[]

Yurtdışına tasinanlar için diploma denklik sorusu

Ben İsviçre vatandaşı, Türk üniversitesi diplomalı biriyim. erkek arkadaşım ise Türk vatandaşı ve Türk üniversitelerinden birinden mezun elektrik elektronik mühendisi. Uzun yıllardır da iş hayatında.

Normal şartlarda hayatımızı Turkiye'de kurduk ve yurtdisina taşınma gibi bir dusuncemiz yoktu fakat ülkenin yokuş aşağı gittiğini düşünmeye başladık yavaş yavaş ve imkanımız varken, değişim yapabileceğimiz bir donemdeyken başka bir ülkeye mi gitsek diyoruz.

Ben İsviçre vatandaşı olduğum ve ailem İsviçre'de olduğu için ilk secenek İsviçre gibi görünüyor. Sonrasında dil problemleri yaşamamak için İngiltere, Fransa ya da kanada olabilir mi diye düşündük. Mesela Kanada'nin mühendislik diplomalarinda denklik için sınav gerekiyor diye bir şeyler okudum, İngiltere ile ilgili net bir şey bulamadım. Ben zaten yüksek lisans yapacağım da erkek arkadaşım iş başvurularında bulunurken bu ülkelerde denklik sorununu nasıl cozebiliriz? Çalışma izni ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamayız buyuk ihtimalle. Tecrübeli, gayet iyi derecede İngilizce bilen bir mühendis iş ararken illa ki denklik sorunu yaşar mı? Mesela fransa'da fransızca bilmemesi çok sorun olur mu? Ben Türkçeye yakın seviyede fransızca bildiğim için fransa da olsa olur diye düşündük.

Bu ülkelerde olan arkadaşlar varsa tavsiye verebilirlerse çok sevinirim. Yoksa denklik filan zorlanır deyip ona ufak bir kahve dükkanı mi açsak, duzen bozup kendimizi zorlamayalim deyip tasinmaktan vaz mi gecsek; ne yapsak, bilemedik. Teşekkür ederim şimdiden herkese.

 
Simdiye kadar 2 farkli Bati Avrupa ulkesinde calistim, Turkiye'den alinan muhendislik diplomasinin denkligi hic sorun olmadi.

Tip, eczacilik gibi saglik branslarinin diplomalarinda denklik sorunu oluyor da muhendislik icin sorun yasayan duymadim.
  • crown  (14.08.20 14:20:44) 
Denklik konusuna çok hakim değilim ancak eğer fırsatınız varsa bu ülkeden kaçın. Arkadaş ortamınız büyük darbe yiyecektir ancak 2-3 senede sosyal hayatınız yeni rayına oturur. Ancak alım gücünüz hayatınızın sonuna kadar iyileşmiş bir şekilde devam edecektir...

En kötü Türkiye'ye arada tatile gelirsiniz, nasıl olsa döviz kazanan biri için Türkiye oldukça ucuz :)
  • susamli cubuk  (14.08.20 14:22:37) 
denklik konusunu bilmiyorum ama bunun bir listesi oldugunu biliyorum. internetten arayip bulabilirsiniz.

simdi erkek arkadasinizin gelmesi icin evlenmeniz ya da yasal birliktelik olayini kanitlamaniz gerek oncelikle onu hatirlatayim ki zaten biliyosunuzdur siz de. cenevredeyim ben. fransada fransizca bilmemek is hayatinda cok zor bisey, zorlanir yani. cafelerde bile ingilizce konusmuyorlar. ingiltere kanada amerika gibi ana dili ingilizce olan ulkelerde sikinti olmaz. burda da yani romandie kisminda, fransizca olmadan is bulmak baya zor aslinda. ama imkansiz degil. ha bakarsaniz fransada da imkansiz degil ama burada bi tik daha kolay olabilir. cenevre cok enternasyonel bi sehir, fazlaca da uluslararasi organizasyon var. bu acidan uygun olabilir size. muhtemelen benden iyi biliyorsunuzdur zaten.

bence de turkiyede kalmayin, boyle bir imkaniniz varken mutlaka degerlendirin.
  • interview with the vampire  (14.08.20 15:16:50 ~ 15:23:34) 
İngiltere’de çalışıyorum. Daha diplomamı soran olmadı. O yüzden resmi imza falan gerektiren bir iş değilse diploma denkliğini kafaya takmayın. Burada iş tecrübesi okulun çok çok önünde.

Fakat bir kart var mesela onu almak için naric ile muhatap olduk. Gayet de güzel denklik verdiler.
  • ozdek  (14.08.20 16:08:32) 
Elektronik muhendisiyim. Avrupada bir cok ulke ile is gorusmesi yaptim (+ arkadaslarim yapti). Turk universitelerinin muhendislik diplomalarinin gecerliligi ile ilgili hic sorun hatirlamiyorum. Tip veya hukuk gibi bir alan olsa basiniz cok agirirdi da muhendislikte sorun cikacagini sanmam.

Vatandaslik varsa acimayin, esinize aile birlesimi alip kacin Turkiyeden. Muhendislikte Alman ve Fransizlar ingilizce harici kendi dillerini istiyorlar ama diger avrupa ulkeleri bu konuda o seviyede kati degil.
  • cleric  (14.08.20 16:38:48) 
dil olayı ülkeye bağlı. ispanya'da madrid/bacelonanın en merkezinde de olsan isp bilmiyorsan çöpçülük bile yapamıyorsun. keza fransa sadece paris değil, özellikle kırsalda ing iş olanağı olduğunu sanmıyorum erkek arkadaşın için. en güzeli türkiye'den iş bulup gitmek, bu şekilde almanya'ya giden çok arkadaşım var. ya da türkiye'de remote çalışabileceği bir pozisyonda olup yurtdışında yaşamak. bunların hepsi erkek arkadaşın için

çalışma izni de sıkıntılı olabilir, çünkü şirkete yük biniyor. en güzeli siz evlenin :D aile birleşimi vizesinde çalışma izni oluyor çünkü eheheh düğününüze de geliriz artık :D

duyuru orucumu da senin için bozdum bu arada :) akşıma gelmişken mesaj atayım da yeni numaramı vereyim :)
  • la noix  (16.08.20 11:15:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.