[]

Sesli kitap dinlemek?

Selamlar
Senebaşında kendime kitap okuma hedefi koymuştum. Birazını normal okudum. Sonra yputube da sesli kitaba sardım. Gün içinde işlerimi yaparken açıp dinliyorum. Baya da sardı. Saatler süren kitapları dinledim hep. Şimdi sorularım şunlar

1) sizce sesli kitapları okumuş sayılır mıyım?
2) sesli kitabın normal okumaya göre dezavantajı ne olabilir? Ne eksik kalıyor sizce? Neden bunları da sayarken vicdan azabı duyuyorum:)

 
benim oturup kitap okumak için pek vaktim yok, biraz da tembelim bu konuda. ama bir süredir sesli kitaba oldukça sardım. günde hemen hemen 2 saatim tarafikte geçiyor araba kullanırken. müzik denedim, sıkıldım. podcast denedim, sıkıldım. radyo tiyatrolarına sardım. hemen hemen tüm türkçe kaynakları bitirdim. şimdilerde de sesli kitap olayına girdim. muazzam keyif alıyorum.

normal kitap okumaya göre de sanırım tek dezavantaşı, seslendiren kişinin vurgu ve tonlamalarıyla sınırlı kalmak. yani içinde yaşarken, senin hayal gücünle, aklından geçen tonlamalarla değil de seslendiren kişininkiyle yaşıyorsun kitabı. bunun dışında not alıp geriye dönüp aldığın notu inceleme, gerekirse o bölümü baştan okuma gibi bir şansın da yok sanırım.

eğer vakit değerlendirmek içinse son derece iyi, ama akademik anlamda okuma yapman gerekiyorsa mesela, bu not konusundan dolayı yerini tutmayabilir.
  • reanarchy  (15.09.20 15:06:16) 
sesli kitap düz metin okunuyor uyarıcı tek vurgu.
benzer nitelikte radyo tiyatrosu var fakat onda daha çok uyarıcı var. efektler gibi
bu nedenden dolayı içine giremediğim için pek tercih etmiyorum.
sorularına geleceksek
1 okuma değil dinleme eylemi olur aynı şey değil
2 yukarda uyarıcı ile dediğim şeyden dolayı normal kitapta ele almak o da bir uyarıcı görüyorsun çok önemli uyarıcı.
bu kadar
  • hitsumo  (15.09.20 15:07:12) 
Bununla ilgili bir araştırma vardı, kitap okumakla dinleme arasında bir fark olmadığını, kitapta söylenenleri her iki durumda da eşit ölçüde kavradigini söylüyordu. Başta zorluyor sesli kitaba konsantre olmak ama alıştığın zaman okumuş kadar oluyorsun. Sesli kitaplar benim de favorim bu ara.


  • epistemic_regress  (15.09.20 15:11:35) 
Süpermiş. İşte aradığım cevaplar :) dinlemeye devam. Hedefimi tutturdum diyebilirim ozaman.


  • lapris  (15.09.20 16:52:45) 
Ben de dinliyorum gözlemlediğim farklar şöyle; kitabı okurken detaylar daha çok aklımda kalıyor çünkü cümleye takıldığım, altını çizdiğim ya da 2 kere okuduğum oluyor ama dinlerken de akışa daha hakim oluyorum genele hatları daha çok aklımda kalıyor.
İkisinin de güzelliği var iş yaparken dinliyorum açıkçası bir klasiği dinlemek okumaktan daha keyif verici geliyor bana.

  • eatpraylaw  (15.09.20 17:37:58) 
Paco +1
Bana sayı artırmak için okuyorsunuz gibi geldi. Zevk almaktan başka amaç olmamalı.

  • ryhmer  (15.09.20 19:08:28) 
*dinliyorsunuz ya da


  • ryhmer  (15.09.20 19:08:50) 
istediğin kelimeyi istediğin hızda okuyabilmek en büyük fark bence. insanın ilgisi hep aynı düzeyde olamıyor. kitap okurken o anki algı durumuna göre bazen hızlanıp bazen yavaşlıyorsun ama dinlerken o imkan pek olmuyor.
fakat amaç hikayeyi kavrayıp detaylara takılmamaksa pek fark olduğunu düşünmüyorum.

  • d e j i n  (15.09.20 21:48:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.