[]

Yazılımcılara ufak bir soru

Bir proje üzerinde çalışıyorum, akşam evdeki bilgisayarda, sabah iş yerinde zaman buldukça yazayım diyorum. Ama proje php ve lokalde db'yi kullanıyorum. Şimdi ben hangi platformu kullansam da bu kodlar internette saklansa ben visual studio code üzerinden otomatik olarak bu projeye erişsem, bir güncelleme yaptığımda netteki dosyalarda güncellese? Ek olarak bir de lokalde olan db var bunu nasıl halledebilirim? Github ve gitlab var ama kafam karıştı, bilale anlatır gibi anlatacak olan var mıdır?




 
version control kullanman gerekiyor.

git ve mercurial var. bu sistemler doğrudan projenin kendisi için kullanılıyor, değişiklik yaptın, commitledin, yarın o değişikliği de görebiliyorsun, geri alabiliyorsun. siteyi yayınlarken sürüm kodu veriyorsun vs.


github ve bitbucket gibi sistemler ise git tanımladığın projeleri remote olarak yönetebilmeni, indirmeni değişiklik yapmanı, isseu'lar açmanı sağlıyor, lokaldeki bilgisayara herkes erişemeyeceği için arada bir hub görevi görüyor aslında.

sen projeye git tanımlıyorsun, değişiklikler yapıyorsun commit ediyorsun, sonra push ediyorsun. sonra bir başkası veya sen projenin son halini başka bir bilgisayara pull ediyor değişiklik yapıyor commit ediyor push ediyor vs.

dikkat etmen gereken bir şey var, github ve bitbucket'ta public ve private repolar var. proje oluştururken private repo yapmalısın ki insanlar senin profiline girip projeni göremesin, indiremesin.

gitlab kod parçacığı paylaşmak için kullanılıyor, yani yan ürün. konuyla ilgisi yok.
(edit: gitlab'ı gist'le karıştırdım pardon. gitlab kullanmadım hiç bilen varsa yorum yapar zaten)

github'da nasıl proje oluşturulur visual studio code ile nasıl entegre edilir, zaten youtube'a yazarsan türkçe ingilizce sıfırdan anlatan bir sürü içerik var, sözle anlatmak saçma olur.

sen kod yazarken db'lerin birebir eşleşmesini istiyorsan bir şekilde projeye o db dosyasını da entegre etmen lazım ama kesinlikle test datalar olsun, realtime db ile hiçbir bağlantılı içerik olmasın.

eğer eşleşmesine gerek yoksa, hem iş biligsayarında hem evdeki bilgisayarında ayrı db'ler olur zaten.
  • aziz dostum jack  (31.08.20 13:56:07 ~ 13:59:26) 
@aziz +1, git öğrenmeniz lazım. github/gitlab farketmez, onlar git hizmeti veren servisler. github biraz daha sosyal bir ortam, kayıt olursanız birilerini takip edin, millet nasıl kod yazıyo falan onun görürsünüz, iyi olur bence.

db için normalde docker güzel çözüm, ama tek kişilik proje için bir de onu öğrenmeniz gereksiz olabilir. o yüzden herhangi bir sunucuya db kurun, lokalde değil ona bağlanarak çalışın.
  • plutongezegendegilmi  (31.08.20 14:10:39) 
plutongezegendegilmi +1 "herhangi bir sunucuya db kurun" kismina katiliyorum.

evdeki ve isteki projeler bu ortak db sunucusuna baglanir ise, yani projeden ayrilip farkli yerde tutulur ise ilerde rahat edersiniz.

ornegin projenin bir kismi icin baska bir gelistiriciden destek almaniz gerekirse ona databasei de vermeniz gerekmez, github uzerinden kodlari vermeniz yeterli olur. database tek merkezde kalir.
  • emrahday  (31.08.20 15:25:45) 
hocam en temizi işi evdeki bilgisayarda halledin, ofisteyken de anydesk veya teamviewer ile ev bilgisayarına bağlanın.


  • shadowfollower  (31.08.20 16:13:45) 
herkes güzel yanıt vermiş. @shadowfollewer'ın cevabına bir alternatif önereyim:
online ide'ler var kullanabileceğiniz. tarayıcı üzerinden tüm geliştirmenizi yapabilirsiniz. hatta VS Code kullanmak istiyorsanız onun online halini de kullanabilirsiniz (VS Code Online). Bunun için Azure hesabı oluşturmanız gerekecek. Ücretsiz sürümünü deneyebilirsiniz. Bu hesaba DB de tanımlayabilirsiniz.

  • biseysorcaktim  (31.08.20 16:22:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.