[]

Karantina için eve gönderilen Covid-19 hastası

Merhabalar,

Ailemin apartmanında Almanya'dan tatil için geldiğini öğrendiğimiz birine covid-19 testi yapılmış ve testi pozitif çıkmış. Fakat hazretleri evde karantinada kalmak yerine apartman sakinlerinin apartmana girmek için geçmek zorunda olduğu bahçede rahatça dolaşmaya çıkıyormuş korunması olmadan.

Filiyasyon mu o da ne? Tabii ki hastayı ne kontrol etmeye gelen var ne bir şey. Zaten kimsenin umrunda da değil kimin hasta olduğu ve kime virüs yaydığı. Nasıl olsa verdikleri rakamları herkes yutuyor. Evde beraber yaşadığı ve test sonucu negatif çıkan eşi ise normal hayatına devam ediyor. Belki de şu an pozitif onu da bilmiyoruz. Polise şikayet ettik ama bunun hiçbir şeyi çözdüğü yok.

Yine aynı şehirde bir arkadaşımın fabrikasında covid-19 bulaşmış bir işçi tespit ediliyor fakat işçiye git evde bir kaç gün dinlen deniliyor ve bu durum diğer çalışan herkesten saklanıyor. Olay bir şekilde ortaya çıkınca da apar topar herkese test yaptırılıyor fakat tabii ki iş işten geçiyor. Şimdi beraber çalıştığı insanlar arasında şansız olanlar hastalanıyor. Öylesi sıradan küçük bir işletmeden değil, 1000'lerce çalışanı olan bir fabrikadan bahsediyoruz. Ölümcül bir salgın sırasında vaka saklayıp hala hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam edebiliyorlar. Bir yaptırım uygulayabilmek ne mümkün çünkü "Balık baştan kokuyor".

Aileme kendilerini olabildiğince korumalarını hatta önlemleri her zaman maksimumda tutup hiçbir zaman gevşetmeden uygulamalarını söylemekten başka bir şey de gelmiyor elimden.

Hasta olacaklarsa bari ellerinden geleni yapmış olmalarına rağmen olsunlar diye o da.

İnsanlar verilen "mavi tablo"ya bakıp hipnotize olmuş gibi inanıyor diye ipin ucu iyice kaçırıldı. Mazallah bir gün tablo hazırlanmasa ülke karışacak düşünsenize varlığı o kadar değerli. Ya içeriği? Eylül'de " elden gelen yapıldı hatta fazlası yapıldı ama insanlar cahil, maalesef virüsü yaydılar!" denilerek sen ben birbirimize düşerken insanların aklıyla dalga geçilmeye devam edilecek.

Belli ki, hayatları pahasına bu illetle en ön cephede savaşmak zorunda kalan 1000'lerce sağlık çalışanının, insanlara olan biteni anlatmayan çalışmaktan dilinde tüy biten 1000'lerce aydının, 1000'lerce sanatçının, canlarını dişlerine takıp çalışan 1000'lerce emekçinin, gelecekten umudunu kaybetmek istemeyen 1000'lerce gencin gözlerinin içine bakıla bakıla aynı şeyler yapılmaya, aynı yalanlar söylenmeye devam edilecek.

Eğri oturup doğru konuşanlar aforoz edilecek geri kalanlar ya sindirilecek ya da iş birliği yapılarak ödüllendirilecek ve doğru konuşanlara karşı kullanılacak. İşin kötüsü bu iş birlikçileri bunun daha büyük bir amaç için olduğuna kendilerini inandıracaklar.

Peki siz bununla nasıl savaşıyorsunuz?

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

 
Ben bu yazılanları okuyunca bayağı şaşırıyorum açıkçası. Teyzemlerin karantina durumu oldu; bir hasta ile temas halinde oldukları için. Eve her gün jandarma geldi (köy yerindelerdi), doktoru günlük aradı vs.

Başka bir arkadaşımın yan bürosunda çıkmış; bir anda gelip herkese test yapmışlar ve evlere karantinaya göndermişlerdi. Onları da düzenli arayıp kontrol ediyorlar.

Eklemeyi unuttum; bir arkadaşımın babasına doktoru gel yapalım, icin rahat etsin diye test yapmış, sonuç tabii ki negatif. Ona rağmen defalarca eve geldiler, aradılar diğer aile üyelerine de test yapmak için. Araya doktor girdi de yapmadılar.

