[]

Covid-19 Sebebiyle İşten Çıkarılma

Kız arkadaşım Özel bir diş kliniğinde dental asistan olarak çalışmakta.
Geçtiğimiz pazartesi günü pozitif temaslı oldu ve aile hekimi tarafından rapor yazıldı.
Rapor 24 Eylüle kadar yazıldı.(2 hafta süreli)
Kız arkadaşımın patronu bugün mesaj atarak bu Pazartesi işe gelmesini yoksa başkasına bakacağını yazmış.
Bu durumda ne yapmak gerekir ve yapabilecrklerimiz nelerdir?
Mesela işten çıkarma yasağı özelde çalışan sağlık personelini kapsar mı?
Raporu olmasına rağmen bir çalışanı çıkarmak tazminat gerektirmez mi?

Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler

 
raporlu bir çalışanı işten çıkarmak zaten kanunen suç. pandemi dönemi vs. farketmez.


  • since1907  (12.09.20 12:19:07) 
ülkece geldiğimiz noktaya bakın. diş kliniği gibi 1. derecede risk grubunda olan bir yerde pozitif bir kişiyi çalıştırmaya zorlamak
geçmiş olsun
hakkınızda oluşacak negatif bir durumda her türlü şikayette bulunun, sosyal medyada kamuoyu oluşturun
  • asbe  (12.09.20 13:27:26) 
Raporlu kişiyi işten çıkaramaz.

Şu an için işten çıkarmalar zaten yasaklı.

Rapor bitene kadar işe dönme gibi bir durum olamaz, iş akdine yasal olarak zaten son veremez. Maaş kesintisi gibi saçma şeyler yaparsa eğer noterden ihtar çekmeniz yeterli olacaktır.

Bu arada raporlu olduğu günlerin parasını işveren değil SGK öder, bu da aklınızda bulunsun.
  • aynabugusu  (12.09.20 14:23:22) 
Yahu tamam anladık raporlu da her şeyi niye işinize geldiği gibi alıyorsunuz? Kız arkadaşınız temaslı ise test yaptırır. PCR testi dahil bakılır. Eğer negatif ise niye evde kalmayı sürdürsün? İşine gider çalışır. Geçtiğimiz pazartesi gününden beri test yaptırmış, en kötü ihtimalle test sonuçlarını bekliyor olmanız gerekiyordu.

Edit: İşkembeden sallamıyorum bunları. Benim çalıştığım şirkette de temaslı olana temas eden arkadaşı aynı gün teste gönderdiler. Sonuçları 3. veya 4. gün çıktı.
  • bir peynir kutusu kibrit  (12.09.20 14:30:50 ~ 14:32:38) 
@kibrit

Çünkü karantina süresi var eve gelip testi yapmışlar ve 14 gün boyunca evde karantinada durmasını söylemişler. Testin sonucu pozitif de çıksa negatif de çıksa izolasyon istiyorlar.
  • yüzyıllık yalnızlık  (12.09.20 15:00:48) 
@yüzyıllık hocam bu söylediğinizin gerçekten mantığı olduğunu düşünüyor musunuz? Hızlı testi ve PCR testi oldu ve her ikisi de negatif çıktıysa niye izole etsin kendini? Kusura bakmayın ama bu biraz bana tatil yapacaktık planlarımızın içine edildi sorusu gibi geldi.


  • bir peynir kutusu kibrit  (12.09.20 15:47:27) 
Yani size nasıl ispatlayabilirim bilmiyorum hocam ama durum gerçekten bu şekilde. Evi arıyorlar mesela 182 den çıkmayın diyorlar. Son rehberlerde kuluçka süresini 2-14 gün olarak yazmışlar. Tahminimce negatfi bile çıksa 12. 13. gün pozitife dönme ihtimaline karşı evde tutuyorlar. İkimiz de aynı şehirdeyiz. Tatil yapma gibi bir planımız yok bu sene maaelesef.


  • yüzyıllık yalnızlık  (12.09.20 16:24:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.