[]

Akraba Evlilikleri

Merhaba. Sabah sabah aklıma geldi. Akraba evliliklerinde sakat/özürlü doğum olaylarının nedeni nedir?




 
A ve B kişisinde aileden gelen sorunlu olan ve çekinik genler, akraba evliliklerinde eşleşerek sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Akraba değilseniz muhtemelen karşı tarafta o genin sorunlu olma olasılığı çok düşük olacağı için sakatlık veya doğum anomalileri daha az oluyor.

"Mendel ve bezelye" şeklinde arama yaparsanız. Konu kafanızda daha net canlanacaktır.
  • janavarorion  (27.08.20 09:17:04) 
janavarorion +1
hepimizde sorunlu genler var ancak bunlar çekinik özellikte oldugu için baskın olan gen fiziksel özelliklerimizi belirliyor
akraba evliliklerinde her iki genin de aynı sorunlu gen olma ihtimali var.
  • dafuq  (27.08.20 09:46:09) 
Canlıların genomlarına bakıldığında, canlının milyonlarca farklı özelliğini etkileyecek olan binlerce farklı çeşit proteinin evrimsel süreçte kademeli olarak kodlandığını görürüz. Oldukça basit genlerden başlayan genetik yolculuk, 4 milyar yıl içerisinde akıl almaz bir karmaşıklığa ulaşmıştır. Sadece birkaç yüz genden oluşan canlılardan, binlerce genden oluşan canlılara doğru kademeli bir evrim gerçekleşmiştir. Bu süreçte genler sadece canlının özelliklerini belirleyecek faktörleri kodlayacak şekilde özelleşmemiş, aynı zamanda canlıların pek çok olumsuz özelliklerini (hastalıklar gibi) de taşımaya başlamışlardır.

Bu özelliklerin çoğu Doğal Seçilim ile genetik olarak elenir ve popülasyondan silinir. Çünkü ciddi hastalıklara sahip olan canlılar doğal çevrelerinde elenecektir ve kendilerindeki bu hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olan genler de elenmiş olacaktır. Ancak bu hastalıklar tamamen elenemez, çünkü genlerimizde özellikler çiftler halinde taşınır (aleller) ve bu alellerin çekiniklik/baskınlık durumu nihai hastalığı belirler. Bir noktada, bir mutasyon ya da bir diğer Evrim Mekanizması ile ortaya çıkan bir hastalık, iki alel üzerinde de belirli bir etkiye sahip olur, popülasyonda yayılabildiğince yayılır; canlılara dezavantaj sağlamaya başladığı noktada ise Doğal Seçilim ile elenmeye başlayarak baskılanır. Ancak tamamen yok olması, çok nadir görülen bir durumdur. Çekinik olarak popülasyon içerisinde hastalığın varlığını sürdürmesi mümkündür ve sıklıkla olan da budur.

İşte yakın akrabalarda, bu hastalıklara ait genlerin çekinik olarak taşınma ihtimali çok yüksektir. Çünkü kendilerini meydana getiren atalarında bu genler taşınıyorsa, bunların yavrulara farklı şekillerde dağılması mümkündür. Bir diğer soydan biriyle çiftleşildiğinde, bu çekinik genlerin bir araya gelmesi çok daha düşük ihtimaldir. Ancak yakın akrabalar çiftleştikleri zaman, atalarından ortak olarak aldıkları çekinik genler yavrularında birleşir ve ifade edilmeye başlar. Bu birleşimde, pek çok hastalığa sebep olabilecek çekinik genlerin bir araya denk gelme şansları, normal çiftleşmelere göre çok daha yüksektir. Bu sebeple de doğan yavrular sıklıkla hastalıklı ya da sorunlu doğmaktadırlar. Bir oran vermek gerekirse, ensest ilişkiler (insanlarda akraba evlilikleri gibi)sonucunda doğan yavruların sorunlu olma ihtimali, normal çiftleşmelere göre 64 kattan daha fazladır.

Kaynak: evrimagaci.org
  • fotrsapka  (27.08.20 09:58:34) 
bunun kesin izahi kaniti yok ama olasiliklar ihtimaller fazla, hani sigara kanser yapar gibi, evet her icen kanser olmaz ama kanser olanlarin cogunda sigara olayi var, yani her akraba evliligi ozurlu cocuga yol acmaz ama ihtimali arttirir..
canli ornek bizim aile..
annem babam teyze cocukalari, yetmemmis kendi kardesleride birbiriyle evlenmis..
fiziksel ozurlu yok cok sukur ama cok ciddi psikiyatrik rahatsizliklari olan cocuklar turemis, hepsi agir klinik vakardan gecti, birinin vucudu aldigi ilaclara dayanamayarak once bobrekleri kaybetti sonra hayatini..
diger klinik vakalar ailenin hayatini zehretmeye devam ediyor..
  • alttaraf  (27.08.20 14:52:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.