[]

Temizlik robotları 20 senedir varmış. Kullanan var mıydı 10-15 sene önce?

Eskiden de görüyordum 10 sene önce falan komik kedi videolarında denk geliyordu. Fakat 2001'de çıkmış bu aletler.

Ülkemizde yeni popüler olması ben derinden yaraladı.....

3. dünya ülkesiyiz diyorlardı ısrarla inanmak istemiyordum ama yine bir olayda daha hissettim resmen.

Electrolux çıkarmış ilk. Şarj istasyonunu da kendi buluyor baya hayran kaldım. Tabi pek algoritma, rota falan bilmiyor kakalak gibi geziniyor ama olsun gün sonunda temizliyor sanki bütün alanı.

Sonra irobot falan çıkmış.

 
ona bakarsan internetin icadı da 70'lere gidiyor da kimin evinde bağlıydı bi sor.

icat edilmesi vardır o kadar belki. ben ilk defa breaking bad'in 4x02 bölümünde (yayın tarihi 2011) jesse'nin evinde gördüm. bir sonraki sezonda 5x02'de (yayın tarihi 2012) walter, jesse'nin evinde görünce "what the hell is that" diyor. yani 8 yıl önce amerika'da bile bilinen bir şey değil ki adam evde gezen bir alet görünce şaşırıyor. 15 yıl önce buralarda birinin evinde olsun? çok zor.
  • kibritsuyu  (17.09.20 19:52:01 ~ 18.09.20 00:28:08) 
İnternet ayrı ama. Kıtalar birbine bağlanacak da ülkeye altyapı kurulacak da modem ve bilgisayar satacaksın da... Ürün öyle değil ki lojistik-reklam sağlandıktan sonra tek seferde satabiliyorsun. Sonuçta çamaşır makinası falan vardı.

Ama diğer örnek biraz ikna etti tşk.
  • ananiyimioguz  (17.09.20 20:42:20 ~ 20:43:36) 
2009'da vardı benim. İrobot. Şimdilerde bataryası bitti, duruyor bir köşede. Alırsam yine kullanacağım. Güzel temizliyordu.


  • firez  (17.09.20 20:50:46) 
Bizim şirkette 18 yaşında Macar bi çocuk var, yeni bi eve taşınmış, toplantıda "buradaki eve sadece 300 mbit internet veriyorlar, çok yavaş, napıcam :((" diye ağlıyordu. Eski evinde 1 gbit varmış. Bende 50mbit var olm diyince inanmadı, dalga geçiyorum sandı falan. Üstelik verdiğimiz para da hemen hemen aynı.

Yani bunun gibi bence, adamlar robot süpürge kullanırken burada normal süpürge kullanılıyor olması normal. Onlar normal süpürge kullanırken burada gırgır vardı. Sürekli 20 yıl geriden geliyoruz. Ben alıştım artık.
  • plutongezegendegilmi  (17.09.20 21:16:11) 
Aynı şeyi düşündüm geçen gün. Kaç sene önce breaking bad' de izledik olm bizimkiler evine alınca bir şey oldu sanıyor diyordum. Tek fark eden ben diilmişim niye bilmem hem sevindim hem üzüldüm :(


  • Kediyi üzdün  (17.09.20 22:35:37) 
Turkiye'ye hangi teknolojik urun gec geliyor allah askina.

O zamankiler pek akilli ve verimli degildi, ondan tutmadi.
  • baldur2  (17.09.20 22:51:48) 
breaking bad'in kaç sene önceki bölümünde görüp ben de sasırmıstım..


  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (17.09.20 23:09:10) 
Abi burdan 3,dünya ülkesine nasıl bağladın olayı anlayamadım ama muhtemelen senin yaş kurtarmıyor satıldığı zamanları.bizim dükkanda vardı bundan,ilk getirdiğimizde bir talep oldu ama tutulmadı,robot demekte pek doğru değil temizlik oyuncağı gibiydi daha çok.dogubank amerikacıları çok taşıdılar o dönem ama henüz vakti gelmemişti.aynı ipad gibi düşün,senelerdir tablet vardı ama olmuyordu bir türlü ipad çıktı ve oyun değişti.kısaca teknoloji olgunlaşacak ve onu kullanacak bir jenerasyon olacak.


  • duptıs  (18.09.20 01:33:28) 
Benim doğubank maceram 2005'te başladı, küçüktüm tabi ama teknolojiyi yakından takip eden biri olarak hiç piyasada gördüğümü hatırlamıyorum, algıda seçiciliktir belki. O zamanlar temizlik ile pek bir alakam yoktu. Yani o yıllarda sadece tr değil tüm dünya hazır değildi ve kullanmıyordu mu diyorsunuz? Belki. Ama bu yine de bizde geç popüler olduğunu değiştirmiyor. Çünkü son 5-6 yılda amazon_com'da üst sıralarda görüyordum, bizde 1, belki 2 yıldır.

Neden 3. dünya ülkesi dedim, misal dvd standartı geldiğinde biz disketten cd'ye yeni geçiyorduk. Avrupada yaşayan kuzen cd taktığı walkman'i ile belinde takılırken biz kalemle kaset sarıyorduk. Belki doğubankta dükkanı olan birine tuhaf gelebilir, orası daha sıcak takip ediyordur ama ülke bu şekilde idi. Adamlar bluray'e geçtiğinde biz dvd'ye yeni geçmiştik. Bilmiyorum doğubankta işler farklı mıydı.. Bunları görünce de o çıkarımı yapıyor insan ister istemez. Yoksa ben de istemez miyim bazı teknolojileri de biz çıkartalım, dünya bizden sonra kullansın.

Edit: Aklıma geldi, giyimde, modada bile 1-2 sene oynuyor gözünüzü seveyim internet çağında olmamıza rağmen g-shock saati geç tanıdık görmüyordum hiç; vans, air force, air max ayakkabılar hep sonradan.. Ki bunlar benim bildiklerim.

Benim takıldığım zaten daha çok geç farkına varmamız, geç popüler olması, geç takip etmemiz. Bunların çoğu insana hala lüks gelmesi. Bazı ürünler için o algının yeni kırılması vs vs.
  • ananiyimioguz  (18.09.20 02:38:06 ~ 02:51:08) 
Çin markaları yoktu sanki eskiden. Erişilebilir bir seviyeye çekmiş olabilir bunlar.


  • chavezding  (18.09.20 13:13:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.