[]

Motosiklet kazaları nasıl azaltılabilir?

Ölüm veya ağır yaralanmayla sonuçlananlar nasıl azaltılabilir? Motorcuları/şoförleri daha iyi eğiterek ve bilinçlendirerek mi? Yeni kurallar, sınırlamalar veya yasaklar getirerek mi? Motosikletler ekstra güvenlik önlemleriyle (harnes, koruyucu iskelet-bar vb, devrilme engelleyeci sistemler) daha güvenli yapılamaz mı?




 
motorcuların, motorlarını, 4 tekerlekli araç gibi sanmadıkları zaman kazalar azalır.
motorsiklet bilinciyle motor kullanan çok az adam var.
bunları ayda 6.000 km yapan, hep yollarda olan biri olarak söylüyorum.
  • etna  (13.09.20 22:21:46) 
istinasız trafik cezalarının uygulanması lazım herkes için.

motorcular kızacak ama emniyet şeridi iptal olmalı. onun getirdiği rahatlık ile motorcular çok kaza yapıyor.
  • duyurukullanıcısı  (13.09.20 22:44:25) 
Ehliyet alımı zorlaştırılmalı. Hızın ve iki tekerleğin verdiği haz ve rahatlığın bir bedeli olmalı sonuçta
Sürücü için trafik cezaları da sadece ceza olarak olarak görülmemeli caydırıcı nitelik arzetmeli. Örneğin Alkollü olarak hız motoru kullanan için ceza, diğer araç sürücülerine göre daha fazla olmalı ki vücut bütünlüğüne verilecek zararın ihtimali daha fazla.
Tabi diğer araç sürücüleri trafikte de duyarlı olmalı motorculara karşı .
Kendim yoldayken önde bir motorsiklet varsa ve sollama imkanım yoksa takip mesafesini daha da diğer araçlara göre biraz daha arttırmaya çalışıyorum . Sebebi de araba sürücülerine göre motorsiklet sürücüsünün ne yapacağını kestirmek benim için daha zor .
  • Erva  (13.09.20 23:09:07) 
Motorun trafikteki yasal durumu düzenlenmeli bir kere. Güvenli ve mantıklı olan trafik normal akışında iken motorun bir otomobil gibi şerit disiplinine uyması, sinyal vererek sollama yapması vs, trafik yavaşladığında da aralardan geçebilmesi (emniyet şeridi değil). Bence Kalifornia'nın yasal düzenlemesi son derece ideal. Orada motosiklet şerit paylaşımı yapabilir ancak trafik akışından 10mph daha hızlı gidebilir ve 30mph'den yüksek hızdaki trafikte yapamaz. Bu sayede hem şerit disiplini muhafaza edilir hem de trafik ışıklarında vs motorcunun ön sıralara akması sağlanır. Bizde yasal düzenleme şerit paylaşımına izin vermiyor ancak uygulamada göz yumuluyor. Dolayısıyla motorcuların çoğu da kafasına göre her yere girip çıkıyor. Bu böyle olmamalı elbette. 12 yıllık vukuatsız bir motorcu olarak benim gözlemim bu yönde.


  • chavezding  (13.09.20 23:28:09) 
Sivrisinek gibi bi sagdan bi soldan geliyorlar. Cogu zaman dikiz aynasindan gorunmeden bir anda beliriyorlar. Bana kalirsa arac suruculerinden once motor suruculeri olasi risklere karsi egitilmeli.

Motorcu arkadaslarin araclarin arasindan siyrilarak gecme meraki dizginlenmeden bu kazalarin onune gecmek cok zor.
  • msb  (13.09.20 23:30:34) 
10 sene aralıklı olarak motor kullandım. diyebilirim ki motor kazalarının %80'i motor sürücüsü hatası veya bilgi-beceri eksikliğidir. geri kalan %20 ise yol ve karşı tarafla alakalı.


daha dün daracık sokakta arabayla giderken arkamdan iki afrika twin geldi. yol zaten bozuk ve karanlık 20-30 zor gidiyorum. bi sağımda bi solumda beni sıkıştırıyor. yol vermek istemedim çünkü sürekli çukurlar var ve çukurlara girmek istemiyorum üstüne 10 saniye sabrederse yol genişliyor zaten. neyse bir şekilde kendini soluma soktu artislik yaptı gazladı geçti. arkasındaki dallama da aynı yere girmeye çalışıyor. bir de üzerine bişeyler diyor orda delirsem sinirlensem ya da daha doğalı acemi sürücü olup anlık refleks ile korksam arabanın 3-5cm kayması en iyi ihtimal bu ikisinden birinin kırık koluna bacağına malolacak.

bu adamlar profil olarak 100bin tl motoru alabilecek sosyal statüde buradan eğitimlerinin de muhtemelen yüksek olduğunu düşünebiliriz. bu adamlar dahi aptal aptal işler yapıyor. ortalıkta gezen acemileri, apaçileri saymıyorum bile.
  • orpheus  (13.09.20 23:31:47 ~ 23:33:38) 
aydının nazilli ilçesinde yaşıyorum. otomobilden çok motorun bulunduğu bir ilçe. buralı değilim, ancak burda kask takan kurallara uyan hatta kırmızı ışıkta duran bir motor sürücüsü görmedim. motorcular hiç bir kurallara uymuyor. bende 50cc motor aldım kask takıyorum diye bir çok kere dalga geçildim. burda sistem mistem tutmaz. polis görüyor ceza yazmıyor.


  • mikahakkinen  (13.09.20 23:34:19) 
Eğitim, eğitim, eğitim.

Bu cahil halka ne kadar ceza kessen de trafik kültürünü eğitim ile aşılamazsan asla düzelmez. motorcu da trafik kurallarına uymuyor, 4 teker sürücüsü de.
  • himmet dayi  (14.09.20 00:12:20) 
Eğitim ve yaptırım.
Cezalar caydırıcı nitelik taşımalı ve uygulanmalı.
Eğitim zaten şart.

Bahsettiğin koruyucu aksesuarlar motorcudan çok motora yönelik. Kask ve bilimum vücut koruyucusu motor severler tarafından fiyaka bozuyor ve acemi imajı veriyor diye kullanılmıyor.
Şimdi kask takmadan motora binen adam için duyar kasamam valla.
Araba sürücüleri de genel olarak altimda bmw yollar benim tribine girebiliyor(herkes icin söylemiyorum) bu durumlara dair bilinç gerekiyor ama anlatabilirsen.

Hani bokunu çıkartmayan bir motorcu gelirken sinyal verip geçeceği şartte ona yol verince karşılıklı bip-bip kornalaşmak bile medeniyet bence.
Ki kornayı bile "lavabo aç" gibi kullanan bir toplumun bireyleriyiz.
  • qxgviper  (14.09.20 01:09:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.