[]

Altın Fiyat Parametreleri

Herkese iyi akşamlar, öncelikle yatırım tavsiyesi amacıyla bu soruyu sormayacağım. Soruyu cevaplayanları zan altında bırakmak istemem, teorik bir soru soracağım.
Biliyorsunuz ons altın 1900 küsürlerde çeşitli kuruluşlar seneye bugün değerin 2300-2400 arası tahmin ediyorlar.

Peki altında fiyat belirleyen unsur ne? Yani gram altın, çeyrek altın, beşibiryerde, Cumhuriyet altını vb. arasındaki fiyat farkını ne oluşturuyor?

Herkese iyi geceler dilerim

 
Altın fiyatını belirleyen çok fazla unsur var. Merkez Bankalarının genişlemeci politikası, ABD'deki reel faizler (direk ters korelasyon vardır altın fiyatı ile) jeopolitik riskler, pandemi süreci, grafiklerdeki teknik durum, dünya borsalarının pahalı/ucuz olması vb. birçok unsur altın fiyatını etkiler (ons bazında)

1 ons altın = 31.10 gram = $1956'dır. TL bazında 1 gram altına basit bir matematik ve kur hesabıyla ulaşabilirsin o da şu an 455 TL falan sanırım. Altın dünyada yaklaşık 10 sene düşüş trendindeydi ama TL'ye karşı hep değer kazandı, sebep kur. TL'nin USD'ye karşı değer kaybı.

Çeyrek altın = 1.75 gram altındır, yine basit bir matematikle çeyrek fiyatına ulaşırsın. Bunun tabi işçilik, taşıma gibi maliyetleri de oluyor. Beşibiryerdeler falan değişik fantastik ürünler, normal altın fiyatının üstüne işçilik de koymak lazım.

Konu çok uzun ama basitçe böyle özetlenebilir.
  • Lethe  (15.09.20 00:07:05 ~ 00:07:52) 
Kuyumculukta kullanılan ons Troy onsudur 31,1 gramdır 28,3 gram değildir. Gram altın 22 ve 24 ayar olarak satılabilir. Çeyrek tam vs 22 ayardır.

Ayar değiştikçe de altının fiyatı değişir.
  • fezagezgini_4  (15.09.20 00:13:21) 
@Lethe

Altın nasıl 10 senede düşüş trendinde oluyor anlamadım. Şu grafik 20 yıllık. imgup.nl
  • catch the arrow  (15.09.20 00:26:12) 
Teknik olarak altın $1360 seviyesini kırdıktan sonra düşüş trendi bitti denebilir. O da 2011-2019 arası döneme denk geliyor. 10 yıl gibi aklımda kalmış, 7-8 diyelim daha doğru olsun.

$1360 kırıldıktan sonra çok hızlı şekilde $2070'i görmesinin sebebi de bu. Çok benzer durum gümüş için de geçerli.
  • Lethe  (15.09.20 12:41:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.