[]

Günlük kalori hesaplaması

Selam millet;

Şu hesap doğru mudur?

a) Günlük vücuda alınan kalori değerimiz var.
b) Günlük harcanan kalori değerimiz var.

Eğer gün bazında a ve b birbirine yakınsa mevcut kilomuzda pek fazla değişiklik olmuyor.

Eğer gün bazında b, a'dan büyükse kilo veriyoruz. çünkü günlük vücuda alınan kaloriden daha fazla kalori yakarsak, bedende depolanan besinleri yakmaya başlamış oluyoruz.

 
kabaca doğru, ayrıca 7000 kalori fazla bir kg yağ olarak depolanır ya da 7000 kalori açık oluşturarak 1 kg yağ yakılabilir.

bir program vardı inatla yemiyoruz ama kilo alıyoruz, su içsek yarıyor diyenleri gizlice kameralarla kaydedip bir ayın sonunda al yemiyorum dediğin burda at gibi yemişsin işte diye önlerine koyuyorlardı.
  • orpheus  (17.08.20 22:04:56 ~ 22:06:08) 
Günlük alman gereken temel bir kalori miktarı var; bazal metabolizma için gereklidir ve ne olursa olsun alınması gereken bir miktardır, vücudun dinlenik halde "istem dışı" kullandığı enerjidir; kadınlarda-erkeklerde 1300-1500 civarıdır.

İkinci olarak günlük aktivitelerine göre bazal metabolizmanın üstüne eklenen, TDEE (total daily energy expenditure) şeklinde kısaltması olan ve senin günlük aktivitelerine göre alman gereken bir kalori miktarı vardır, bunu Günlük Harcanan Toplam Enerji olarak çevirebiliriz. Bu miktar değişkendir, bazal metabolizma ile birlikte totalde 2000 kaloriden 3000 kaloriye hatta 4000 kaloriye kadar çıkabilir, bu oldukça kişisel bir değerdir.

Kilo vermek isteyen biri bu aralıkları bulup TDEE değeriyle aynı kaloriyi alırsa kilosu aynı kalır; TDEE değerinden 500 kalori eksik alırsa, sistem 500 kalorilik açığı kapatmak için vücut yağlarını kullanır ve gerekli toplam açık oluştuğunda kilo verir; TDEE değerinin üstünde kalori alırsa, yine aynı şekilde gerekli kalori miktarına ulaştığında kilo alır.

Günlük bazda da yine aynı şey olur ama günlük bazdaki teorik bilgiler pratikte her zaman tutmayabilir zira kaslardaki karbonhidrat rezervlerinden karaciğerdeki karbonhidrat rezervlerinden ne kadar kullandığını, yediğin karbonhidratların ne kadarını kaslara soktuğunu ne kadarını yağa çevirdiğini bilemezsin, bunlarda her zaman hata payı olur.

Misal kas rezervlerin doludur, günlük ihtiyacından az kalori alsan bile kasların dolu olduğu için o karbonhidratları yağ olarak depolayabilirsin, bunlar çok değişken ve spesifik konular yani.
  • angelus  (17.08.20 22:21:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.