[]

teknoloji girişimcisi olup kıymeti bilinmeyenler

Merhabalar,

1- Aramızda böyle insanlar varsa hikayelerini paylaşabilirler mi? (Mesajla da paylaşabilirsiniz)

A) Harika işler yapma potansiyeli olan bir teknolojim var anlaşılmıyor
B) Prototip/MVP var; ancak, yatırıma ihtiyaç var (yatırımcı dünyasına yabancıyım)
C) Teknolojiyi geliştirdim ama iş geliştirme, pazarlama vb. teknoloji-dışı alanlarda kaybolorum
D) Kendiniz açıklayın :)

2- Neye ya da nelere ihtiyacınız var?

3- Çözüm öneriniz nedir?

Küçük bir beyin fırtınası yapalım istedim. Bakalım, neler çıkacak?


Sevgiler

 
1. Kısmen A şıkkı diyebilirim. Kısmen dedim çünkü anlaşılmıyor'dan ziyade sadece fikir aşamasınd aolduğu için.

2. Web sitesi + yasal izinler + devlet işleri derken düşünce aşamasını geçmeyeceğini de düşünüyorum.

3. çözüm sadece bütün işlerimden sıyrılıp bir kaç yılımı buna vermem.
o sırada parasız geçecek aylar ve ayları idare edememe endişesi, toplu para olmaması vs..
  • foolrules  (18.08.20 12:34:50) 
Ben degil ama esim ve arkadasi yillarca girisim sermayesi aradi.

Sirket yeni nanoteknolojik bir urunun Turkiyede uretilmesi uzerineydi. Ilk kuruldugunda 5-6 yil once konsept nispeten yeniydi ve pazarda az oyuncu vardi. Esim isin business kismini, arkadasi ise uretim kismini halledecekti ve ikisinin de yeterli deneyimi olduguna inaniyorum. Analizlerine gore 2-3 sene icerisinde de iyi kar gelecekti.

Tek sorun uretime baslamak icin gereken ilk sermaye yuksekti. O donem kredi faizleri de abv seviyesiydi.

Girisimcilik ekosisemini epeyce bir dolastilar. Yatirimcilara sunumlar yaptilar. Sonucta su ortaya cikti:

Turkiyedeki girisim yatirimcisi uretimle elini kirletmek istemiyor. App olsun, hizmet sektoru olsun, komisyona dayansin yemeksepeti/getir/bitaksi gibi olsun istiyorlar.

Sonnucta tren kacti. Su an uretime baslasalar buyuk ureticilerin arasindan siyrilip musteri bulmalari zor. Sirket de gereksiz para yiyince kapattilar gibi biliyorum.
  • cleric  (18.08.20 15:21:56) 
Aslinda eski calistigim sirketi de eklemem lazim.

%50 Turk %50 Isvicre sirketiydi. 2 patronla beraber 2 Isvicre 4 Turkiye 1 Romanya 7 kisiydik.

Ozel musterilere ozel ihtiyaclari icin FPGA bazli akilli kamera tasarlayip satiyorduk. Fabrikalar, sinir guvenligi, endoskopi/kolonoskopi/disci kameralari, uydu kameralari. Musterilerimiz hep yabanciydi ulkeye balya balya dolar getiriyorduk. Hem o donem icin iyi para kazaniyordum hem de "yorungede tasarimim dolasiyo benim kizim" diyip hatun tavliyordum. Guzel gunlerdi.

Sonra Tubitak'a bir proje yapalim dedik. Adamlar surekli fikir degistiriyor, proje gecikiyor ama paramizi aliyoruz ondan dert degil.

Sonra Tubitak'a operasyon yapildi. Milleti mobbingle istifa ettirip yerlerine Fethullahci doldurdular. Yeni gelen elemanlar biz projeyle ilgilenmiyoruz kapatalim dediler.

"Tamam ama paramizi verin." dedik. "Sozlesmeye gore gecikmissiniz, size verdigimiz tum parayi geri vereceksiniz, ustune bize ceza odeyeceksiniz" dediler. Patron isi gucu birakti, kapi kapi Ankara dolasti ama sirketin TR kismi batmaktan kurtulamadi. Tazminatimi bile alamadim ama patrona da kizamadim. Adam patronlugu birakip yabanci bir sirkette calismaya basladi borclarini odemek icin.

Ben bunu sozluge de yazayim.
  • cleric  (18.08.20 15:38:04 ~ 15:40:26) 
benim gördüklerimin çoğu elindekini olduğundan değerli sanan veya yanlış bir hype üzerine başlayıp sonra balon sönünce ortada kalanlardı.

ikinci sorun ise yatırımcı kısmının düzgün bir teknik danışmanı yok, projenin planlarına ve tekniğinden çok iş planına önem veriliyor. iyi de bu işin teknolojisinde sıkıntılar varsa, göründüğünden maliyetli ise ya da sahaya sürdüğünde her gün geri gelecekse en iyi iş planının bile sana faydası yok.

üçüncü sorun fonların her sene belli konulara yatırım yapacağız saçmalığı. bu sene dijital sağlık 10 milyon usd ayırdık. hop hadi dijital sağlık startupı kuralım diyenler ortaya çıkıyor. ülkede o alanda gerçekten bu kadar para gömeceğin şirket var mı acaba ?
türkiye için bu gözlemim.


son olarak ceo olucam ben startupçılık oyunu. seneye altına ferrari çekecek sanıyor.
  • orpheus  (18.08.20 17:32:08 ~ 17:33:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.