[]

Alışık olmadığım bir işe alım sürecindeyim, nasıl davranmalıyım ?

Selamlar bir Alman IT firmasının internasyonal ekibiyle dirsek temasındayım. Bütün adımları geçtim, yöneticisiyle görüştüm. Yarın ekiple zoom üzerinden tanışacağım son adımları buymuş shortlist edilen adayları ekibe tanıtıp ekibin yorumu üzerine belirlenen kişi işe alınıyormuş. Bu zamana kadar bulunduğum ekiplerde 6/10 kişiden max 1 veya 2 kadın aynı anda çalışıyordu. İlginç bir şekilde ekibin yarısından fazlası kadın. Ekip romen,ukraynalı,alman,rus,çinli,hintli, amerikalı ve fransızdan oluşuyor. 10 kişi 8 millet. Çok ayrı telden adam var, huyu suyu farklıdır hepsinin. Sıcak ülkelerle bizim kimya uyuşuyor, amerikalı hintli romen sempatik adam sever. Diğerleri buz adam seviyor onu biliyorum. Normalde insan ilişkilerinde strateji kasmayı sevmem fakat bayağı adamların voting'inden geçeceğiz o yüzden "makul" görünmek önem kazandı. Nasıl davranmalıyım giyim kuşam casual mı olsun gömlek falan mı giyeyim, normalde resmi giyinirim iş görüşmesinde fakat şimdi takım demesin bu ne kasıntı ortadoğuluyu koymuşsunuz önümüze vs diye. Kadınlar nasıl bakarlar iş arkadaşlarına sempatik mi olayım yoksa ruhsuz buyurgan mı takılayım (hep baltalarla çalıştık bilmiyoruz ki). Ekip lideriyle olan görüşmemde rahat ve sempatik olmaya çalıştım kadının bayağı hoşuna gitti. Sonra mail atmış çok keyif aldım görüşmeden vs diye (default herkese salladığı mail de olabilir bilemedim)
Hele bi el atın şu kardeşinize



 
Bu kadar kalıpyargı üzerinden doğru bir sonuca varmak imkansıza yakın. Herhalde diğerlerinin de sizin gibi kalıpyargılar döküp onun üzerine yorumlar yapmasını bekliyorsunuz. Kimlik siyasetinin bu denli yapıldığı bir ülkede başka bir anlayış sürpriz olurdu zaten.

Muhtemelen diğer insanlar sizin işi ne kadar iyi yaptığınız ve kişilik özellikleriniz dışında başka bir şeyle ilgilenmeyecekler. Olduğunuz gibi davranırsanız başarılı olma şansınız artar. Ama bu tarz stratejiler başarısızlığa mahkum bana kalırsa.
  • but that was just a dream  (15.09.20 10:22:48) 
Kendimi adamlarin yerine koyup düsününce, benim icin heralde önemli olacak sey, sorumluluk bilincinin olmasini gözlemlememdir.

Yani takim elbise olmasa bile güzel bir gömlek giyin. Arada verilen önemli bilgileri not al..
  • VIPCH  (15.09.20 10:34:37) 
kendinize güvenli durun, önemli olan özgüven.


  • nuisance  (15.09.20 10:43:43) 
En kolayı giyim: Kanvas üzeri rahat gömlek.
Ekip lideriyle nasıl konuştunuzsa o şekilde konuşum, bu aynı zamanda sizin değişken biri olmadığınzı gösterir. Çok kiişi ile konuşacağınız için cevaplarınız fact base / sachlich olsun.

  • SiyamkedisiZorro  (15.09.20 12:07:39) 
onları öv. aranızda olmaktan mutluluk duyacagım falan de. fazla sırnaş olma bence. ağır dur. işi yapacagını belli et. sen nasıl birinin ekibini katılmasını istersen öyle ol. bu bir arkadaş grubu değil unutma. iş için ordasınız.


  • sizofren06  (15.09.20 13:46:00) 
bence de ekip lideriyleyken nasılsan yine öyle ol. yoksa kadında soru işaretleri oluşabilir.


  • king lizard  (15.09.20 14:01:16) 
ben de almanyada cok milletli bir ekip icinde calisiyorum. aslinda "su ulkenin insani boyledir, bu boyledir" diye bir kalip yok, her milletten farkli insan cikabiliyor. konuskan, neseli, ama ayni zamanda saygili insanlar karsisindaki hangi milletten olursa olsun sevilir. konusmanin basinda "small talk" denilen havadan sudan muhabbet acarlar, aslinda bu muhabbet kisinin sicak kanli mi, soguk kanli mi oldugunu ortaya koyar. ayrica muhabbette uzmani oldugun konuda kendine guvenli durursan, ses tonun mimiklerin ne kadar duzenli olursa o kadar karsindakine kendine guvendigin hissini verirsin. konusmanin gidisatina gore tehlikleli alanlara dokunmayan (cinsiyet, irkcilik, ulkelere gore stereotype vs ) birkac kucuk espri de ortami rahatlatir.

yani aslinda denklem basit, onlar senin kim oldugunu ogrenmek istiyorlar. ve baktiklari da bu oluyor; ayarli bir sekilde rahat insan rahat iletisim kurabilir. eger kisi rahatsa kendine guveniyordur. kendine guveniyorsa isinde de iyidir. cok fazla strateji kurman seni gergin gosterir. uzun suredir onlarla calisan biriymis gibi konus.
  • emrahday  (16.09.20 08:15:07 ~ 08:20:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.