[]

Köpeklerim Olduğu İçin Ev Sahibi Evden Çık Diyor

Oturduğumuz evi sırf köpeklerimizle (2 adet orta boy, 1 adet küçük boy) rahat edebilmek için tuttuk, site içinde giriş kat, kendine ait bahçesi olan, şehrin olfukça dışında etrafı genellikle arazi bir bölgede yer alan bir daire. Evi tutarken de ev sahibine söyledik köpeklerimiz olduğunu, o da komşulardan şikayet gelmezse benim için sıkıntı yok dedi. Köpeklerimiz eve birisi gelince, kapı çalınca ve evde yalnız kaldıklarında havlıyorlar ancak bağırdıklarında biz engel oluyoruz, günlük havladıkları süre üçü için toplam 15 dakikayı bulmaz. Yine de komşularla zaman zaman sıkıntı yaşadık, çevrede yoğun sayıda olan sokak köpekleri, sitenin kendi köpeği, ve komşulardan birinin karşı arazide kulübede baktığı cane corso'nun havlamalarında kapımıza geldiler, ve sorunun bizimkilerle alakası olmasa da köpekler olarak genel bir şilayette bulunuluyor bizim köpeklerimiz de içlerinde yer alacak şekilde.

Eylül ayında evde ilk yılımız doluyor. Kiramızı ve aidatımızı her zaman düzenli ödedik, ancak ev sahibi bugün arayıp evden çıkın, ben evde köpek istemiyorum, sizden gören diğer komşular da hayvan bakmaya başladı, zaten site yönetimi eylül ayında karar alacak evde hayvan bakmak yasaklanacak gibi şeyler söylemiş.

Şimdi benim sağda solda okuduğum ev sahibi kiracıyı 10 yıl dolmadan çıkartamaz, site yönetmeliği ilk yapıldıktan sonra, sitede hali hazırda hayvan bakan sakinler varsa değişemez gibi bilgiler var. Bunların yasal kaynağı nedir? Ev sahibi maalesef pek kanun vb anlayacak bir insan değil ama yine de yasalarla, emsal kararlarla konuşmak istiyorum. Konu hakkında bilgi sahibi biri, özellikle bir avukat arkadaş yardımcı olursa sevinirim.

 
Site yönetim planınında şu an evcil hayvanlarla ilgili "beslenemez" diye bir madde yoksa, sizi bunun üzerinden zorlayamaz; site yönetim planı değiştirilebilir mi, sonradan böyle bir madde eklenebilir mi dersen, kat maliklerinin beşte dördünün oyunu alıp tapuda tescil ettirirlerse hayvanın tahliyesini talep edebilir ev sahibi. Diğer konuları bilmiyorum.


  • angelus  (18.08.20 15:54:35) 
Durum zor görünüyor. bazı durumlarda bu konular mahkemelik bile olabiliyor. Ama 3 köpekle rahat edilecek en uygun yer müstakil bir ev olur.
Ev sahibinize bazı hususlar, bire bin katılarakta anlatılıyor olabilir. Mesela 15 dakikalık havlamalar saatlere varabilir.
Nede olsa şikayet edilen meselelerde abartıya kaçmak, acil halledilmesi işler için çok yoğun olarak yapılıyor toplumda.
  • Erva  (18.08.20 17:58:47) 
Kirasını düzenli ödeyen bir kiracıyı yasal olarak çıkarmak zor. Sizin durum farklı elbette ama kolay kolay sizi çıkartamazlar. En uç durumda, aylar süren mahkemeyi kaybetseniz bile köpekleri göndermeniz veya daireyi boşaltmanız istenir. Ama ben olsam komşularıma saygı duyar ve uygun bir ev bakardım.


  • the coon  (18.08.20 22:09:12) 
Yaklaşık 9 ay önce Labrador cinsi en üst katta yaşayan havlamayan köpeğimizle ilgili asansöre işiyor diye dava açıldı.

Apartman yönetmeliğinde evcil hayvan beslenemez gibi bir karar olmamasına, Bilirkişinin yerinde inceleyip bu hayvan asansöre işemez, insanlara zarar vermez. Evcil ve eğitimli şeklinde rapor sunmasına, çeşitli veterinerlerden köpekle ilgili olumlu raporlar alınıp, sunulmasına rağmen hakim köpeğin tahliyesine karar verdi.

Biraz da konu hakimde bitiyor.
  • glore  (18.08.20 22:15:01) 
Müstakil bir evde oturmayı bizde istiyoruz ancak ülkede müstakil ev kültürü diyr bir şey yok. Kiralık olarak açılan müstakil evlerin neredeyse hepsi villa olrak geçiyor, kiralar 2500-3000 liradan başlıyor ve bu tutar bizim için fazla. Kimseye rahatsızlık vermek elbette istemem, bu sebeple de almam gereken tüm önlemleri zaten alıyorum, rahatsızlık veren benim köpeklerim değil, ortak duvarımız olan ikisi bebek 3 çocuklu yab konşumuzdan veya üst komşumuzdan bir kere bile şikayet gelmedi, şikayetler diğer bloklardan geliyor ki ben köpeklerime evde bakıyorum onlara sesleri gitmesi imkansız. Dışardaki köpekler havlıyor, bizim köpeklerimiz olduğu için bize de laf söylüyorlar.

3 tane köpeğim var hepsi ihtiyaç içinde sokaktan bulunmuş/ sahiplenilmiş hayvanlar, bakması da zor olmasına rağmen vicdanım onları bırakmaya el vermediği için bakıyorum. Oturduğum şehrin hayatımda hiç duymadığım "dağı" diye tabir edilen yeni gelişen bir yerleşim bölgesine taşındım sırf köpeklerimle rahat edebilmek için, en baştan pazarlığımı da ona göre yapıp bu gerçeği söyledim. Köpek bakan, terk edemeyen, gördümü sırt çeviremeyen biri olduğum için oradan oraya süreklenmek mi zorundayım ben her sene yani? Veya bu ev benim kendi evim olsa ne olacaktı, yine köpeklerime laf yapacaklar mıydı çık veya gönder diye?

@glore bu karar sonunda ne yaptınız bilmiyorum ama mahkeme tahliye demiş olsa da yargıtay'da bozulmuş bir emsal karar var bu konuda okuduğum. Ben hakkımı sonuna kadar aramayı düşünüyorum, siz de dostunuzdan vazgeçmeyip aynısını yapmışsınızdır umarım.
  • hala mi ceren yahu  (19.08.20 14:49:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.