[]

belediye varsa valilik neden var ?

valiliğin bunca yetkisi var
o halde belediye neden var



 
Valilik, devlet kurumlarını düzenliyor. Cumhurbaşkanının şubesi gibi düşün. tc xxx valiliği tapu müdürlüğü gibi düşün.

Belediye doğrudan hizmet getiren bir kurum. Bağlı bir kurum değil. vatandaşın sosyal hayatını filan düzenliyor gibi.
  • infernalcadre  (06.09.20 19:21:09) 
Valilik cumhurbaşkanının ildeki temsilcisidir. İllerdeki kamu kurumları valiliğe bağlıdır. Mesela Çankırı İl milli eğitim müdürlüğü valiliğe bağlıdır. Valilik hizmetini doğrudan devlet eliyle yapar ve genel bütçeye tabiidir. Bir sağlık ocağının açılması il sağlık müdürlüğüne dolayısıyla valiliğe bağlıdır.

Belediye ise insanlara doğrudan hizmet sağlayan bir oluşum. Yukarıda da denmiş belediyelerin ayrı kamu tüzel kişiliği var. Yine vatandaşın sosyal hayatını düzenler +1. Su-elektrik iletimi, bazı yol/ulaşım araçları bu yüzden belediyede. Seçimle geldikleri için insanların asıl isteklerini yerine getiren mecra belediyeler.
  • Hallegadola  (06.09.20 19:31:05) 
Atanmışlarla seçilmişlerdir aradaki fark. Devlet atar, millet seçer.


  • pass  (06.09.20 20:17:33) 
belediye iş yapar. yol yapar, su götürür, elektrik götürür, çöpleri toplar.

valiliğin rolü ise düzenleyici ve denetleyicidir. yani tam anlamıyla devletlik yapar. ruhsat verir, ceza keser. vs.

ayrıca bizde valiler atanır, seçilmezler. bu da merkezi otoriteyi kuvvetlendirir. ama mesela amerika'da öyle değil. orada valileri de o yörenin halkı seçiyor. daha demokratik ama merkezi otorite daha zayıf oluyor.
  • nickini degistiren yazar  (06.09.20 20:28:18 ~ 20:30:19) 
Yazardım ama üşendim. İnternete idari vesayet yazarsanız nedenini görürsünüz.


  • cloudybloody  (07.09.20 02:21:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.