir.

- diskleri esas strese sokan (ömnründen yiyen) başlama-durma süreçleri. peşine de sırasıyla yazma ve okuma. boş boş dönen disk yıllarca durmadan sorunsuz dönebilir.

- BIOS'tan disable etmek diskin "başlamasını" engellemez, işletim sisteminde görmezsiniz ama yine güç çeker yine çalışır. daha sonra uyuyabilir veya uyumayabilir (WD green örneği).

- bütün diskler uyumayabilir. işletim sistemi uyuyabilen disklerin ne zaman nasıl uyuyacağına karar verir.

kullanmıyorsanız çıkarmakta sakınca yok, güzel bir yerde saklayın en azından dursun. veya yedekleme amaçlı kullanın, arada takıp yedeği güncelleyip tekrar çıkarırsınız.
  • celeron 300a  (26.09.20 01:01:27 ~ 01:03:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.