[]

Pandemi sürecinde işten istifa etmek

Selamlar,

Şu anda çalıştığım yerden birçok sebeple ayrılmak istiyorum. Patron sigortada ücretsiz izinde gösterdiği halde (kısa çalışma ödeneği değil.) ofiste çalışmaya devam ediyoruz (bildiğim kadarıyla yasak.). Bununla birlikte verdiği maaşı da abidik nedenlerle kesiyor.

İşverenin işçiyi çıkarmasının pandemi süresince yasaklandığını hatırlıyorum sanki. Ancak ben istifa etmek istersem nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Yeni bir ofis ayarladım gibi, istifa ettikten sonra oraya geçeceğim.

Nelere dikkat etmeliyim, nasıl istifa edebilirim? Mevcut çalıştığım yer pek kurumsal sayılmaz ve işveren oldukça kıl ve gıcık biridir. Ayrıca ortada bir iş sözleşmesi falan yok...

Teşekkürler...

 
istifada herhangi bir prosedür vs yok ekstra bu süreçte. istifa mektubunuzu insan kaynaklarına bildirmeniz yeterli.


  • kablelvuku  (26.08.20 09:25:07) 
@kablelvuku Söylediğim gibi, aslında kurumsal bir yer sayılmaz ofis. İşveren de oldukça sıkıntılı biri...

Öyle insan kaynakları gibi bir oluşum yok yani anlayacağınız... Yine de istifa mektubu olarak bir dilekçe falan mı yazmalıyım? Yoksa gidip "Merhaba, Şahacenabettin Bey, Ben cuma günü işten ayrılmak istiyorum." demeliyim...
  • susamli cubuk  (26.08.20 09:55:58) 
"Ayrıca ortada bir iş sözleşmesi falan yok" demişsiniz, sigorta girişi vs. yapıldı mı peki? sigorta girişiniz yapıldı ise resmi çalışansınız ve istifa dilekçesi sunmanız gerekiyor patrona. "ben ayrılıyorum" demekle olmuyor yani. orada çalışma sürenize göre de ihbar süreniz var (yani istifa ettikten sonra da bir süre çalışmanız gerekecek).

bu arada işten ayrılırken de "siz pandemi sürecinde bizi ücretsiz izinde gösterdiniz ama çalıştırdınız, bu kanunen suç. şikayet etmemi istemiyorsanız tazminatımı da verin." diyebilirsiniz bence. bunu patrona söylemeye çekiniyorsanız (kıl birisi dediğiniz için yazıyorum) işten ayrılmadan önce, pandemi sürecinde çalıştığınıza dair kanıt toplayın ve sgk'ya şikayet edin. en azından hıncınızı almış olursunuz (sizden kesitği paranın kaç mislini ceza olarak öder).
  • shadowfollower  (26.08.20 11:06:38) 
İK olmasa da personel sorumlusu vs. vardır. Özlük dosyalarını falan ayarlayan, işe girişte belgeleri verdiğin kişiye dilekçe yazıp vermen lazım. İstifa dilekçen de özlük dosyasına koyuluyor.


  • himmet dayi  (26.08.20 11:11:02) 
Lütfen adamın yaptığı bu davranışları sgkya bildirin.

Kendisine istifa ediyorum çıkışımı verin de. Kıllık yapar hayır ihbar süresi vs derse de sgkya bir telefon edip sorayım mı de.
  • denizgonen  (26.08.20 11:38:00) 
Toptan cevaplarsam sanırım daha iyi olacak,

Pandemiden biraz önce işe başlamıştım, SGK'ya girişim yapıldı. Ancak pandemi sürecinde SGK kayıtları aşağıdaki gibi, (tabi 1 haziran itibariyle hep ofisteydik bu arada)

prnt.sc

Kısa süre önce işe başladığım için kıdem tazminatımın olmaması gerekli. Zaten onun peşinde de değilim, derdim işyerinden başıma bir iş açılmayacak şekilde ayrılmak. Patronun kıl olmasını bu yüzden vurguluyorum.

Sanırım en temiz yöntem 14 günlük ihbar sürecini hesaba katıp öyle işten ayrılmak. Patronla şimdi "ben işten çıkıyorum, zaten ücretsiz izine ayırdınız, ihbar tazminatı istemeyeceğinizi umarım." gibi bir koşul üzerinde anlaşsak bile daha sonradan adam sözünden dönebilir galiba...

Ancak aklımda @denizgonen 'in yöntemi de dolaşıyor. Bakalım, patronun hal ve hakeketlerine bağlı...
  • susamli cubuk  (26.08.20 12:20:15 ~ 12:20:59) 
yanılıyorsam hukukçu arkadaşlar düzeltsinler ancak siz resmi olarak çalışmış görünmüyorsunuz hiç, işe alınıp doğrudan ücretsiz izne çıkartılmışsınız (resmi olarak) bu durumda sizin ihbar süreniz de olmaması lazım.

kaldı ki siz ücretsiz izinde olduğunuz için size "gelip çalışacaksın" deme lüksleri de yok. bence gidin istifanızı verin, 1 aylık maaş istediğinizi ve bundan sonra çalışmayacağınızı, kabul etmezlerse de sgk'ya şikayet edeceğinizi belirtin. zira sizi 4 ay çalıştırıp maaşın bir kısmını ücretsiz izin ödeneğinden ödetmeleri yüzünden haksız kazancı daha fazla.
  • shadowfollower  (26.08.20 13:44:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.