[]

düğün fotoğrafçılığı yapmak

bu işe girsem mi? fotoğraftan anlarım. 2007'ten beri fotoğrafla ilgileniyorum. sinemaya meraklı olduğum için bir kısa film çekme isteği vardı. elle tutulur bir film çekmedim ama teknik anlamda 13 yılda çok şey öğrendim. amatör bir kısa filmde görüntü yönetmenliği bile yapabilirim kendi çapımda. ama düğün fotoğrafı çekmeyi hiç düşünmedim. ancak çok iyi para varmış. albümlerin maaliyeti 300-500 lira civarı. çekimlerin fiyatı ise 850'ye kadar düşüyor ama genelde 1000-1500 lira civarı sanırım. günde 3-4 çift çeken insanlar var. açıkcası en düşük fiyattan bile yapılsa haftada 5 çift çekilse ve çift başına 200 lira kar olsa ayda 4000 lira yapıyor. bence güzel para. uzun süredir takip ettiğim düğün fotoğrafçıları var. çoğu iyi fotoğraf çekememesine rağmen boş günleri yok neredeyse.

bu arada benim yapmak istediğim sadece dış çekim denen şey. düğüne vs. gidip çekmeyi düşünmüyorum.

ancak şöyle durumlar var.

-uzun vadede fiyatlar çok düşer diye tahmin ediyorum. çünkü 10 yıl önce 5d mark ii 5 bin lira falandı. asgari ücretse 600 lira. ama bugün asgari ücret 2300 lira ve 2500 liraya mark ii alabilirsiniz. yani 10 yıl öncesine göre daha kolay ulaşılır olduğu için daha fazla insan bu işe girecek ve fiyatlar daha da düşecek. sizce ne olur durum? sonuçta insanlar 3 kuruş için zor şartlarda çalışıyor. bu işe girmemeleri için bir sebep yok.

-şirket vs. kurup bir yer kiralamak gerekir mi? dükkan açmak istemiyorum daha çok freelance çalışmak istiyorum ama insanlarla bir görüşme yapmak için yer gerekir sanırım. bir dükkan olmadan nerede görüşücez? güven vermez gibi. yanılıyor muyum?

-ehliyetim yok. bu yüzden çekim yapılacak yerlere gitmek ne kadar sıkıntı olur sizce? aklımdaki bazı projeler için çıkayım şuraya gidip fotoğraf çekeyim diyorum ancak araba sorunundan dolayı gitmiyorum pek.

 
Geçmişte bu işin içinde yer almış biri olarak şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki beceri anlamında kendinizden şüphe etmeyiniz yaparsınız kimler kimler yapıyor bu işi bi bilseniz.. işin teknik ve maddi boyutunu halledin önce


  • olaylar olaylar  (06.09.20 14:10:24) 
@playing star mark 2 ile çekilmeyecek fotoğraf mı var? artık iphone ile film çekiliyor. hatta mark 1'le bile fotoğraflar çekilir. iyi fotoğraf çekmek için mark 4'e ihtiyaç yok. 2010'da belki en pahalı makine olan mark 2'yi almak zorunlu iken bugün en pahalı makine olan mark 4 zorunluluk değil. demek istediğim şu. 2010'da en düşük profesyonel bir makine asgari ücretin 10 katı iken bugün 1 asgari ücrete alnabilir bu yüzden piyasaya giren de artacak ve fiyatlar düşecek bence.

diğer ekipmanlar vs. var. son 10 yılım film çekme gayretiyle geçti. teknik anlamda bilgim var ve ekipman var. bugüne kadar bu işten para kazanmayı düşünmemiş olmak tamamen benim mallığım.
  • black mamba  (06.09.20 14:18:08) 
o hesabı yapma nedenim dediğim gibi piyasanın düşeceğini düşünmem. gereksiz değil o yüzden. sorularımdan biri de o. eskiye göre mark 2 ulaşılır olduğu için daha fazla insan bu işi yapacak ve para kazandırmayacak gibi geliyor. ama anlamadığım bir şekilde deli gibi iş yapılıyor. bunu sordum.


