[]

Narsistlerle ilgili bir soru

narsistlerle ilgili okuduğum bir yazıda narsistler zamanı acı çekmemek için dondurmuştur ve bu nedenle aslında gerçekten bir şey hissetmezler diyordu. En önemli kendileri oldukları için de etrafındakileri umursamazlar.

Buna göre;
Çevresinde üzücü bir şey olduğunda gerçekten hissetmediğini kendisi de biliyor mu yoksa o da üzülüyor mu?

Bir de narsistin narsistliğini gösterdiği kişi kim olur? Kendisini gerçekten sevdiğini düşündüğü biri mi? Onu hayatından çıkaramayacak biri mi? Yoksa varlığı ve yokluğunu umursamadığı birini mi seçer?

Teşekkürler

 
birini seçmez zaten başka türlü davranma repertuarı yok. yani narsistik davranışları herkese karşı gösterir. örneğin eşiti birini aşağılayıp üste çıkmaya çalışabilir, altındaki kişilerde hayranlık oluşturmaya çalışabilir, sevgilisini sürekli hayran etmek isteyebilir onu bulamazsa terk edebilir vs.

ilk soruya da gelirsek bunlar bilinçdışı süreçler, yani empati becerisinin düşüklüğü, öteknin duygularına yabancılık bilinçli gerçekleşmiyor ve farkındalığı düşük kişinin o yüzden acı çekmeye biliyor. ancak narsistik kişi kayıplar karşısında deprese olabilir. statü kaybı, hayranlık kaybı, çok yakın ilişki kaybı, iş kaybı gibi. aslında hiçbir zaman otantik ve çok samimi ilişki kurmasa da (çünkü bilinçdışında kaybetmekten korkar) yine de kayıplar sonrası depresif duruma geçer. genelde böyle durumlarda terapiye başvurabilirler.
tabii söylediklerimin hepsi genelleme. her narsisist böyle olacak değil.
  • red g  (24.08.20 20:14:45) 
Üzücü bir şey olduğunda gerçekten hissetmediğini kendisi de biliyor mu? Bunu hem adeta narsisizmin sözlük tanımı Olarak yaşayan bir insanı tanımış olmaktan dolayı yaşadığım tecrübeden hem de bir uzmanın ağzından duymuş biri olarak cevaplıyorum. Kesinlikle hayır. Narsistler duyguları genelde taklit ediyorlar. Üzülüyor gibi görünüyorsa da aşık gibi görünüyorsa da... kendisinden başka bir şeyi sevme yetisine sahip olmayan bir canlı neye üzülebilir? Mesela sevgisizlikten dolayı üzülür diye düşünürdüm başta ama sizin onu sevmemeniz mesela onun yetersizliğinden değil sizin onu anlamayışınız / kendi problemleriniz / sizin yetersizlikleriniz sebebiyle oluyor.

Narsistliğini gösterdiği kişi herhangi birisi olabilir. Kitaplar bunu “av” olarak tanımlıyor. Varın gerisini siz düşünün...


Edit: red g’nin cevabını şimdi okudum. İlk soruya çok güzel yaklaşmış. “Çevresinde üzücü bir şey olduğunda” diye sormuşsunuz ama bu üzücü şey genelde statü/hayranlık kaybı yaratırsa acı olarak tezahür ediyor. Terapiye yönlendirilmeleri çok zor gerçekten. Ama kendilerini üzerinden tatmin edecekleri yeni bir durum yarattıklarında bu acı geçiyor bu arada genelde.
  • irene  (24.08.20 20:27:52 ~ 20:35:20) 
narsist bir yakınım olmuştu; üzülüyor gibi gözüyüorlar ki aslında başrolde oldukları için kendi dertlerine konu sizin acınız üzerinden kolaylıkla evrilebiliyor. yani özetle sizin üzüntünüz bile onun spot ışıklarını kendi üzerine çekebileceği bir araç.

genelde sizi çok önemsiyor gibi görünüp davranıyor bir süre, buna kendisi de inanıyor muhtemelen ve bilinçdışı denildiği gibi. planlı hareketler değil.

benlik duygusu aşırı olduğu için bir süre sonra tüm özne kendisi oluyor ve sizi kendi uzantısının bir parçası olarak gördüğü için tüm duygusal ihtiyaçlarını ve egosal tatminlerini üzerinizden gerçekleştiriyor.

bir nevi, eğer zayıf anınızda yanınızda olmuşsa durum daha tehlikeli demektir =) av olarak sizi belirlemesi çok daha kolay.
  • apurucikipi  (24.08.20 21:34:30) 
narsist özür dileyince gerçek mi değil mi nasıl anlıyoruz
kendi başına mı tedavi etmesi gerekiyor bu durumu

kendisinin ön planda olduğu çok açık ama tamamen duyarsız da değil
rol mü geçrek mi
  • bir soru sorcam  (17.12.22 13:43:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.