[]

Yazılımla hobi olarak uğraşmak istiyorum - öneriler

yazılımla alakalı bir bölümden mezunum ama uzun sebeplerden dolayı 5-6 senedir yazılımla hiç alakam yok. beginner değilim ama siz beginner deyin. c# ve vb.net ile ufak tefek şeyler yazmıştım (desktop) ve orta seviyede de python biliyorum.

şimdi benim derdim şu: çok fazla bol vaktim var ve bu vaktimi yazılımla değerlendirmek istiyorum. veri bilimine ilgim var, o alan bana çok ilgi çekici geliyor ama bir yandan da 2-3 yıl sonra somut getirileri olsun istiyorum (freelance ufak tefek şeyler gibi). veri bilimi çok güzel bir alan ama hem freelance iş imkanları ne durumda bilmiyorum hem de sanki veri bilimini bir yerde aktif olarak çalışıp case'ler üzerinde öğrenmek gerekiyor gibi geliyor bana. kaldı ki freelance iş yapamayınca ve dediğim gibi case üzerinde çalışamayınca portfolyo oluşturmak da zor. her yazılımcı gibi birkaç sene sonra benim de yurtdışına gitme düşüncelerim var eğer şartlar uygun olursa. freelance şart değil bu arada. en önemli şey tek başıma gelişebilme imkanım olan bir alan olması.

siz ne önerirsiniz? web sevmiyorum, eskiden beridir ilgimi çekmiyor. mobil programlama bir alternatif. veri biliminden yürü mü dersiniz, başka bir şey mi önerirsiniz. dil önermeyin de :)

 
Veri bilimi için elinde büyük verilerin olması gerekiyor. Yani 1000 üzeri personeli olan bir firmanın personel veri tabanına erişimin varsa veya günlük 1000 üzeri kullanıcısı olan bir sitenin veri tabanına erişimin varsa kolay öğrenebilirsin. Bunlar yoksa çalışma alanı küçük olacağı için ilerleme de ona göre yavaş gelişir ama tabiki hiç olmaz diyemeyiz.

Python son zamanların en gözde dillerinden birisi, veri bilimi için de kullanılabiliyor. Aslında python neredeyse her şey için kullanılmaya başlandı denilebilir, web sayfalarından masaüstü programına, veri madenciliğinden iot cihazlarına her yere uygun bir dil ve öğrenmesi oldukça kolay.

Veri biliminde freelance büyük oranda güvene dayalı bir sistem. Sonuçta hali hazırda işleyen bir sistemin (şirketin, web sitesinin vs.) bilgilerine erişim yetkisi alman gerekir ki onun üzerinde çalışma yapabilesin. Böyle bir yetkiyi freelance olarak dışarıdan birisine büyük işletmelerin vermeye sıcak bakacağını pek düşünmüyorum, sonuçta böyle bir işleme ihtiyaçları varsa kadrolu personele yaptırırlar, verilerini dışarıya açmamış olurlar. Orta veya küçük boyuttaki işletmeler belki izin verebilir ama onun da pek getirisi olmayabilir sonuçta kaynak kitle az.

Mobilde android için Java, iOS için Swift dilleri var. Swift biraz daha modern bir dil ama Apple cihazları dışında kullanım alanı yok. Java hem mobilde hem de masaüstünde kullanılabilen bir dil.

Web sevmiyorum demişsin ama aslında freelance olarak webin alanı oldukça geniş. Bootstrap, Wordpress gibi yerler için kullanılan bir component veya tema yapıp, bunu 10$ gibi bir fiyattan satışa koyuyor insanlar ve oldukça iyi gelirler elde edebiliyorlar, özellikle ülkedeki döviz kuru düşünülünce. Web için de frontend ve backend ayrımı var ki orası ayrı bir detay konusu.
  • ejderha kuyrugunun ucunda yanan ates  (18.09.20 00:19:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.