[]

Turbo Motor Vs. Atmosferik Motor

Bu iki motorun birbirine karşı olan avantajlar dezavantajları nedir acaba? Mesela elimizde aynı marka modelin 1.0 turbo motoruyla birlikte 1.5 atmosferik motoru var, bunlar arasında seçim yaparken tercihlerinizi belirleyen kriterler ne olurdu acaba? Teşekkürler.




 
Turbo daha küçük hacim = daha az vergi.
Atmosferik = lag yok, daha stabil bir sürüş.

Modern turbo motorlarda bu farklar azalıyor tabi. Turbo motorlar daha çok masraf çıkartabilir bir de. Ayrıca atmosferik yüksek hacimli bir motorun sesi de genelde daha güzeldir.
  • arnold schwarzeneger  (17.09.20 10:15:54) 
arnold +1

ek olarak, 1.0 turbo motorla 1.5 atmosferiğe göre çok sakin kullanımda daha az yakıt tüketilir. ama performanslı kullanımda 1.0 turbo daha çok yakar. turbo motorun yakıt tüketimi aralığı daha geniştir yani.

1.0 turbo 1.5 atmosferik değil de 0.9 turbo 1.4 atmosferik karşılaştırabilirim.
benim araba 1.4 atmosferik 77 beygir 115nm maksimum tork. geçenlerde 0.9 turbo 90 beygir 140nm maksimum torklu bir clio kullandım, bu saatten sonra atmosferik motorlu arabaya binmem diyorum kesinlikle. 1.6 turbo dizellerde bile böyle keyif almadım. hafif kasa ve turbo benzinli motor muazzam bir şeymiş.
  • signore  (17.09.20 10:42:15) 
turbo iyidir, hojdır, ema, başa beladır. yenisi eskisi fark etmez. bastın mı kafayı kaldırır, yürür gider. ama arıza yaptığında anandan emdiğin süt burnundan gelir. tamiri pahalıdır, yenisi daha pahalıdır.

atmosferik düzdür, klasiktir, azıcık nazlıdır, bastığında ayh der ama gitmem de demez, başını ağrıtmaz.
  • lostys  (17.09.20 10:49:40) 
Ben bu tercihi yaptim temmuzda; yer gök turbolu küçük hacimli araç ama çok da tavsiye eden görmedim. Evet torku vs iyi tabiki ama zaten hiz yapamiyoruz yani, en azından yaşadığım yerde. Bir de carbon buildup olayi var, direkt enjeksiyonlu araclarda bunu temizletmek lazım.

Kısacası ben çok hiz yapmayacagim ve turbo arizasi, cok fazla ses cikarmasi ve titremesi+carbon buildup olayindan uzaklasmak icin atmosferik aldım. Benim aldigim 1.1 85 Fiesta ve daha bir kere durup ya bunu neden aldim demedim, zaten sehir ici 30-50, sehir disi 110-130 hız siniri var. Almanya'da olsam farkli olurdu belki bilemiyorum.
  • logisticsmanager  (17.09.20 10:52:40) 
turboda rakım yükseldikçe performansı değişmez, atmosferik için rakım yükseldiğinde basınç azaldığı için performans kaybı olacaktır.


  • altinci nesil caylak  (17.09.20 12:39:32) 
yazilacaklar zaten arkadaslarca yazilmis birkac da ekleme ben yapayim.
atmosferik pek modifiye kaldirmaz yazilim ise yaramaz ama turbolu aracta yapar.
turbo dusuk devirde atmosferik yuksek devirde guc sunar
turbo lpgde atmosferigin lpgsine gore daha az yakar.
turbo sadik ise az yakar cok kacar.
  • turbo sadık  (17.09.20 12:49:02) 
Turbolu araçlardaki seriliği aynı hacme sahip turbosuz araçlarda bulamazsın. Görece güçlü ve turboya sahip bir araçsa örneğin 140-150hp ve üstü, belli bir devirden sonra gelen o güç patlamasının hissi ayrıdır. misal 2.0 turbo bir araç hissini yaşamak için gidip 3.0 atmosferik araçlara bakman gerekir.

Tercih edilme sebebi daha düşük hacimde çok daha fazla güç elde edebiliyorsun, özellikle ülkemizdeki hacme göre değişen fahiş vergileri düşünürsen...

Turbolu araç almaktan korkmaya gerek yok, sadece belli başlı püf noktalarına dikkat edip aracın yağını zamanında değiştirirsen uzun seneler hiçbir sıkıntı yaşamazsın. Püf noktaları nedir ? motor ısınmadan gazlama, motor ve turbo soğumadan arabayı stop etme (misal deli gibi gazladın, arabayı parkedip direkt kontağı kapatma, turbonun devrinin düşüp yağlanmasına ve soğumasına izin ver bir kaç dk)

Bmw, audi vs almadığın sürece ortalama bir turbo fiyatı 1500-2000TL civarında, öyle aman aman masrafı yok. Üst segment bir araç alırsan min 7000-8000TL civarı masrafın olur. 500-600k'lık bir araca biniyorsan böyle bir masraf da uçuk sayılmaz.
  • kimlanbu  (17.09.20 12:49:03) 
Toyota atmosferik motoru çok geliştirdi. Toyota alırsan bi eksiklik yaşamazsın. Yok ben itlik yapacağım. Araba ıyi kaçsın kararındaysam turbo al. Masrafına katlan.


  • luluki  (17.09.20 14:42:13) 
yüksek motor hacimli (2.0 ve üstü) araç alacaksan, atmosferik baş ağrıtmayan, sesi daha güzel kükreyen bir aracın olur.

ama düşük hacimli motor almak durumundaysan ( ülkemiz gibi vergi cenneti ülkelerde) turbo çok daha mantıklı bir seçim, özellikle dur kalk sürüşte, ışıklarda ve en önemlisi Sollarken o ufacık motorun ok gibi fırlaması atmosferikte olmayan şeyler ki bence de değer buna

eski arabam mazda 3 atmosferik 1.5 yeni arabam c-elysse 1.6 dizel
mazdanın o güzel kasasının altındaki atmosferik motor, sollarken hayattan soğuturdu, şimdiki takoz arabam bile ciddi fark atıyor.
  • bugisme  (17.09.20 19:09:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.