[]

Ev alıyoruz ama iskansız

Haziran ortasında bi daire beğendik bi sene olmamış biteli. Bize daha belediyeden iskanı çıkmadı dediler. Neyse kaporayı verdik bi 20 bin kadar. Aradan bikaç ay geçti bizim de zaten acelemiz yok dedik. Müteahhit belediye baktı bikaç eksik buldu, bu kadar uzayacağını tahmin etmemiştim bi miktar nakite ihtiyacım var dedi 70 bin daha verdik ve tabii her seferinde ev için ödediğimize dair senet imzalayıp verdi.

Bi kaç gün önce tekrar belediye bakmış olumlu geçti iskanı alırız artık dedi müteahhit ve kalan paranın hemen hemen hepsini istiyo artık. Biz de bikaç haftaya taşınıcaz dedik. Ama tapu falan hiç bişey yok elimizde evin satışını yapamıyolar belediye izin vermiyomuş. Biz de korkuyoruz tek birikimimiz. Şirketin çekini veririm size tedirgin oluyosanız falan demiş gerçi apartmanda hiç boş daire yok.Diğer daire sahipleri de iskanı bekliyo. İskansız olunca da elektrik suyun her birine 300 lira falan fatura geliyomuş.

Bu iskan işleri böyle uzar mı, bizim başımız ağrır mı bu parayı verirsek.

 
hayir hocam
agrır basınız maalesef
kalanı krediyle alacaktık de
iskansız kredi cikmaz de
risk yani hocam
  • kingcyrax  (21.09.20 18:13:43) 
Merhaba,

Konuyla hiçbir ilgim ya da deneyimim yok fakat yerinizde olsam elimde tapu olmadan 1 kuruş vermezdim ki siz zaten 90 bin vermişsiniz.
  • but that was just a dream  (21.09.20 18:14:10) 
İşte sıkıntı şurda ki babam pazarlık yaparken benim peşin param var kredi için sizi bekletmicem nakit ödiycem dediği için bizim krediyle işimiz olmayacağını biliyor.
Ve dolardaki parayı bozdurduğumuzu da biliyor. O yüzden dolar yükseldi siz düşükten bozdunuz zarar ettiniz, en azından bana ödemeyi yapın daha fazla yükselmeden de ben çok zarar etmeyeyim diyo.

  • umutsuzevjınıkı  (21.09.20 18:18:31) 
sorun muhtemelen belediye de degil. muhtemelen sgk ya da vergi borcu iskan isini salliyor. borcu olunca iskan alamaz. on yillarca iskansiz oturulan binalar. adam kacar gider bina da iskansiz kalir. is binada oturanlara kalir. yani konu biraz cetrefilli.

sizinde tapu almadan para vermeniz cesaret isi. muhtemelen tapu icin onay verecek kisiye de borcu var adamin. yoksa satis isinin iskanla ilgisi yok. umarim parayi kurtarabilirsiniz. ya da tapuyu alabilirsiniz.
  • helenart  (21.09.20 18:22:48) 
Sorun şu ki bir evi alırken ödeyeceğiniz paranın nakit ya da kredi ile ödenmesi satıcı için bir önem teşkil etmiyor. Paranızı verir tapunuzu alırsınız. İskanlı ise doğru bir satın alma yapmış olma ihtimaliniz daha yüksek. Umarım müteahhit sizden alacağı paralarla tüm dairelerin iskanını bitirir de rahat edersiniz.


  • pass  (21.09.20 18:25:49) 
Sorun fatura değil, sorun tapu alamamanız. Şirket iflasını açıklar, arsaya binalara bankalar el koyar, siz de elinizde şirket çekiyle kalakalırsınız. Hele ki bu dönemde, bir sokağa çıkma yasağı olur, kriz çıkar vs, ortada kalırsınız hocam. Aman diyeyim.


  • roket adam  (21.09.20 18:41:30) 
Çok özür dileyerek soruya kaynak yapıyorum. belki sizin için de yardımcı olacağını düşünüyorum.


bizim de almayı planladığımız evlerden birinde benzer bir durum vardı. müteahhitin dediğine göre paratoner montajı ve jeneratör bağlanması durumunda iskan işlemleri tamamlanıyormuş.

