[]

psikolojide yansıtma -projeksiyon- nasıl bir şeydir?

örneğin çok yalnız olan biri neden sizin yalnız olduğunuzu iddia edecek bi olay kurgular kafasında? bunu anlayamıyorum.

bi sorum da şu: insan kıskandığı birine örneğin neden kötülük yapar? ne gibi duygularla? burada anlamadığım şey de şu: neden kendi içinde duyguyu yaşamayıp zarar veriyor? zarar verince kendini daha kötü hissetmiyor mu?

kafam bu konularda çok bulanık, göremiyorum. görenler bi yardım ederse çok sevinirim.

 
Mevcut gerilimi dolaylı olarak boşaltma ihtiyacı gibi geliyor bana. Ego kendimizdeki arızalı, aksayan tarafları sağlıklı bir şekilde analiz etmemizi engelleyebilir. Ornegin yalan soylediginde birtakım mazeretler uydurarak kendini aklamaya ugrasirsin kendi içinde ama aynı yalanı başkası söylediğinde korunması gereken bir ego mevzubahis olmadığından kendi yalanına duyduğun öfkeyi de karşındakinden çıkarırsın. İçsel gerilimini azaltır ve vicdanını rahatlatmis olursun.

Tabii benim psikoloji lisansım yok. Eğitim psikoloji derslerinde gördüklerimden ve okuduğum birkaç şeyden çıkardım bunları. Ama benim anladığım kadarıyla insan zihni hiç de öyle süper etik kurallara bağlı, sagduyudan şaşmayan bir mekanizma değil. Uyumlanmaya, hayatta kalmaya çalışıyoruz bir şekilde.
  • epistemic_regress  (21.08.20 01:40:26) 
sorunuz: insan kiskandigi birine neden kotuluk yapar?

cevap: kiskandigi icin.

kiskanmak ile ozenmek farkli. kiskanan insan "bende yoksa onda da olmasin, benden daha iyi olmasin" dusuncesindedir. kendisini ondan daha iyi yapamiyorsa, karsisindakini kotu duruma dusurur ve rahatlar. neden rahatlar? artik ondan daha iyi durumda biri yoktur. (maddi olarak, duygusal olarak, gorunus olarak,...)

ondan daha iyi durumda olmasi onu rahatsiz ediyor, o kisinin basina kotu bir sey gelince neden daha kotu hissetsin ki? icinin yaglari erir.

...

kiskanclik kotudur. ozenin ama kiskanmayin. kiskanclik sizi kotu bir insan yapar ve cok daha mutsuz biri olursunuz.
  • batlegolas  (21.08.20 05:07:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.