[]

Sözlük anlamı vs kelime kökeni etimoloji

Sormak istediğim, örneğin mühendis kelimesi sözlüğümüze

"İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse" olarak geçmiştir bu manada kullanılmaktadır.

Etimolojik sözlüğe baktığımızda www.nisanyansozluk.com

arazi ölçen, geometrist, yapı ustası yazıyor.

özetlemek istersem, Türkçede mühendis kelimesini geometri bilen olarak kullanmamız doğru olmaz. peki bir mühendisliği tanıtan sunumda kelime kökeni olarak geometri bilen dersek doğru mu olur ? yoksa Arapça geometri bilen olan mühendis kelimesi dilimize şu manada geçmiş demek daha mı doğrudur ?

esas niyetim şu fotoğraftaki gibi bir kelime yazıp altına sözlüğümüzdeki anlamı değilde orjinal köken olarak x sözcüğü ve y ekinden türetilen bir sözcüğü x+y olarak x'in ve y'nin anlamlarını ayrı ayrı yazmak. o şekilde olunca sözlüğümüzdeki anlamı değil ama benzer bir manaya geliyor. ama teknik bir sözcük olduğu için emin olmak istedim.

www.hediyelimani.com

biraz karışık yazdım umarım ifade edebilmişimdir.

 
Demek istediğini anladım. Ben farklı bir kelimeyi yapacağım, ama mühim olan eski anlamının şuan ne derece yeterli olacağı diye düşünebilirim. Teşekkürler.


  • fezagezgini_4  (02.09.20 17:15:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.