[]

Tek bir şirketin alakasız birçok farklı hizmet vermesi

Cahilliğimi mazur görün, ticaretten gerçekten anlamıyorum.

Tek bir şirket açtığımı varsayalım, bu şirket ile birbirinden alakasız birçok iş yapıp vergimi ödeyebilir miyim? Mesela tasarladığım ürünü perakende olarak satmak, bazen çeviri hizmeti vermek, atıyorum bir yere güvenlik kamerası kurulumu yapmak ve hatta yazılım üretip satmak gibi birbirinden alakasız önüme ne iş gelirse yapıyorum diyelim. Bunların hepsi için aynı işletmenin fatura kesmesi mümkün mü yoksa bir şirket sadece kendine bir alan seçip orada mı çalışmak zorunda? Ya da böyle danışmanlık ve xxx falan diye özel bir şirket türü mü var?

Cidden kazandıklarımın vergisi neyse vereyim ve kurtulayım diyorum ama insanlar bu işleri öyle bir anlatıyorlar ki her gün devlet daireleri arasında koşturup imzalar atıyor sanki. Bir de konu ticaret olunca neden her Allah'ın kelimesi Arapça'ya dönüyor? Sokağın köşesindeki bakkal muhtasar beyannamesinin ne olduğunu biliyor mu mesela, bir tek ben mi bilmiyorum?

 
Ticaret,ticari, tacir, tüccar kelimesi de Arapça kökenli zaten. Bir çok şey eskiden kalma .
Sokağın köşesindeki bakkal muhtasar beyannameyi tanımlama olarak bilmeyebilir ama yılların verdiği tecrübeyle neye yaradığını bilir.

Hukuk işlerine de bakarsak yine az da olsa arapça öğrenmeye yardımcı bir çok kavram mevcut
  • Erva  (17.09.20 06:38:15) 
Arapça değil osmanlıca sanırım.
O da farsça, arapça, fransızca, türkçe karışımı.

Şirketinin yapabileceği işleri baştan tanımlıyorsun.
Yazılım şirketi kuruyorsan, üretim yapamazsın
Yazılım ve sanayi yazacaksın mesela gibi.
paralı değil, seçebildiğin kadar çok alan seç.
Sonradan eklemek paralı sanki, yanlışsam birisi beni düzeltir.
  • Corc  (17.09.20 07:44:00) 
NACE kodları var baştan eklediğiniz işletmenize. muhasebeci değilim ama tecrübelerden bildiğim kadarıyla bu NACE koduna göre de defter tutuyorsunuz. yani hem danışmanlık hem inşaat yapacaksanız ikisinin defteri ayrı oluyor beyannamesi de ayrı oluyor. aslında tek bir mükellefiyet ama daha kolay anlaşılması için.


  • prodeq  (17.09.20 08:53:57) 
Şahıs şirketlerinde işlemler bu kadar karmaşık değil diye biliyorum. İsim soyisim dışında kullandığınız şirket ünvanlarını da değiştire değiştire bile kullanırsınız.


  • tum haklari saklidir  (17.09.20 09:40:22) 
hocam
simdi yaparsın da

1- oncelikle biraz kurulus asamasında gidiyorsun saga sola
ya da denetim zamanı
onun dısında muhasebeci hallediyor cogu seyi
sen iş ile ugrasiyorsun

2- hocam her şeyin ticaretini yapabilirsin
kurulusta faaliyet belgesine ekletirsin yaparsın
ama imalat isine girersen kapasite raporu, firmanın uygunlugu, iş güvenliği vs. bir sürü detaya girersin.

3- kurumsallaşacaksan aynı isimde ilerleyemezsin
orn. malaika trading san ve dış tic ltd sti
diye sirket kurdun
kamera sistemi aldın bir yerden
sattın kurdun

sonra örn dezenfektan imal etmeye karar verdin
ve pazarlamaya basladın
malaika dış ticaret ne alaka demezler mi?
ama malaika temizlik vs. olsa daha iyi marketing yapabilirsin

3- aslında olay
şirket kurma degil
sen 50 farklı alanda marketing ve satış için çalışabilecek misin
fatura kesme en kolay iş

ve şirket aylık masrafları var
geçici vergi var
defterler var
kalıcı vergi var
bagkur var
ayakta kalmak zor
  • kingcyrax  (17.09.20 16:12:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.