Çok yakınımda insanlar olmasa yalan söylüyorlar diyeceğim de ben bu işi kontrol etmeye çalışıp edemediklerini düşünüyorum artık; sırf beceriksizliklerinden. Onun dışında yapacak bir şey yok; önlem alıp günlük hayatımıza dönmek zorunda kaldık hepimiz zira çalışıyoruz/ okula gidiyoruz vs.

Ben eylülde de çok kısıtlama geleceğine inanmıyorum; son dakikaya kadar beklerler, ikinci bir karantinayı ekomik olarak kaldırma ihtimalimiz yok.

Edit: sadece teyzemler küçük yerdeler, diğer ikisi istanbul.
  • fraise  (26.08.20 14:00:40 ~ 14:08:41) 
fraise'nin bahsettiği şeyler sanırım daha çok küçük yerleşim yerlerinde mümkün.

ben de pozitif biriyle çok yakın temas kurdum. belirtim yok dediğimde kimse test yapmadı. özel hastaneye gittim götümden belirti uydurdum. test yaptılar, negatif çıktı. hiç kimse ne aradı ne sordu. ben yine de birkaç gün kendimi ailemden ayrı karantinaya aldım.
  • reanarchy  (26.08.20 14:06:11) 
Bununla nasıl savaşıyorum; kendi önlemimi alarak. Kimsenin açıklanan rakamlara inandığını da zannetmiyorum. Hastaneye yolu düşen olan biteni anlar zaten. Daha bugün iş arkadaşımın komşusunun enfekte olduğunu ve şehir hastanelerinden birine alınmadığını, gittiği ikinci hastane de kabul etmeyince evde kendini karantinaya almak zorunda kaldığını öğrendim. Ben açıkçası devlete kızmayı bıraktım artık. Vaka sayısı bu kadar yüksekken yapabilecekleri en fazla buymuş demek ki diyorum. Gizledikleri rakamları itiraf etmeleri sorunu çözmediğine göre kendi başımızın çaresine bakıcaz.


  • IncredibleMau  (26.08.20 14:11:34) 
bakın buraya da yazdım hatta. nişan adı altında bir siteye dışarıdan 200 kişinin içeriden de 150 kişinin katıldığı ve beraber baya yakınlaşılan ortamlar gördüm. sözde izin alınmış..

başta söylenen siteyi ayıracağız sonra misafirler gelecek vs. gerçekte olan herkes karıştı.

bunlar sözde bilinçli insanlar. bütün insanlar bu ortama giriyorlar. çocukları aynı okula gidiyor. sürekli site içinde beraber oynuyorlar. hala çay partileri vs düzenliyorlar.

sizin bahsettikleriniz yakalandıktan sonrası genelde. ya pozitif olduklarını bilmiyorlar ve bu umursamazlıkla yaymaya devam ediyorlarsa?

amannn.. fazla düşünürsem çıldıracağım. şu an 3 bin km uzaktayım kafam rahat.
  • ozdek  (26.08.20 14:18:16) 
Kimseye güvenim yoktu hala yok. Herkes karşısındakini potansiyel + olarak düşünüp ona göre yaşayacak bir süre.


  • lcha  (26.08.20 14:43:12) 
Selam, tekrar yazayım dedim. ilk yazımı daha bitiremeden moderasyon sildi. almanya'dan polis arkadaşıma soracağım demiştim ve sordum.

almanya'daki karantina olayı türkiyeden farklıymış. yani orada covid karantinasındayken, gündelik alışverişini yapmak için yakın çevredeki marketlere, diğer ihtiyaçlar için diğer yerlere, doktora hastaneye, parklara, bahçelere , açık alanda gezinmeye herhangi bir sınır ve yasak yokmuş.

eğer bunların dışında bir sorun olursa, Ordnungsamt diye bi şey var oraya şikayet edersiniz ama sadece para cezası gelir dedi.(tabi almanya için geçerli)

yani almanya'da durum böyle olduğu için türkiye'deki durumdan habersiz olması normal, anlamaması da normal.
  • hem şişko hem deli  (26.08.20 14:59:19 ~ 14:59:59) 
@cosmicstring, polise bildirildi ama polis gelip baktı mı? ilgilendi mi? bununla ilgili polisin uyguladığı bir prosedür var mı henüz onu bilmiyoruz ne yazık ki. Geri dönüş olmazsa bile arayıp bilgi isteyeceğiz. Nasıl bir uygulama izlendiğini yazarım bilgi aldığımızda.


  • Jazz  (26.08.20 15:15:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.