[]

arabayla giderken fren pedalı kırılsa/bozulsa

akşamları işten çıkınca yaklaşık bir buçuk saat trafikte cebelleşerek eve gidiyorum. malum istanbul trafiği ve yoğun bir güzergah.

haliyle canım sıkılıyor yolda, dün akşam düşündüm. otomatik vites arabam. dur kalk trafik şeklinde giderken, acaba fren pedalı bozulsa, kırılsa falan eve kadar sadece el frenini kullanarak gidebilir miyim dedim sürekli dur kalk.

şimdi,
öncelikle araba otomatik vites. f1 vites kolları var. vitesi düşürerek yavaşlamak mümkün.
elektronik park freni var. düğme şeklinde. hareket halindeyken de düğmeyi çekili olarak 1-2 saniye falan bekleyince fren tutuyor hemen. ama tabi löp diye durduruyor arabayı direkt tekerleri kilitlediği için.

ben de şöyle düşündüm, çok mecbur kalsam sadece dur kalk trafikte, takip mesafesini normalin 2-3 katına falan çıkarıp, emniyet şeridinden, dörtlüleri sisleri falan bütün lambaları yakıp gidebilirim. arkamdan da kimse yanaşmasın dibime kadar diye bagaj kapağını açar oraya da bir uyarı falan asarım.

ne dersiniz sizce mümkün mü böyle bir şey?

bence mümkün ama tehlikeli.

trafikte bunları düşünüyorum, ne kadar sıkıcı 90 dakika boyunca dur kalk araba kullanmak, varın siz düşünün ne haldeyim.

 
el freniyle yola devam etmek tek gözü kapatarak sürmek gibi bir şey. köy yolu olsa bir derece de trafikte yapılırsa sonucu kötü olabilir.
@dayı +1

  • bohr atom modeli  (18.08.20 10:39:24) 
Pedal kırıldıktan sonra gitmeyi düşünmek, cinayet ile eşdeğer.


  • ykyt  (18.08.20 11:30:53) 
arkadaşlar teşekkürler cevaplar için, öncelikle çok duyarlı arkadaşlara zahmet edip duyar gösterdikleri için de ayrıca teşekkür ederim.

burada beyin jimnastiği yapıyorum aslında sadece yoksa arabanın fren pedalının kırıldığını hiç duymadım. diyelim ki kırıldı, kimsenin canını malını, kendi canımı malımı tehlikeye atıp böyle bir şey yapmam herhalde bu yoğun trafikte hele. ama dedim ya, bu sadece fikir yürütme, beyin jimnastiği. emniyet şeridi acil durum araçları içindir, oraya giremezsin diyen dahi olmuş. :)
  • reanarchy  (18.08.20 12:08:14) 
Debriyaj pedalı arızalanan, debriyaj teli kopan, el freni tutmayan arabayı kullandım ama 20 senedir ehliyetim var, dünyanın en rezalet arabalarını da kullandım ve fren pedalının kopması aklıma bile gelmedi.

Fren pedalı kopmaz ama fren hidroliğinde sıkıntı yaşayabilirsin, fren tutmayabilir, abs arıza yapabilir. Balataların bitmiştir, kıvılcım ata ata fren varla yok arası tutuyor olabilir.

Hiç freninin olmadığı durumlarda en temizi çekici olsa da yol müsait değildir, güvenli bir bölgeye çekmen gerekebilir. Misal tam tepe arkasındasındır, arkadan gelen araçların görüşü olmadığı için sana çarpmalar an meselesidir, kısa mesafede el freni kullanarak dörtlüleri yakıp aşırı bir eğim yoksa emniyet şeridinden gidebilirsin. Yeni nesil araçların bir kısmında bahsettiğin gibi elektronik el freni var, cam açma kapama tuşu gibi ufacık bir tuş. Opel astra da denedim, fren niyetine kullanamazsın, nasıl tutacağı, ne zaman durduracağı kestirilemiyor. Bir güzelliği var, istersen 100'le gidiyor ol, el frenini çektiğin anda arabayı kaydırmadan durduruyordu.

Normal bir arabada manul el freni ile aynı hareketi yaparsan sadece arka tekerler kilitleyeceği için arabayı yolda bile tutamazsın.

Özet : mesafe yakınsa ve arabayı tanıyorsan kısa mesafede (3-5km) kullanılabilir, bunun dışında direkt olarak aracı güvenli bir yere parkedip çekici çağırmak gerekir.
  • kimlanbu  (18.08.20 12:34:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.