[]

Bireysel Emeklilik Sigortası Hakkında

Günaydın,

Yaklaşık bir yıldır bireysel emeklilik sigortası kullanıyorum. Açıkçası tanıtıldığı gibi emeklilik veya gelir kaynağı amacı gütmüyorum. Küçük bir çocuğun para biriktirmesi gibi düşünün.

Kamu bankaları veya onların şirketleri üzerinden BES'e çökülmeye çalışılması biliyorsunuz dikkat çekmişti. Özel şirketler üzerinden açılan BES'lerin durumunu nasıl görüyorsunuz?

İyi günler

 
Genel olarak BES sisteminin Turkiye'de isletilme sekline karsiyim. Sozlukteki BES savunuculari devlete bagli BESleri savunamaz hale gelince ozelleri parildatmaya calisiyorlar ama onlar da yalan.

- Isletme ucretleri, masraflar ve komisyonlar fazla. Eskaza girdigin fon normalden daha iyi performans gosterse ekstra kesinti yapiyorlar.
- Devlet katkisi %25 oooooo yapiyorlar ama o %25 bir seferlik. EN AZ 10 yila bolunce ekstradan %1-2 gibi bir sey oluyor. Ayrica devlet katkisi ayri bir havuzda birikiyor vee uzerinde bir kontrolun yok. Genelde kotu kazanan yerlerde degerlendiriliyor o para.
- Fonlarin cogunun performansi esdeger banka fonlarina gore kotu.
- Sistemden erken cikis zor ve cok kayipli. Kazandirdigina degmiyor.

Bu sistemin tek iyi yani var. Finansal okuryazarligin kotuyse ve elinde para varken kenara saklayamayip harcayacak kadar iradesiz biriysen calisabilir. Mumkunse 46 yas ustu bir yakininin uzerine yaparsan daha da iyi olabilir 56 yas mevzusundan dolayi.
  • cleric  (17.09.20 10:34:15) 
Devlet katkısı bir seferlik değil.


  • pisiklet  (17.09.20 11:48:20) 
devlet katkısı yanında şirketiniz de sizin katkınızı match ediyorsa girilir. aksi taktirde ben girmem.
eğer para biriktiremiyorum diyorsanız o ayrı tabi ama her ay bir çeyrek altın alsanız paranızı bu fonlardan daha iyi yönetmiş olursunuz. bu benim düşüncem.

%7+%7 match edilen bir bes'im olmasına rağmen çıktım mesela. daldaki para yerine cepteki para daha hoşuma gidiyor.
  • ozdek  (17.09.20 12:04:07 ~ 12:04:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.