[]

araç yakıt tüketimi ölçü birimi hakkında

arkadaşlar şimdi biliyorsunuz araçların yakıt tüketimleri, genel kabul görmüş bir şekilde "100 kilometrede yaktığı litre" olarak belirtiliyor. gerek katalogda olsun, gerek aracın gösterge panelinde olsun, gerek araçlar birbiriyle kıyaslanırken olsun, genel kabul görmüş olarak litre/100 km hesabı yapılıyor.

bir kısım da "kilometre başına yaktığı kuruş" olarak hesaplıyor. litre/100 km hesabı yapanlar da kilometrede kaç kuruş yaktığını söyleyenlere amele ve cahil gözüyle bakıyor. yani en azından internette ve ekşi sözlük'te gördüğüm bu.

hadi kataloga yazarken anladım. ama yahu tutar olarak hesaplamak, iki aracı kıyaslarken daha mantıklı bir ölçü değil mi ya? birbirinden tamamen farklı motor teknolojileri olan iki aracın 100 kilometrede ne yaktığını kıyaslamanın bana ne faydası var? aracın biri benzinli, biri lpg'li. lpg'li araç 100 kilometrede litre olarak benzinliye göre çok daha fazla miktarda yakıt tüketiyor, benzinli araç 100 kilometrede 6 litre yakıt tüketirken, lpg'li araç 9 litre tüketiyor. ama fiyatından ötürü benzinliye göre daha ekonomik.

lakin ben kuruş hesabı yapmaya kalkınca çıkıp diyorlar ki ameleye bak, tüketim öyle ölçülmez. e ulan hesaba bakarsan 1.5 katı fazla tüketiyor ama cebimden daha az para çıkacak. kuruş hesabı yapmak dururken niye litre hesabı yapayım?

farz edelim suyla çalışan araç icat edildi ve bu araç 100 kilometrede 50 litre su yakıyor. yuuuhhh amk tüketime bak, benzinli araç 6 litre/100km yakarken, bu 50 litre/100 km. ne kadar da çok tüketiyor mu diyeceğiz? suyun 50 litresi 20 kuruş ankara'da.

 
Litre-yakıt türü söylemek gerekiyor. Kuruş hesabı tutarsız. 5 sene önce 20 kuruş yakan araç şuanda 50 kuruş yakıyor mesela.


  • bahoho  (16.08.20 15:47:11) 
İki haftada bir değişiyor o kuruş hesabı.
Litre yakıt türü mantıklı.

  • kisa  (16.08.20 15:49:26) 
Her hesap kendi cinsinde yapılır. Benzinli ile dizel karşılaştırılmayacağı gibi dizel ile lpg yada benzinli ile lpg' de karıştırılmaz. Ama lpg mi çok yakıyor benzin mi karşılaştırmasını yaparken tabi para hesabını o anki satış fiyatından yaparak hesaplayabilir ve şu yüzde 20 daha ucuza geliyor diyebilirsiniz. Ama ileride, lpg fiyatı benzini geçebilir. Bunun bir netliği yok. Daha pahalı olursa ona göre tekrar yaparsınız.
Esas sıkıntı her gün oynayan kurda km'de 50 krş vs demek saçma. Çünkü 3 sene öncenin 50 kuruşu ile şimdiki 50 kuruş bile bambaşka.

  • ykyt  (16.08.20 15:51:05) 
yav kıyaslama yaparken niye 3 yıl öncesi ile kayaslayayımi, elbette değişiyor.

ben bugün, şu anda x arabası ile y arabasının tüketimlerini kıyaslayacağım. mantıklı olan bu değil mi? "yakıt tüketimi" kriteri niye kullanılır? genel kültürümüz artsın diye değil sanırım, "hangi araba daha ekonomik, hangi araba daha çok yakar" onu hesaplamak için kullanılmaz mı? bir insan niye üç yıl önceki değerle şimdikini kıyaslamak istesin ki? bana ne üö yıl önce ne yaktığından? 3 yıl önce 20 kuruş yakarken şimdi 50 yakıyor doğru. ama 3 yıl önce 20 kuruş yakıyor olduğu bilgisi benim bugün ne işime yarayacak? ben bugün x arabasının kaç yaktığına bakarım, ya aranbasının da kaç yaktığına bakıp kimin ekonomik olduğunu hesaplarım. 2 hafta sonra artıyor mu? 2 hafta sonraki fiyatlardan yine yaparım.

litre/100 km hesabı şu yukarıda saydığın durumlarda ne gibi bir karşılaştırma imkanı sağlayabilir ki bana?
  • kibritsuyu  (16.08.20 15:59:55) 
ne demek 3 yil once arabanin ne kadar yaktigi ne isime yarayacak?
arkadas siz hep 50 liralik benzin aliyorsunuz olayi gercek galiba ehuehe.
benzin kurus hesabi alinmaz litredir olcu birimi.

bugun mesela sizinle muhabbet edelim. benim jaguarim var. kilometrede 38 kurus yakiyor desem. siz de 3 ay sonra sozlukte bi eleman var jaguari cok az yakiyormus 38 kurus yakiyormus derseniz. bu yanlis olur. 3 ay icinde fiyat cikmis da olabilir dusmus de olabilir. ancak litre derseniz. gunun parametresi ile bulursunuz hesap yapmak da zor gelmesin. onceden zaten kendiniz yapiyorsunuz litre hesabinda yapmamistiniz lazim olunca yapacaksiniz :) gozunuzde buyumesin.
yani kurus isi acayip sacma 10.000 liralik kereste lazim insaata demek gibi bir sey.
  • turbo sadık  (16.08.20 16:13:44) 
Tamam da lpg ile dizel karsilastirilmaz ki. Elma-armut.
X marka y model dizel ile a marka b model dizel karsilastirilir.

