[]

eski bilgisayarın günümüzdeki eşdeğeri

2012'de şu (git: www.vatanbilgisayar.com) bilgisayarı 1250 tl'ye almıştım. o döneme göre orta/üst sınıfındaydı. hala sıkıntısız çalışır oyun haricinde.. günümüz şartlarında o ayarda bir laptop için hangi işlemci ve ekran kartını almak gerek?




 
yine i5 olsun. ram minimum 8 olsun. mümkünse 16
amd tarafında da iyi seçenekler oluşmaya başlamış ama net bilgim yok. ryzenler de düşünülebilir.

  • sutlu nescafe  (11.09.20 20:34:59) 
2012'de intel i5-3210m bir bilgisayar almıştık, en günceli oydu. Şu an için 10. nesiller en günceli. 9. nesil tek tük kaldı piyasada. GT 630M'in o zamanın orta sınıf ekran kartı olduğunu düşünürsek herhalde NVIDIA Geforce GTX 1650'ye tekabül ediyordur şu sıralar.


  • black holes in the sky  (11.09.20 20:41:23) 
ekran kartı veya işlemci olarak demeyeyim de,

Laptobun o yılki tl fiyatı bölü o yılki dolar miktarı = laptobun dolar cinsinden değerini çıkartırsanız,

ve o değeri şu anki dolar kuruyla çarparsanız (ben yaptım yaklaşık 6bin tl ediyor)

Bu demek oluyor ki o zamanki laptobun şimdiki karşılığı 5500tl üstü bir cihazdır.

Çünkü yurt dışında donanımlar, laptoplar, araçlar her sene x dolar civarı bir fiyata çıkar. Yenisi çıksa da fiyatı kolay kolay değişmez.

Giriş seviyesi laptoplar yıllardır 500dolar, orta seviye 800 dolar, oyuncu bilgisayar da hep 1200 üstüne çıkar atıyorum ki.

İşin özü, 5-6 bin tl üstü harici ekran kartlı bir laptop bulursanız işiniz görülecektir. işlemci amd olacaksa ryzen, intel olacaksa da i5, i7 olsun. ram 8 üstü olsun. yeterlidir.
  • ananiyimioguz  (11.09.20 21:08:15 ~ 21:09:40) 
teşekkürler.. 2012'de ileride yeni çıkan oyunlar harici beni uzun yıllar götürsün dediğimiz orta segment bir laptop asgari ücretin 1,5 katıyken şu an 2,5 - 3 katı aralığında. bu da alım gücümüzü gösteren başka bir örnek olarak dursun.


  • jepa  (11.09.20 22:43:12) 
Dolara göre hesaplayın demeye gelmiştim


  • fezagezgini_4  (11.09.20 22:49:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.