[]

Video edit için bilgisayar veya öneri ?

Elimdeki bilgisayar masaüstü. Açıkcası arada boş zamanlarımda edit yapabilirim diye taşınabilen bir bilgisayara ihtiyacım var.

Masraf yapmak için de doğru zaman değil ve şöyle ki ; Evdeki bilgisayar camtasia8 programında ( program mı desteklemiyor bilemiyorum) 2.7 k ile gopro8 ile çektiğim videoları edit programına atınca videoyu editletmiyor takıla takıla kasa kasa bir hal oluyor akmıyor.. Bilgisayarda açarken 4k'da bile sıkıntı yok ama..

Sizce yeni bir program mı denemeliyim ? ( sonyvegaspro indirdim denemedim dün henüz)

Hayır dostum şu laptoptan al en uygun bu ve 4k bile edit yaparsın dediğiniz bir Link var mı ?

Yoksa pc'ye format atmak güncellemek vs gibi şeyler mi ? Serbest düşündüm biraz yazarken açıkcası.. dağıldı kusura bakmayın..

 
edit diyorsan fantastik programları bırakıp adobe premiere veya davinci resolve gibi sektörde kullanılan programlara yönelmen gerekir.

ayrıca adobe media encoder kullanmazsan video boyutları çok büyük olabilir. ufaltayım derken kalite kaybı yaşayabilirsin.

edit için sistem belli, ssd, ram, işlemci, ekran kartı güçlü olacak.

yapacağın işe göre fiyat performans olarak örnek bilgisayarlar mevcut. internetten araştırırsan 1000 dolardan 100bin dolara kadar toplanmış sistemleri ve benchmark testlerini bulabilirsin.

ben macbook pro kullanıyorum ekran kartı onboard, aşırı bir yavaşlık olmuyor video editte ama cart diye de render almıyor haliyle.

ekran kartlı model olsaydı ne kadar fark ederdi bilmiyorum şahsen. genelde de harici ekran kartı olan modeller en üst macbook pro modeli oluyor ve fiyatı da tavan yapıyor.
  • hem şişko hem deli  (20.08.20 11:58:13 ~ 12:00:46) 
Adobe premiere senelerdir aklımda olan bir program ancak ben o kadar çok editlik ihtiyaç duymuyorum diyerek öteledim.. Bisiklet videoları(bugun ilki 18.00 da yayınlıyacagım bkz. gezenyusuf) ve travel işleri var bende ve kes kopyala yapıştır bana yetiyor açıkcası.

Bir program var onunla da neredeyse görüntü kalitesi kaybı olmadan 7'de 1'e düşüyor boyut..

Sonuç itibariyle sizin öneriniz sanırım yeni bir bilgisayar alırsam 1k dolar bandında geçerli diye düşünüyorum.. Çünkü benim bilgisayarda sanırım adobe 2.7 k olan videoyu daha da zor işler. programlar kaliteli oldukça pc'yi daha da zorluyor diye biliyorum :/
  • denizmaniaherif  (20.08.20 12:08:12) 
mocha pro kazıktır.

adobe premiere ve diğer adobe ürünleri diğer alternatiflerine göre çok daha kaynak dostu.

herşeyin 2020sini indirmene gerek yok mesela cc 2015 indirsen de yine aynı şeyleri yapacaksın.

ayrıca bu iş bir bütün, sahne geçişleri, temel ışık kontrast ayarları, color correction yapma, müzik ekleme vb.

bunlara ihtiyaç duymuyorsan mevcut bilgisayarında ssd yoksa ekle çok daha hızlı çalışacağını görürsün.

veya sadece bu iş için bilgisayar alma, oyun oynuyorsan güzel bi oyuncu laptopu alabilirsin o da iyi netice verir.

tabi en az 16 gb ram, ssd ve orta seviye bi ekran kartı olmalı.

bunun dışında after effects de kendine opener, logo, lower third gibi şeyler de yapabilirsin, zevklerle alakalı. bunlara ihtiyaç duyuyorsan kendin yapmasan bile piyasada bolca hazır template var zaten.

bilgisayar türevi şeyler alacaksam ekran kartı, işlemcisi ve anakartı(ram ekleme olayı özellikle) açısından alabildiğimin en iyisini almak isterim ki 5 sene sonra da iyi kötü kullanabileyim.
  • hem şişko hem deli  (20.08.20 12:13:22 ~ 12:14:45) 
Mesela www.akakce.com şöyle bir dokunuş yapsam PC'ye.. anakartımın bunu destekleyeceğini falan nasıl anlarım biliyor musun ?


  • denizmaniaherif  (20.08.20 12:20:30) 
burada konetsu var ekşi sözlük yazarı sanırsam.

ona mesaj at anakartını da at , çok bilgili bu konularda söyler hemen sana.
  • hem şişko hem deli  (20.08.20 13:02:05 ~ 13:02:23) 
öncelikle 2.5" ssd, 2.5" harddisk takabildiğin her bilgisayara takılır evet. Laptopa da olur masaüstüne de. (fakat bilgisayarın hızlansa da şu işini çözmez)

Sen ya daha iyi işlemcili bir şey alacaksın (halihazırdaki anakarta uygun ne var bulmak zor).

ya da codec değiştireceksin. Senin problemin H264 codec'ini çözerken zorlanan işlemci. Vegas'ta var mıdır bilmiyorum ama, Camtasia'Ya da bakabilirsin, elindeki videoları tek tek (veya istersen bütün halinde, zaten keseceksin) "Apple Prores 422 HQ" "DNxHD" gibi codeclere çevir. Programda görebilirsen vardır, yoksa yoktur. Export derken Quicktime mov'un altında codecler kısmında görmen lazım.

Şu program çevirdiğini iddia ediyor, bedava görünüyor ama bi aşamada para istiyor mu bilmiyorum: videoconverter.wondershare.com

1 gb'lık dosyan 7-8 gb olabilir, ama sıkıştırma azalıyor işlemcin daha az yorularak okuyabilecek. Amaç o. Bu codeclerden biriyle export edip sonra o dosyayı import et. Farkı görürsün zaten.

edit: veya proxy kurgusu yapabilirsin yani tüm dosyaları önce 720p vb. düşük bir çözünürlüğe düşürüp onları kurgulayıp sonra 2.7k orijinallerden export alabilirsin. Bunun için de "vegas/camtasia Proxy workflow" vb. gibi arat youtube'da bulursun.
  • nhk ni youkosu  (20.08.20 13:43:28 ~ 13:45:47) 
@nhk ni youkosu eminim altın değerindeler teşekkürler. Hemen başlıyorum dediklerinizin türkçesini araştırmaya :)


  • denizmaniaherif  (20.08.20 13:58:55) 
Ben olsam ipad pro alır çok basit işler için imovie, daha detaylı işler için lumafusion kullanırdım (ben kullanıyorum bu arada). hatta ipad air 3 bile olur, gayet rahat 4k videoları editleyebiliyor, yağ gibi akıyor.


  • orient blue  (20.08.20 14:16:20) 
açıkcası ipad air 3, 4 binlira olmasa düşünebilirdim.. tablet gibi ufak bir şeyle edit yapılabiliyorsa müthiş olur çünkü..


  • denizmaniaherif  (20.08.20 14:25:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.