[]

Titreşim ölçümü hesaplama

titreşim konularından anlayan, yol yordam önerebilecek birilerinden fikir desteğine ihtiyacım var.

yüzlerce gözden oluşan çelik raflarımız var. bunların içerisinde ağır malzemeler stoklanıyor, forklift ile yükleme yapılıyor.

bazen sert biçimde yerleştiriyorlar, bazen manevra yaparken raflara çarpıyorlar.

niyetimiz şu. belirli aralıklar ile raflara ivme sensörü yerleştirmek. ivme sensörü ile 3 eksende (x, y, z) açısal yer değiştirme ve ivmeyi ölçebiliyor, başka bir deyişle titreşimi algılayabiliyoruz.

amacımız ise en çok darbe alan yerleri belirleyip ölçmek ve ona göre önceden tedbir almak. düz mantık ile "en çok titreyen / darbe alan yer, en fazla yıpranan yerdir" diye düşünüyoruz.

soru 1: yazılımcı kafası ile dümdüz düşünüyoruz ama mekanik dünyada işler farklı olabilir. belki de kaskatı duran (veya sensör ile ölçülemeyecek bir genlik / frekans ile titreyen) yer daha fazla yıpranıyordur.

soru 2: tüm gözlere sensör yerleştirmek çok pahalıya gelecek. bu nedenle senörleri düzenli dağıtıp aradaki boşlukları tahmin etmeye çalışacağız. titreşim denen şey nasıl yayılır? mesafeye göre lineer bir ortalama alamam herhalde. titreşim demek ses demek, ses 3 boyutlu ortamda yayılırken enerjisini kübik olarak kaybediyor. bunu nasıl hesaplarız?

muhtemelen basit - statik bir hesap da olmaz. çünkü rafların içindeki kütleler sürekli değişiyor. veri madenciliğindeki tri-fold yaklaşımı gibi bazı sensörleri titreşim yayılımını dinamik olarak modellemek için kullansam, sonra aynı modeli aradaki diğer boşlukları doldurmak için kullansam olur mu ki? yaptım diyelim, buradan sonra toplam yıpranmaya nasıl karar verebilirim?

 
konu için EN 15615 standartına bakmanızı tavsiye ederim. akretide olarak raf analizi yapmaktayım.

yaklaşımınız çok yanlış. statik yapılar o şekilde yıpranmaz daha doğrusu yıpmanmasını o şekilde ölçemezsiniz.

en zayıf yeri bularak oradaki oluşan yükü ( kesme yükü, moment, yayılı yük vb. ) kesit alanına bölerek oluşan basınç değerinin, kullanılan malzemenin akma mukavemetine ne kadar yaklaştığına bakacaksın. bu arada emniyet katsayısınıda unutma. bu değerler 2 nin üzerinde olduğu sürece sistem güvenlidir.

Ayrıntılı bilgi ve hizmet için mesaj atabilirsiniz.
  • paudi  (04.09.20 12:38:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.