[]

öğrenci harçlığı ne olmalı?

gelin biraz hayat pahalılığını konuşalım,

1-Covid19 gözardı edilirse, normal yaşam şartlarında; şehirde yaşayan, ailesiyle kalan bir lise öğrencisi gencin aylık harçlığı ne olmalıdır?
2-şehir dışında okuyan üniversiteli gencin insan gibi geçinebilmesi için elinde olması gereken minimum aylık tutar günümüz şartlarında ne olmalıdır?

edit: şehir derken büyük şehir demek istedim, istanbul mesela.

 
Hangi şehir? Çok değişir.


  • Bruce  (10.09.20 10:38:44) 
ailenin durumuna göre değişir. klasik türk ailesiyse, anne çalışmıyor baba memur ya da 3-5bin lira bandında maaş alıyorsa :

1- ailesiyle kalan lise öğrencisine aylık 200-300 anca verilir. kitap okul masrafları hariç tutar.
2- ben üni'de okurken kalacak yeri o kadar ucuza ayarlamıştım ki çok beleşe yaşadım. benim gibi istisnaları saymazsak, 550 kyk kredi/burs + min 300 lira çok güzel iş görür (kalacak yeri aile ayriyeten ödüyor)

bunlar türkiye gerçekleri. saydığım paraları göremeyen milyon öğrenci var. bana kalsa üni öğrencisinin cebinde min 2000-2500 olmalı ve konaklama ücreti uygun bir yer bulmuş olmalı.
  • avatar is back  (10.09.20 11:05:18) 
1)500₺
Telefon faturasını ve ulaşım masrafını ailesi öderse çok rahat geçinir.
2)1000₺ (kalma masrafı hariç)
  • megalomaniac  (10.09.20 11:20:45) 
1- Kızım lise öğrencisi. Masraflarını elbette biz karşılıyoruz. Covid sebebiyle dışarıda arkadaşlarıyla dolaşamıyor. Eğer çıkıyor olsa idi 2 haftada bir o sebeple 100 TL (toplam 200 TL) verirdim. Şimdi sadece biriktirme bilinci oluşsun, almayı istediği (bana aptalca gelen) şeyleri de istiyorsa alabilsin diye ayda 25 TL veriyorum; gülmeyin bence yeterli.

2- Muhtemelen asgari ücret gibi bir şey olmalı
  • SiyamkedisiZorro  (10.09.20 11:35:01) 
İlave bir cevap daha vereyim. Üniversite öğrencisi çocuğum yok ancak ben üniversitede okurken (aile yanında) ailem bana aylık şimdinin 100 TL'si kadar para verirdi. Tabii hiçbir şeye yetmezdi. O zaman ne yapıyoruz, akıllı olup ders veriyoruz. Liseyi bitirdikten sonra devamlı çalıştım ben. Şirketlerde staj yaptım (o zamanlar staj için asgari ücret verirlerdi), ders verdim, part time çalıştım. Üniversite öğrencisinin sadece ailesinin eline bakmasını yanlış buluyorum.


  • SiyamkedisiZorro  (10.09.20 11:38:30) 
Günlük 10 TL yeterli bana göre, fazlasıyla ya sağlıksız beslenir, ya da gereksiz ve saçma yerlere harcar.

Aylık olarak topluca vermek de şeytana uydurabilir.

Bu sadece günlük yemek ihtiyaı için ama, diğer her ihtiyaç aile tarafından karşılanır zaten.
  • John Bloor  (10.09.20 11:43:07) 
1. yemeği evden götürüyor ya da okulda yemekhaneden yiyorsa aylık 300 tl. az bir para ama bu para olur da arkadaşlarıyla haftada bir iki kez bir yere oturursa mahçup olmasın, canı yiyecek içecek bir şey çekerse alabilsin diye. bir de öğrenci akbili doldursun. yoksa geri kalan tüm masraflarını yine kendim karşılarım. bu para türkiye şartlarında anca çay kahve içmeye yeter.

2. konaklama hariç 1000 lira. yetmiyorsa bir zahmet garsonluk yapsın, özel ders versin, haftasonu yevmiyeli işte çalışsın. üni öğrencisinin basit bir işte de olsa haftada birkaç saat çalışması gerektiğine inanıyorum.
  • sir gawain  (10.09.20 12:58:26 ~ 13:06:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.