[]

RODE NT-USB Dahili Ses Kartlı Condenser Stüdyo Mikrofon ve Önerileriniz

Merhabalar, gitar, ukulele, keman çalıyorum. Bir gün otururken aklıma geldi, dedim ki neden kendime bir YouTube kanalı açıp cover tarzı şeyler paylaşmıyorum? Sonra ise başladım araştırmaya. Mikrofonundan tutun, kamerasına kadar.

Ama aklımda tonlarca soru var. Ses kartı masrafından kaçınmak amacıyla USB girişli bir mikrofon istedim ve Rode'un NT-USB mikrofonu tam olarak istediğim şeydi. Onun hakkında da araştırmalar yaptım ama hala bir şeyler eksik gibi. Kullanan, hakkında bilgi sahibi olan varsa ve aşağıya yazacağım soruları yanıtlarsa çok sevinirim zira kime soracağım hakkında en küçük bir fikrim yok.

1- Daha önce birkaç kez kendim dinlemek için kulaklığın mikrofonu üstünden ses kaydetmiştim ama bu konuda çok amatörüm. Kulaklığı kullanacağım bilgisayar masaüstü Windows 10. Bir sorun çıkar mı?

2- Araştırdığım kadarıyla ses temiz çıkıyormuş ama enstrümanla aynı anda şarkı söylerken de öyle çıkar mı yoksa ses enstrümanın üstüne ayrı mı kaydedilmeli?

3- Ses montaj/kaydetme programı olarak da Audacity kullanımı kolay göründü, başka önerileriniz var mıdır?

4-Video için herhangi bir kamera yerine telefonla kayıt da iş görür mü?

Soruların hepsini değil de yalnız birini cevaplayabilseniz bile yeter de artar. Böyle işlerde tecrübesi olan ve yazanlara şimdiden teşekkürler :))

(Mikrofon: www.infomusicshop.com )

 
Selamlar usb mikrofonların artıları ve eksilerinden bahsedelim öncelikle

Evet ses kartı gibi bir cihaz almaktan kurtarırken bizi aynı zamanda yalnızca kendisine muhtaç bırakma gibi kötü bir huyu var.
Yani bir line girişi olmadığı için (en en kötü ses kartında dahi 1 xlr 1 line giriş olur genelde) yalnızca mikrofon kaynağını kullanabiliyoruz. Ve biraz ileride azıcık iyi bir mikrofon alayım dediğinizde bu sefer ya cihazı satıp başka bir usb arayüzlü mikrofon almanız gerekecek çünkü bir ses kartı alsanız bu sefer usb mikrofon işlevsiz durumda olacak.

Artısı tek cihaz ile iş bitirmek. Ben genellikle voiceover yapacak insanlara ses kartı kablo bilmemne uğraşma diye usb arayüzlü mikrofonları öneriyorum.

Usb arayüzlü mikrofon konusunda tecrübesiz fakat müzik prodüksiyonu konusunda tecrübeli biriyim

*Win 10'da çıkabilecek problem bu aletler class compliant yani herhangi bir driver gerektirmeden tak çalıştır şekilde çalışabiliyor. Ne güzel de mi ama windows audio konusunda tam bir sığır olduğu için cihazın kendi asio sürücüsü olmadan rezil performanslarda gecikme değerleri ile çalışıyor. En iyi ihtimal ile asio4all gibi global bir arayüz yazılımı kurup onun üzerinden mikrofonu göstermeniz gerekebilir (buna rağmen insani gecikme değerlerine ulaşamayan bilgisayarlar gördüm)
(Acemi biri için karışık terimler içerdiğinin farkındayım ama aleti aldığınızda bunlarla uğraşmanız gerekecek)

*Tek mikrofon ile kanal çalışmak daha düzgün sonuç verir genellikle. Ukulele çalıp söylemek için mikrofondan biraz daha fazla uzakta durmanız gerecek bu sebeple gain arttıracaksınız (rode bu konuda iyi olsa da) gain artınca öncelikle taban gürültüsü artacak kaydınızda ve oda akustiği devreye girecek. Bu sebeple ayrı ayrı çalmak ya da hem xlr hem de line girişi olan bir ses kartı ile piezo ile ukuleleyi bağlamak daha makul sonuç verecektir

*Audacity ücretisiz olmasıyla akıllara yatsa da çok yeterli bir program değildir. Artık çoğu DAW (profesyonel çok kanallı kayıt ve edit program digital audio workstation) en basit sürümlerini bazı kısıtlamalarla tamamen ücretsiz veriyor. (mesela studio one windows için mantıklı bir çözümdür ve ücretsiz sürümü var ve kanal kısıtlaması yok ve kendi üzerinde yeterince sinyal işlemci var)

*Telefon gayet iş görür yalnızca kayıttan evvel bir el kol çırpın ki elinizdeki audio ile kolayca senkron yapabilesiniz :)


Size önerim kendi driveri olan ucuzumsu bir ses kartı ile daha ucuzumsu bir mikrofon almanız eğer bu işler birazcık ilerleyebilir gibi hissediyorsanız. Mesela 800 liraya behringer'in bi ses kartını alıp (driversiz gibi gözükse de bir eski behringer ürünün driveri ile çalışıyor o da class compliant'dır zaten) bi de üzerine 1200 liraya mxl bir mikrofon alsanız aynı paraya ucu açık makul bir sistem kurmuş olursunuz.
  • hedep  (31.08.20 20:25:56 ~ 21:02:12) 
ona vereceğin parayla boya pvm-1000 mikrofon, mikrofon sehpası, kablo ve behringer umc202hd ses kartı al. daha iyi kayıtlar alırsın. aşağı yukarı aynı paraya gelir.


  • alperz  (31.08.20 20:40:43) 
çok teşekkürler, muhtemelen ses kartı masrafına da gireceğim. işi bilen birkaç arkadaşımla konuşup sizin de yorumlarınızı okuyunca en azından nasıl olacağı konusunda fikrim oldu. yineden teşekkürler.


  • gökyüzünerora  (05.09.20 03:50:04) 
www.mboxdrive.com

bak bu dediğim boya mikrofon, bir sm57 bir de d112 mikrofon ile bugün kaydettiğim bir davul. komedi gibi değil mi? iki mikrofon 1000 liraya falan alınabiliyor.
  • alperz  (05.09.20 05:31:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.