[]

playstation kutulu oyun piyasası vs. dijital oyunlar

ps oyun piyasasına hakim arkadaşlar sorum size iyi darlıyorum sizi bu aralar altı üstü bi konsol alcam nedir yeani demeyi isterdim de hayvan gibi pahalı lan sadece konsol da değil oyunlar falan da.

neyse, ps5 malum dijital ve disk olarak çıkıyor. ben de hiç ps4 falan da oynamadım daha önce. ps4 oyunlarının bir kısmı hadi ps+ ile bedava olmaya başladı 18 tane geldi belki daha da gelecek ama hepsi de gelmez illa ki. bir de ps5 oyunları olacak daha sonra. sizce diskli almak mı daha karlı olur uzun vadede dijital mi?

ps4 oyunları hadi cok bir şey fark ettirmez belki sonucta diskli de dijital de benzer fiyatlara bulabilirim de ps5 oyunları konusunda kafam karışık. dijitale mecbur kalmak riskli gibi geliyor, kutulu oyun takası cok mantıklı ama bir yandan da acaba kutulu oyun takası yapabilecek birilerini bulabilir miyim sizce merak ediyorum bu fiyatlarla :)

 
dijital alın, kutulu oyun hem daha pahalı hemde aracılara para yedirmiş oluyorsunuz, ayrıca dijitalde de oyun takası/satışı oluyor.


  • egokalp  (20.09.20 19:42:08 ~ 19:42:27) 
Ben PS4'de bir kez oynayacağım oyunları kutulu alıyorum, bitirdikten sonra fazla bekletmeden satıyorum. Oyunu 400 liraya alıyorsam bir ay içinde bitirip 300 liraya rahatlıkla satabiliyorum, böylece oyunu 100 liraya oynamış oluyorum ama oyunu bitirme sürem uzarsa oyunu satacağım zamanki fiyatı da düşüyor. Eğer oyunu ilk çıktığında hemen almak gibi merakın yoksa PS Store belli aralıklarla indirim yapıyor ve oyunları makul fiyata düşürüyor ama tabiki uzun zamandır beklenen AAA oyunları 1 seneden önce 150 lira gibi bir fiyata düşürmüyor.

PS5 ile oynayacağın birkaç oyun varsa veya büyük oyunlar için uzun süre beklemek sorun değilse disksiz olan daha mantıklı gibi. Ama çıkan oyunları hemen alıp, bitirip satmayı düşünüyorsan veya bitirenlerden ikinci ellerini kovalarım diyorsan diskli daha iyi olur. Bu arada PS4 oyunları 60$'dan çıkıyordu PS5 için 70$ konuşuluyor, yani oyunlar daha pahalıya gelecek.
  • ejderha kuyrugunun ucunda yanan ates  (20.09.20 19:52:02) 
valla beklemekle hiçbir problemim yok zaten oynanmayı bekleyen bir sürü ps4 oyunu olduğu için belki ps5 oyunlarına zaman 1-2 sene sonra anca gelecek. ps store dışında daha ucuz key bulma olayları falan oluyor mu peki bu ps platformunda?

kutulu oyunu 2. el almaktan bahsediyorum bu arada. dijitaldeki oyun satışı takası galiba kardeşlik mardeşlik gibi garip yollarla oluyor pek uğraşamam açıkçası öyle olaylarla.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.09.20 20:12:19) 
PS oyunlarında key olayı yok, sadece bazı oyunları alınca başka (genellikle bir önceki) bir oyuna key veriyor. Kendi hesabına PS Store harici bir yerden oyun elde etmen mümkün değil.

Bazen oyunlar indirime girince hesap açıp, indirime giren oyunu bu hesaba alanlar oluyor. Daha sonra bu hesabın bilgilerini iki kişiye satıyorlar ve böylece oyun alıcı için daha ucuza gelebiliyor ama bu yüzden oyun değiştirirken sürekli hesap değiştirmek de gerekebiliyor. Kardeşlik denilen olay da tam olarak bu. Veya bunun yerine benzer oyun zevkleri olan birisini bulabilirsen sadece onunla aynı hesabı kullanıp, bütün oyunları yarısı o yarısı sen ödeyecek şekilde alabilirsin.

Bu arada PS4'de bir hesap iki makinede kullanılabiliyordu ama PS5 için henüz belli olan bir şey yok. Muhtemelen değiştirmezler ama tek hesap tek makine derlerse kardeşlik olayı da kalmaz.
  • ejderha kuyrugunun ucunda yanan ates  (20.09.20 20:30:18) 
ps5 alırsam diskli almayı düşünüyorum. ps plus'a ps4 oyunları gelecek ama sonra yeni çıkan aaa oyunlarının hiçbirini eklemeyecekler. game pass gibi bir sistem değil o. sony asla öyle bir şey yapmaz. haliyle hesap alım satımı, ortak hesap kullanma gibi donanımhaber tayfasının rağbet ettiği riskli ve uğraştırıcı işlere girmeyeceksen yeni çıkan ps5 oyunlarında sony'nin bize layık gördüğü dijital fiyat neyse ona mahkum olacaksın.

kutuda ise sürekli takas yaparak neredeyse bedavaya oyun oynayabiliyorsun. rdr2'yi spiderman'le, spiderman'i ac odyssey ile, ac odyseyy'i death stranding'le, death stranding'i last of us 2'yle, last of us 2'yi ghost of tsusişamayla (ve bu böyle sürüp gidiyor) kafa kafaya ya da +/- 30-50 liralarla takas ettim. neredeyse 8-9 aaa oyuna (ilk maliyeti saymazsam) 150-200 lira falan vermişimdir. bu oyunların tümünü dijital alsam belki on katından fazlasını verecektim. sony sağolsun indirim konusunda cimri bir şirket.

sonuç olarak, konsolu kırk yılın başında açarım, yılda bir iki oyun anca oynarım diyorsan parasını çıkartmayabilir ama aktif kullanacaksan ps5'in kutulu versiyonu her türlü kendisini amorti eder.
  • sir gawain  (20.09.20 20:37:23 ~ 20:48:38) 
Hindistan PS Store'dan VPN ile hesap açarak daha ucuza oyun alma olayı vardı. Sony engelledi mi bilmiyorum ama? Ona bi bakmak isteyebilirsiniz.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (20.09.20 22:15:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.