Illa elm ve armut karsilastirmak istiyorsaniz ve kurus olarka bakacaksaniz da cikan sonucu (l/100km) kurusla, lt fiyatiyla carpin, 100kmde kac kurus yaktiginiz bulun. ama insanlarla konudan bahsederken kurus diyince hicbir sey ifade etmiyor cubku surekli degisiyor.
  • kuehles blondes  (16.08.20 16:16:34) 
yakit bir fonksiyondur. tek degisken yok. x.y=z ise her yere z yazilmaz. x.y seklinde adlandirilir. siz duruma gore x ve y'yi doldurursunuz.
x'e litreyi baglar 'y'ye litre birim fiyatini koyarsiniz. atiyorum mx+n=a'da a=1 cikti diye surekli 1 yakiyor benim arabam denmez.

  • turbo sadık  (16.08.20 16:20:21) 
hocam şunu anlatamadım. tamam evet, katalog verisi belirleyip herkesin yıllarca okuyacağı bir mecraya yazı yazıyorsan litre/100 km hesabı kullanırsın. fiyat ne olursa olsun yaktığı hacmi görürsün.

lakin "yakıt tüketimi" parametresini ben arabalar hakkında gelen kültürüm olsun diye kullanmıyorum. ben ve gördüğüm herkes bunu, araç tercihi yaparken ekonomik olup olmadığını görebilmek için kullanır. yakıt tüketimi demek, "hangisi az yakıyor hele onu söyle" demektir. aklı olan da katalog verisiyle güncel fiyatı çarpıp bulur. ama işte yakıt tüketimi konusunda araç kıyaslaması yapan düz bir vatandaşa anlam ifade edebilmesi için bu bulduğun güncel fiyat bilgisini paylaşınca cahil oluveriyorsun.

benim önümde üç tane araç seçeneği var. biri 5 litre/100 yakıyor, biri 6 litre/100 yakıyor, biri 8 litre/100 yakıyor. hangisi benim için daha ekonomik? litreden bunu bulabiliyor muyuz? bulamıyoruz. illa ki güncel yakıt fiyatı ile çarpıp kilometre (veya 100 kilometre) başına yaktığı akçeyi de görmeliyim ki hangisi daha ekonomik anlayayım. yakıt konusundaki üç yıllık yazıda "jaguar 38 kuruş yakıyor" demiş. o 38 kuruş da zamanında anlam ifade ediyormuş demek ki, o gün okuyan adamın işine yaramış. 3 yıl sonra hala 38 kuruş yakıyor sanan adamın da aklını seveyim. o zaman dolar kuru da belirtmeyelim, saniyede değişiyor. adam 7 yıl önce dolar 2 lira yazmış, onu hala 2 lira zannediyorsa o onun gerizekalılığı.

inşaata 10.000 liralık kereste lazım demek gibi değil bu. inşaata 10 ton çam kerestesi mi alalım, 12 ton kavak kerestesi mi alalım, ikisi de aynı işi görecek demek gibi bir şey. bu haliyle hiçbir anlam ifade etmiyor. müteahhite bunu sorsan "hangisi ucuzsa onu al" der. ama aynı müteahhite gidip "10.000 liralık çam mı alayım. 8000 liralık kavak mı alayım" dersen, bir şey ifade eder, hangisinin daha ekonomik olduğunu görmüş olursun. 2 ay sonra tekrar lazım olduğunda da oturur güncel kereste fiyatından hesaplar, aynı tercihi yaparsın. kelek gibi 2 ay önceki hesaplamaya bakıp onunla kıyaslama yapmazsın.

araba mevzusunda da (araç fiyatı vs gibi diğer parametreleri gözardı ediyorum) 38 kuruş yakan lpg'liyi mi alayım, 45 kuruş yakan benzinliyi mi alayım diye karşılaştırmam lazım ki, yakıt tüketimi parametresi benim için anlamlı olsun. 9 litre yakan lpg'yi mi, 6 litre yakan benzinliyi mi alayım dersem, bu bana, düz vatandaşa bir şey ifade etmiyor. oturup yakıt fiyatını hesaplamadan bir anlamı olmuyor. sadece bir teknik veri olarak katalogda yerini alıyor.

ama hesaplayıp (gelecek nesillere kalsın diye değil, o andaki karşılaştırmayı anlamlı kılmak için) güncel fiyattan hesaplayıp insanları bilgilendirmek için yazınca amele oluyorsun, cahil oluyorsun. ama gördüğünüz gibi araç kıyaslamasında düz vatandaşa daha çok anlam ifade ediyor, yanlış mı?
  • kibritsuyu  (16.08.20 21:12:51 ~ 21:18:41) 
Bu senaryoda haklı gibi görünseniz de yanlış yine de.

Tüketimi karşılaştırmak için her arabanın litre bazında tüketimine bakılır, yakıt cinsi farklıysa güncel değerden o değerine bakılır.

Sebebide şu, bu verdiğiniz şekilde araçların yakıt TL oranı ne kadar doğru belli değil. Adam 1 ay önce alıp hesaplanmıştır üç kere zam gelmiştir kafasında o değer vardır
Ve sistematik bir şey de değilm ama litre çok net. İhtiyaç anında ihtiyaç sahibi tarafından çevrilir. Daha genel geçerdir
  • kisa  (16.08.20 22:04:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.