[]

vize başvurusu bir tuhaf durum

öncelikle sevgili duyuru dostları kendimi inanılmaz kötü hissediyorum. dönüp benim buradaki duyurularıma hem de sözlükteki entrylerime bakacak olursanız senelerdirrr ama senelerdir yurt dışında yaşama hayaliyle yanıp tutuştuğumu görebilirsiniz. 100den fazla cover letter bulunmakta bilgisayarımda, bir sürü insanla yazıştım ettim ve en sonunda ocak ayında prag'da bir firmayla iş görüşmesi yaptım. her şey yolunda gitti, onaylandım derken pandemi oldu. bu arada her şey onaylandı dediğim onlar oradaki iş ve işçi bulma kurumuna benim adıma başvuruda bulundular, pozisyon yasal olarak açıldı vs. vs. sadece vizemi alıp gitmesi kaldı fakat şu an çek cumhuriyeti yalnızca doktorlara, yatırım yapanlara, mevsimlik işçilere, çiftçilere falan vize veriyor. benim çalışma iznine başvurma şansım olmuyor çünkü başvurular açık değil. dün gelen bir maille "senin ne zaman gelebileceğin belli değil. durumlar da değişiyor. biz kontratı iptal edeceğiz" dendi bana. ki ocak ayından beri tüm hayatımı başka bir ülkeye yerleşeceğim gerçeği üzerine inşaa etmiştim.


tahmin edersiniz ki dünya başıma yıkıldı. şimdi öncelikle türkiye'ye açık ama aynı zamanda çek cumhuriyetine de açık ülkelere baktım. şu an için sadece ingiltere ve malta görünüyor. geçtiğimiz ayda sırbistan da açıkmış fakat sonrasında çek kapatmış sınırlarını sırbistan'a da. aklımdaki şey böyle "tampon" bir ülkeye gidip oradan employee card başvurusunda bulunmak fakat bunu yapmam için oradan oturum olması gerektiğini söyleyenler oldu facebook'ta. eğer bu da yapılamaz durumdaysa başka ne yapabilirim? konsolosluğun sitesinde çek cumhuriyeti'nin "iş görüşmeleri/fuar ziyaretleri" falan gibi alt bir başlıkla da vize verdiğini gördüm, yine aynı mantıkla bu vizeyle giriş yapıp içeride çalışma iznine başvururum diye düşündüm ama olabilitesi nedir bilmiyorum.

pazartesi ilk iş konsolosluğu arayacağım ama aklınıza başka bir alternatif geliyorsa gerçekten yardıma çok muhtaç bir şekildeyim.

 
öncelikle geçmiş olsun umarım en kısa sürede dileğine kavuşursun. soruna cevap olarak bence dediğin gibi tampon ülkeleri kullanma yoluna git, en azından denemiş olursun yani eli kolu bağlı ülkelerin sınırlarını açmasını beklemekten iyidir.


  • ala09  (15.08.20 14:45:52) 
Almanya ve viyana uzerinden cek’e gecis var bildigim kadariyla ama emin olmamakla birlikte onlar da sadece oturumu olanlari aliyorlar.
Çek’ten d tipi vize almak yaklasik 3-4 ay suruyor ama su an ki surecte zaten yavas olan islem iyice yavaslamis ya da durdurulmuştur.

Facebook’da ceskoturecko diye bir grup var. Belki oradan bir cevap cikar.
  • 65 derece  (15.08.20 17:29:01) 
Avusturya’dan cek’e aracla rahalikla gecebilirsiniz. Sinir acik kesin bilgi.


  • c1b2k3  (16.08.20 07:21:14) 
Komisyonun sayfasindan baktim. Aslinda yasal olarak "high-skilled migrant" olarak oturma izni basvurusunda bulunabiliyor olman lazim.Bu arada komisyonun yazdiklari "oneri" yasal baglayiciligi yok.
"Workers who are third-country citizens

This exception covers workers who are third country citizens and who, because of their high level of skills and knowledge, are needed to contribute to the EU’s post-COVID economic recovery. It may include those whose application for permits under the EUs Blue Card Directive 2009/50, the EU ICT Directive 2014/66, the Directive 2016/801 as Researchers, or under a national scheme for skilled migrants was approved, but who were until now prevented from entering the EU due to the entry ban."

detayli olarak buradan okuyabilirsin ec.europa.eu

Istisnalar var, fakat genelde ikamet etmedigin bir ulkeden baska bir ulke icin oturma izni / vize basvurusu yapamazsin.

Yani konsoloslugu ara tabi ama su halde sistemi (turk pasaportu / turkiye ikameti ile) by-pass etmenin bir yolu yok gibi gorunuyor.
  • lamartin  (16.08.20 13:54:39) 
Ya üni mezunuyum ve alanımda profesyonel olduğum bir iş için gidiyorum ama nedense high-skilled diye görünmüyorum onların kontrata yazdığı ilk labour office'in verdiği kod/başvuruyla ilgili muhtemelen. Vergi farkı falan vardır belki şirket için


  • dedi ayca  (16.08.20 21:59:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.