[]

Sürekli depresif olmak - çocukluk travmaları ilişkisi

Merhabalar herkese,

Hayatımda mutsuz olmayı gerektirecek bir şey yok. Yurtdışında yaşıyorum, işimde iyiyim. Evliyim, evliliğim de iyi gidiyor, fakat genel olarak mutsuzum, kaybolup gitmeyen bir iç sıkıntım var.

Sebebini tam olarak bulamıyorum. Geceleri uyuyamayacak kadar kaygı ve iç sıkıntısı oluyor sadece.

Küçükken travmatik olaylar yaşadım, sonuçları oldu ve bir süre psikiyatrik tedavi gördüm. Sizce şu an böyle olmamın sebebi küçüklükte yaşadığım şeyler olabilir mi ? Gerçekten başka bir sebep bulamıyorum. Benzer durumlar yaşayanınız var mı? Yurtdışında yaşadığımdan dolayı psikaytra gitmek istemiyorum, derdimi yüzde yüz doğru şekilde aktarabileceğimi düşünmüyorum doktora (yaşadığım yerde ingilizce ana dil değil). Türkiye'de yaşasam yine de gitmezdim muhtemelen. Gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum, uyku tutmuyor buraya yazayım dedim, paylaşabileceğim çok fazla kişi yok. Belki benzer bir şey başınıza gelmiştir ve derman bulmuşsunuzdur bir şekilde.

 
Derdim yok demişsin, dertlenmek için sebebim yok demişsin, olan dertleri çocukluktan çözdüm demişsin. Bence sana rahat batıyor. Dertsizlikten canın sıkılıyor. Hedefsizsin belki de. Rutinden çıkıp uzun vadeli planlar yap ve bunu gerçeklemeye odaklan.


  • pass  (16.08.20 07:43:50) 
Varoluş sıkıntısıdır belki


  • instant crush  (16.08.20 08:01:45) 
Hedefsizlik bence de. Kısa, orta ve uzun zamanlı hedefler koyun kendinize. İyi gelebilir.


  • Hallegadola  (16.08.20 09:00:30) 
içimizdeki çoçuk - doğan cüceloğlu
Bi bakın.

  • pudra  (16.08.20 09:55:33) 
Benim annem öldü 1985te. Yatılı okulda büyüdüm 13 yasimdan sonra. Çok dayak yedim. Ve hınç doluyum hayata karşı. Hani Ahmet Kaya bir şiirde diyor ya (Orhan Kotan sözü) sıkılmış bir yumruk gibi giriyorum hayata. Ama hayat beni kiriyor, büküyor. Mesela benim üstün gelmeme elverişli de değil hayat.
Hayata yine Orhan Kotan deyişiyle hedefine çevrilmiş namlulardan bakıyorum. Mevzu bu :)
Ben de kalkıp hep kötü geçen çocukluğuma veriyorum.
  • fempusay  (16.08.20 10:13:40) 
Hayatı Yeniden Keşfedin kitabını öneriyorum.


  • Sonsuzluk ve Bir Gün  (16.08.20 10:36:16) 
Rüya görüyor musunuz ve hatırlıyor musunuz?


  • curukturpkokusu  (16.08.20 12:51:13) 
Cevaplariniz icin tesekkur ederim. Tespitleriniz bence kismen dogru, ozellikle hedefsiz olma kisminda. Akademik bir iste calisiyorum, etrafimdaki insanlari, yapilan seyleri gordukce akademik dunyaya olan inancimi buyuk olcude kaybettim. Hayallerimden biri ise yarar bir seyler yapan bilim insani olmakti, fakat benim gibilere yer olmadigini goruyorum akademik dunyada. Muhtemelen akademik devam etmeyecegim, bu yuzden belki ic sikintisi yasiyorum gibi geliyor.


  • cemlemikonusuyorsun  (16.08.20 13:05:13) 
bence uc sebebi olabilir.

1. somut sebep: hedefsizlik, beklentisizlik, rutine baglamak, gecmis travmalarin ortaya cikmasi.
2. soyut sebep: karakterin, burcun, yasin, astrolojik sebepler, sagliksal sebepler
3. yukaridaki ikisinin karisimi.

son 2 yildir bu yukaridaki sebeplerle ilgili bir suru video izleyip, makale okudum. bence hepsi mantikli seyler. en ufak ornegi, d vitaminin eksik olabilir. bu da sen de melankoliye sebep oluyordur ve eski travmalarla birlesince dayanilmaz hale geliyordur.
  • buenosdias  (16.08.20 14:22:22) 
Omurganızda (skolyoz, duruş bozuklukları), kan değerlerinizde (özellikle Demir değerlerinizde) veya midenizde parazit olup olmadığına da baktırmanızda fayda var. Bunlar farkında olmadan ruh halinizi etkileyebilecek biyolojik unsurlar.

Bunların haricinde bahsettiğiniz gibi hayattaki değişimler/belirsizlikler hayattan aldığınız zevki düşürebilir ancak belli bir sürenin üstünde (6 ay/bir sene ) sürekli seyreden bir mutsuzlukta bir psikoloğa danışmanızda fayda olabilir. Psikiyatrist değil, psikolog ! yani ilaçsız bir şekilde sizi sıkıntıya iten düşüncelerinizi anlamanızda yardımcı olabilir.

Yazdıklarınızdan anladığım içinizde bir çatışma yaşıyorsunuz. Bu çatışmanın sonucunda da vardığınız sonuç sizi mutlu etmiyor. Hissettiğiniz iç sıkıntının sizi harekete geçirmek için orada olduğunu fark etmelisiniz. Acı sebebini anladığınızda diner ve sizi rahatsız eden şeyi değiştirmeye çalıştığınızda da mutluluğa dönüşür. Umarım hissettiğiniz duyguları sizin için motivasyona çevirip harekete geçebilirsiniz.

Bu arada naçizane tavsiyem “kaçık prens” podcastine de fırsatınız varsa göz atmanız kendinizi anlamanızda faydalı olacağını düşünüyorum.
  • elvan abeyiylegezse  (16.08.20 14:34:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.