[]

Vücut neden günlük olarak dışarıdan kalori almak zorunda?

Merhabalar;

Bedenimizin, tüm gün yatakta hiç hareket etmesek dahi enerjiye ihtiyacı oluyor. Haliyle kalori yakıyor. Her yerde hesabı yapılabiliyor. Boy, kilo, yaş giriliyor ve ortalama olarak günlük alınması gereken kalori miktarı veriliyor.

Peki ama neden? yani neden gerekiyor demiyorum. sonuçta organların çalışması için bile enerji lazım. o kısım mantıklı. Merak ettiğim kısım; neden ille de dışarıdan almaya ihtiyaç duyuyor? sonuçta bedenimiz enerji deposu değil mi? yağlarımız var vs. Onları kullanamıyor mu da dışarıdan almaya ihtiyaç duyuyor.

Bunu şuna bağlayacağım.

Atıyorum benim 2000 kalori almam gerekiyor o hesaplara göre. ama ben 1000 kalorilik yiyecek tükettiğimde bile işkence çekmiyorum diyelim. yani tok hissedebiliyor. hal böyle olunca 2000 yerine, 1000 alsam, üstüne de spor şu bu derken daha çoğunu yaksam, kısa sürede daha fit hale gelmez miyim? yağlarımı daha kısa sürede eritmez miyim?

 
bak, bilim insanları yazmış. azıcık okusan diyorum...
dag.org.tr
hiç bir şey yemezsen/ sadece vücuttakileri yaksan ölürsün.
  • ankarakecisi  (04.09.20 21:22:52) 
son paragrafta yazdığınızı bir daha bir okuyun bence.

size gerekli olan 2000.

aldığınız 1000.

üzerine bir de spor yapıp daha da yakasam diyorsunuz..

evet fit olursunuz. çünkü kısa sürede "yok" olursunuz.
  • AlsterWasser  (04.09.20 21:24:11) 
yakıyosun zaten? hiç yemek yemediğin zaman yarım saatte ölmüyorsun değil mi? neyi yakıyor vücut? önce yağları sonra kasları vb. yakıyor yani içeridekini. yoksa yemek yemediğin an ölürsün. sen aç kaldığın zaman ölmüyorsan bunun sebebini düşünmelisin.


  • eşki sözlük yazarı  (04.09.20 21:25:03) 
basit hesapla nefes verirken bile co2 veriyoruz sadece o2 alıp co2 veriyoruz yani carbon kaybediyoruz sırf bu sebeple bile vücut dışarıdan karbona ihtiyaç duyuyor


  • basond  (04.09.20 21:29:38) 
Birazdan Angelus gelecek ve sana cevabını verecek


  • ihanet kac kisilik  (04.09.20 21:36:50) 
Bunu anlamak için vücudun enerji metabolizmasını anlamak lazım. Vücuttaki çalışan her mekanizmanın enerji metabolizması ve anlık duruma göre kullandığı enerji kaynağı farklıdır. Yani benim vücudumda 20 kilo yağ var vücut bunu kullansın ben yemek yemeyeyim gibi bir şey olmuyor ne yazık ki.

Neden?

Şu nedenle: Vücut yağlarının enerji metabolizmasında kullanılması için oksijen gerekir, yağlar oksijene okside olarak Krebs Döngüsüne girer ve ATP üretilir, bunun için de kalbin düşük tempoda çalışması gerekir, kalp atışı hızlandıkça kalbin dokulara oksijen taşıması güçleşir, yağlar oksijene okside oldukları için oksijen azaldıkça kullanılabilirliği de azalır enerji üretemez. Senin beklentini yıkan ilk aşama bu. Yani birnoktadan bir noktaya yürürken yağ kullanılıyor ama tempo arttıkça işler değişiyor, nedenini aşağıda açıklayacam. Yani evet yağların var ama yağlar "duruma göre" kullanılabiliyor sadece.

Peki yağlar kullanılamayınca ne oluyor? O zaman dışarıdan aldığın karbonhidratlar devreye giriyor. Karbonhidratlar glikoza yıkılıp kaslara ve karaciğere depo edilir, fiziksel aktivite sırasında oksijen düştüğü zaman kullanılması için oksijene ihtiyacı olmayan bu karbonhidratlar enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlar. Yani atıyorum sen salına salına yürürken (yağ yakarken) aniden biri takıldı peşine seni kovalamaya başladı sen de can havliyle koşmaya başladın, hah işte bu noktada anlık olarak birkaç saniye içinde önce fosfokreatinden enerji üretirsin sonra kas glikojenleri devreye girer hızla koşmaya başlarsın, bunu vücut yağı ile yapamazsın zira bunun için oksijen lazım, patlayıcı bir güç uyguladığında, mesela sprint attığında dediğim gibi glikojen gerekir, bunun için de karbonhidrat lazım, onu da dışarıdan alacaksın.

Şimdi diyeceksin ki "ben almıyorum kardeşim ölecek miyim?" Hayır ölmezsin ama sistem bir yolunu bulur. Misal glikoza/şekere/karbonhidrata ihtiyaç duyarsa ve sen vermiyorsan sistem bu sefer Alanin isimli aminoaside gider zira bu aminoasit glikojne çevrilir, yani sen dışarıdan karbonhidat vermezsen sistem aminoasitleri glikojene çevirir sen de kas kaybedersin, hadi diyelim karbonhidrat verdin protein vermedin, bu sefer de kaslarını besleyemediğin için yine kas kaybedersin, hadi diyelim ikisinden de az az verdin yağ vermedin, bu sefer hasarlı hücrelerin tamir olmaz cinsiyet hormonların üretimi durur vs. Gördüğün gibi bu da senin beklentini yıkan ikinci bölüm. Bunların üstüne bir de spor yaptın diyelim, yani hem vücudu beslemedin hem spor yaptın, e bu kaslar ne ile tamir olacak? Yine kas proteinlerin kullanılacak. Her şekilde zarardasın yani. Burada önemli olan nokta, en az besinle yaşamak için neredeyse sıfır harekette olman lazım, ne kadar az hareket edersen o kadar az kaloriye ihtiyaç duyarsın.

Bunların dışında, dışarıdan kalori almanın nedenlerinden biri, içorganlar çalışmak için yağa ihtiyaç duysa bile beyin ve sinir sistemi şekerle/glikozla çalışır, onun için de karaciğere şeker yüklemen gerekir zira beyin ve sinir sistemi kandaki şeker seviyesi 3/4 gramın altına düştüğü an karaciğerdeki şekeri çekerek kullanmaya başlar, beyin ve sinir sistemi sadece karbonhidratla çalışır, ha yağdan üretilen ketonla da çalışır ama onun için de yine yüksek yağ alman gerekir o sisteme geçmek için, o da yüksek kalori almak anlamına gelir. Diyelim ki sen yine inat ettin karaciğere şeker yüklemedin, sistem yine Alanin aminoasidini yıkarak glikoz sağlar beyin yine şekeri kullanır, o da senin yine kas kaybetmene neden olur, kas kaybı da bağışıklık sisteminin çökmesi hastalıklara açık hale gelmek olduğu için oldukça sağlıksız bir sonuçtur.

Yani bunlar dışarıdan neden kalori almak zorundayız sorusunun birkaç cevabı, daha fazla da var aslında ama elzem nedenler bunlar.
  • angelus  (04.09.20 22:11:41) 
dediğin doğru. Zaten zayıflama böyle oluyor. Harcadığından az kalori alırsan zayıflarsın. Vücutta varsa aslında yemek zorunda değilsin.


  • prizmatik  (04.09.20 23:21:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.