  • black mamba  (06.09.20 14:29:43) 
Fotoğrafçılığa amatör meraklı biri olarak söyleyebilirim ki shutter sayısı da önemli. Mark II bulman zor. Bulsan bile shutter sayısı coşmuş olur. Onun yerine orta segmentteki bir makine alabilirsşn. 77D, 80D civarı bir şey.


  • silah taciri  (06.09.20 14:35:38) 
@silah taciri amatör olarka ilgilenen biri olarak düğün fotoğrafı çekmeyi düşünmedin mi hiç? iyi para var :d çoğu zaten amatör seviyede çekiyor.


  • black mamba  (06.09.20 15:07:11) 
Tercih meselesi :) Düzenli ve boktan bir işim olduğu için profesyonel fotoğrafçılığa geçemiyorum. Bir de insanlarla uğraşıp, özellikle de böyle önemli ve tek bir günü fotoğraflamak sabır da ister.

Benim olay makro fotoğrafçılık. Detayları seviyorum, doğayı seviyorum. Uslu bir çocuk olursam belki 100 mm IS makro lensim olabilir :)

Sana tavsiyem düğün fotoğrafçılığından önce ürün çekimi filan yap. İlk adım için daha kolay olur senin açından.
  • silah taciri  (06.09.20 15:12:39) 
İl'inizi bilmiyorum fakat bence ben fotoğrafçı olsam "mobilya fotoğrafçısı" işi yapmak isterdim. İyi para var


  • muratback  (06.09.20 15:24:15) 
düğün fotoğrafı çektirmiş biri olarak şunu söyleyeyim, beceri ya da makinaya takılmanıza bence de gerek yok, baya boşa para kazanıyorlar bu abiler çünkü. birkaç çifti bedavaya çekip portfolyo oluşturuyorsun, sonra güzel bi instagram sayfası yapıyorsun, sonra reklam veriyorsun, oradan akmaya başlıyor zaten. biz de instagram'dan bulduk. şablonlar, efektler bile biririnin aynısı. işin %99'u sosyallik, iletişim kurma ve instagram'a reklam verebilme desem yeridir.


  • roket adam  (06.09.20 15:34:31) 
@roket aynı şekilde düşünüyorum. bir de bu tarz şeylere hevesim olduğu için de müşteri olarak para vermek istemezdim. bu yüzden insanların da vermeyeceğini düşünüyorum. ancak para ödüyor insanlar. o kadar talep var ki günde 2-3 fotoğraf çekiyorlar ve herhangi bir ayda boş günleri yok. çekemeyeceğimi düşündüğüm fotoğraflar var. ancak düğün fotoğrafları öyle zor bir şey değil. o yüzden geç farkettim ben ve para kazanılmazmış gibi geliyor.


  • black mamba  (06.09.20 15:43:19) 
Hocam inanılmaz paralar harcanıyor bu evlilik muhabbetine. Hiç verilmez deme, sen de nasiplenirsin. Mal mal adamların yaptığı düğünlerin içinde 2 bin liralık dış çekim ne ki.


  • roket adam  (06.09.20 16:12:58) 
Oncelikle yaptigin isi onemsemen gerek, sana kolay ve yapilabilir gelebilir ama insanlarin cogu icin zor isler bunlar (isik, diyafram, poz vs). O yuzden basta sen "yeaa bu ise para verilir mi?" Dersen evet diger insanlar da senin yaptigin isi kucumserler.

Ayni mantikla "pilotluk ne ki yaa, iki tusa basiyon gerisi otomatik pilot" dememiz gerekirken demiyoruz, cunku profesyonellik baska bise :)

Isinde iyi olup olmadigin burdaki kistas. Yukaridaki arkadasin dedigi gibi portfolyo olusturman lazim, bir musteri olarak bana sabaha kadar kendini anlat ben yine secimimi cektigin fotolara bakarak yaparim. Varsa cevrende es dost once bi isin icine gir, cekimlerini yap ve sonra da reklam yap.

Bu arada araba isini cozsen iyi olur, o kadar alet edevatla beykoz korusuna nasil gidicen? Ya da beylikduzundeki bi sahile...
  • brkylmz  (06.09.20 18:10:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.