Sorum şu , bunu belediyeye gidip teyit edebiliyor muyuz ? yani burası iskan alamamış, nedeni nedir ? diye sorabiliyor muyum. şu şu eksikler varmış bunların dışında bir durum söz konusu mu bilgisini veriyorlar mı ?
  • janavarorion  (21.09.20 18:52:59 ~ 18:54:04) 
Belediye satışa engel olamaz kesinlikle. Kat irtifaklı( iskan gerekmez) olduğunu varsayıyorum bağımsız bölüm bellidir ve satış yapılabilir. İskan alınırsa kat mülkiyetine geçer.

Kat irtifaklı yerlerde genel sorun şantiye elektriği ve suyu kullanmak olur. Şantiye elektriği neysede şantiye suyu binaya ortak gelir ayıkla pirincin taşını.

Tapu almadan paranın tamamını vermek çok aptalca. Müteahhit battı kaçtı haberini Google'dan okuyun.

Yerinizde olsam ufak ufak avukat bakmaya başlarım.

Satış sözleşmesi yada satış vaadi sözleşmesi umarım yaptınız.

Konuşulacak yazılacak çok şey var ama sayfalar yetmiyor.

Yerinizde olsam belediyeye uğrar yapının mevcut durumunun hatta tapudan kat karşılığı temlik sözleşmesi varmı diye bakmaya başladım.

Sakın ama sakın para vermeyin illa vereceksiniz karşılığında başka tapu teminatı isteyin.
  • Fritz-X  (21.09.20 19:34:43) 
Evet adamın iki dairesi kat irtifaklı olduğu için satamadığını söyledi. Satış gerçekleştiremiyorum demişti. İskan çıkınca belediye irtifakı kaldıracak satışı ozaman yapacağım dedi.
İskan için de belediye sığınağı ve apartmanın hidrofor sistemini beğenmediği için vermediğini söyledi. O yüzden tapuyu alamıyoruz.

  • umutsuzevjınıkı  (21.09.20 20:19:52) 
Iskan olmamasinin satisa engel olmamasi lazim.


  • dunal  (21.09.20 20:32:29) 
Iskansiz 0 daire almıştım zamanında, tapusunu kat irtifakiyla aldim. Kredi de kullandim. 2 sene sonra iskan cikti, kat mülkiyeti aldik.

Demem o ki, muteahhit sizi yemis gibi.
  • vampir akrep  (21.09.20 21:08:03) 
Yarın belediyeye gidip bi bakacağız binanın durumuna.


  • umutsuzevjınıkı  (21.09.20 21:17:43) 
arkadaşımın binasına sanırım 3 yıldır falan iskan çıkmadı. bütün apartmana tek fatura geliyor her şey eşit miktarda bölüşüp ödüyorlar. suyu falan karşı binadan çekiyorlardı. hatta arkadaşım kendi dairesine uyumaya çıkamıyordu "kızınız da o zaman fatura ödeyecek" dedikleri için. halbuki sadece uyumaya çıkmak istiyor ışık vs hiç bir şey kullanmadan. mecbur anasının evinde salonda uyuyor falan böyle.


  • nolmus yani  (21.09.20 22:18:25) 
Geçmiş olsun, maalesef işin içinde yalanlar var. İskan işinin uzadığı tuhaf şartlar olur her zaman, ama bu asla tapu satışına engel değil.

Hele ki müteahhitin dediği "iki dairesi kat irtifaklı olduğu için satamadığını söyledi. Satış gerçekleştiremiyorum" konusu aşırı saçma.

Korkarım ki o dairenin tapusunu başka birine devretti bile, binanın ada parselini öğrenip daire numarası ile tapuya bir sorun, normalde bilgi vermezler ama durumu anlatıp rica edin. Dairenin kime ait olduğunu, ne zaman satış yapıldığını öğrenmeye çalışın.

Kime ait olduğunu söylemeseler bile, müteahhitin adına olup olmadığını sorun en azından.

Hadi 20 bin kapora vermişsiniz, bu kadarcık risk alınır, sonraki 70 bini neden verdiniz?
  • John Bloor  (22.09.20 11:39:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.