[]

kira artışı ve ihtar

selamlar herkes.

kirada bir yılı doldurmak üzere olduğum bir ev var. ev sahibi arayıp çeyrek altının fiyatının arttığından ve civardaki evlerin kirasının arttığından bahsedip %40 zam istedi. bunun yasal olmadığını anlatıp tüfe kadar arttırarak hesabına yatıracağımı söyledim. kabul etmediği takdirde de yasal işlemi başlatmasını tavsiye ettim.

bunun hakkında iki sorum olacaktı:

1. okuduğum kadarıyla kira kontratının sonuna gelinmiş olması kiracıyı çıkarabilmek için yeterli bir durum değil. ben de kirayı şimdiye kadar bir gün bile geciktirmedim. bu şartlar altında ihtar ile benim hemen çıkmam gerekir mi?

2. imzaladığımız standart sözleşmede şu yazıyor: "iş bu kontrat bir yıllıktır. kontratın sona ermesinden 15 gün evvel taraflar yazılı olarak ihtarda bulunmadıkları sürece kontrat yenilenmiş kabul edilir". kontratı da tam 12 eylül günü yapmıştık. bugün ihtar çekse 15 gün içinde sayılır mı? ben elle saydığım zaman tam 15 gün yapıyor ama bir sorayım dedim :)

herkese şimdiden teşekkürler.

 
size olta atmış gibi. altın fiyatıyla kiranın ne alakası var.
kontrat bitmeden ihtar çekerse kontratınız bitmiş olur.
eğer ihtar çekmezse bir sene daha uzamış olur.

bu olursa siz tüfe kadar artışınızı yapıp oturmaya devam edebilirsiniz.
  • ozdek  (28.08.20 13:32:52) 
sana bildirimin ulaşmasından itibaren 15 gün, bugün sana bildirim yapmış olması lazım ki 15 gün olsun. yarın yaparsa geç kalmış olur.
sen kira dönemin geldiğinde tüfe kadar arttır (eğer sözleşmende farklı bir rakam yoksa) ve kirayı artık o bedel üzerinden gönder. çıkartamaz seni.

  • wendyangelamoiradarling  (28.08.20 13:36:07 ~ 13:37:45) 
ihtar çekse de çıkmama hakkınız var. kiracı bakımından sözleşme 1 yıl da olsa 10 yıla kadar oturabilirsiniz. ihtar olayı kiracının çıkmak istemesi açısından kullanılır ki ev sahibi yeni kiracı arayışına girsin diye. kiraları zamanında ve eksiksiz ödemeniz ve kirlama amcın auygun kullanmanız durumunda ihtarla veya başka bir sebeple çıkarılmanız mümkün değil. Kontrattaki ibareye itibar etmeyin.
yine kira kontratında %40 yazsa dahi geçerli değil. siz yasal artış oranını hesaplayıp hesabına gönderin.

  • ground  (28.08.20 13:50:44) 
isteyenin bir yüzü kara diyip istemiş, hiç sallamayın.


  • bobinhoo  (28.08.20 14:09:55) 
Sözleşmede yazanların hiçbir yasal geçerliliği yok. Borçlar kanununun kira ile ilgili bölümünü okursanız tüm sorularınıza cevap alırsınız. 1 sayfada her şeye hakim olursunuz. Orada yazanlara aykırı bir sözleşme maddesi sadece yazıdan ibaret.


  • Abdurrahman  (28.08.20 14:14:16 ~ 14:14:40) 
işin hukuki boyutu bir yana, ben olsam yerinizde evimden çıkmanı istiyorum birisinin evinde kalmak için diretmezdim. türlü türlü manyak var, rezillik kepazelikler olabilir. istenmediğim yerde durmam der çıkar giderdim ben.


  • reanarchy  (28.08.20 14:31:59) 
teşekkürler herkese.

@Abdurrahman yazınca baktım şimdi: Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesi direkt olarak bu konuyu açıklamış zaten: www.anayasa.gov.tr

buraya da yapıştırayım da ileride arayanların gözüne çarpsın:

"MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler"

benimle tam ilgili nokta olarak "Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez" yazıyor.
  • hobolo  (28.08.20 14:34:23) 
@reanarchy hak kısmı bir yana bu iş benim de canımı çok sıktı. bu aralar şehir/ülke değiştirme planları yapacaktık ancak pandemi işleri değiştirdi. planlar kesinleşinceye kadar başka bir ev bulma zahmetine girmek istemiyordum.

zaten canımız sıkıldı şimdiden. bakalım ne kadar dayanabiliriz.
  • hobolo  (28.08.20 14:39:35) 
yahu ne güzel söylüyorsunuz, sözleşmenin geçerliliği yok diye. al sana, ilgili kanun bile sözleşmeye atıfta bulunuyor :

"MADDE 327- Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer."

"MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir."

"MADDE 348- Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır."

tam emin olmamakla birlikte, 12 eylül günü yapılan sözleşme için yarın da yazılı olarak bildirirse sözleşmeniz sona erdirebilir.

"Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez" ibaresi, belirsiz süreliye dönmüş sözleşmeler için geçerli.
  • altinci nesil caylak  (28.08.20 14:48:24 ~ 14:52:37) 
Kiracıları evden çıkarmak kolay değil günümüz şartlarında. Ola ki ev sahibinin üzerine kayıtlı başka evi olmasın, kendi oturmak için kiracının evini boşaltmasını isterse kanun ev sahibinden tarafta.. öbür türlü kiracı avantajlı..


  • silah taciri  (28.08.20 14:56:59) 
adam aklı sıra fırsatçılık yapıyor. kiranı yasal miktarda zamla gönder, hiçbir şekilde seni çıkaramaz. kiracı çıkarmak öyle kolay değil. korkmayın size bir zarar da veremez sonuçta evinizin dokunulmazlığı var. yiyorsa bir şey yapsın


  • catch the arrow  (28.08.20 15:48:41) 
iyi ki adamın vizyonu çeyrek altın kadarmış.


  • duyurukullanıcısı  (28.08.20 15:55:28) 
Gününde tebligatla çatır çatır çıkarabilir.
Siz burada "işte gününde tebligat almış olsanız bile on yıl kalabilirsiniz" diyenlere itibar etmeyiniz.

Belirtilmiş günlerde ve tarihlerde yapılmış sözleşmelerde gününe uygun yapılmış tebligat ile tahliye için gerekli mercilerden sonuç alınır. icra yolu ile de ev boşaltılabilir.
  • baharat  (28.08.20 16:10:56) 
10 yıl oturbilirsin kiranı düzgün ödüyorsan.


  • jamswety  (28.08.20 16:18:04) 
genelde ev sahibinin tahliye hakkı yok görüşünü görsem de arada karşıt görüşler söyleyenler de oluyor. biraz yaşayarak göreceğiz artık.

bu arada TBK 347. maddesini şu linkte Hikmetyar Ceylan isimli avukat yorumlamış: acikerisim.ticaret.edu.tr

"Bu hüküm gereğince belirli süreli sözleşmeyi sona erdirme hakkı yalnızca kiracıya tanınmış bir haktır. Yasal süre içerisinde kiracı tahliye edeceğini bildirmemiş ise kira sözleşmesi bir yıl daha uzayacaktır. Ancak 10 uzama yılının sonunda kiraya veren üç ay öncesinden yazılı olarak bildirimde bulunmak şartıyla herhangi bir haklı sebep göstermeksizin bu hüküm gereğince kiralananın tahliyesini talep edebilecektir.

Bu madde hükmü çok eleştirilmekle birlikte bazı eleştirilerin salt kiracıyı koruma amacından ayrılmamak adına yapılmış olmasından dolayı bu görüşlere katılmamaktayım. Kanun koyucu bu hükümle kiracı ile kiralayan arasında denge kurmayı ve ekonomik döngüyü dolayısıyla kamu düzenini korumayı amaçlamaktadır."
  • hobolo  (28.08.20 16:39:08) 
AVUKAT olduğumu belirtmeyince böyle oluyor işte. Benim yazdıklarımın aslı astarı olmadığını söyleyenler var. konuya hakim olmadan yanlış bilgiyi kendisi veriyor bir de. Her neyse kardeşim. onlarca kez yaptığımız üzere kira kontratı ister 1 yıl isterse 5 yıl düzenlensin kiracı kirasını gününde ödedikten sonra hiç bir şartta 10 yıldan önce çıkaramazsınız. ayrıca kiralanan yeri kirada yazılan amacına uygun (konut, işyeri, lokanta vs) kullanırsanız hiç bir sorun yaşamazsınız.bildirim yükümlülüğünüz yok. ancak belli bir yıldan sonra çıkmak istiyorsanız kanunen kira bitiminden 30 günce yazılı bir ihtar ile ( ya da ispatlayacağınız başka bir yolla) 10 yılı beklemeden de çıkabilirsiniz. hatta kira yılının ortasında da çıkabilirsiniz ancak "mahrum kalınan kira gelirinin tazmini" davası ile karşılaşabilirsiniz. burada da geriye kalan tüm aylar değil uygulamada şu an en fazla 3 ay kira bedelini ödemek zorunda kalabilirsiniz.


  • ground  (28.08.20 16:39:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.