[]

Ev Alırken Dolandırılmamak İçin Ne Yapmalı

Merhabalar,

Bu ev alma satma işleri benim için çok bilindik işler değil.
Bu konuda öncesinde nelere dikkat etmek gerekir, konu hakkında deneyimli arkadaşların uyarısı var mıdır acaba? Paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

Şu ana kadar bildiklerim:

- Kat mülkiyetli tapu olmasına dikkat etmeli

- Tapuda ipotek, şerh veya beyan olmamasına dikkat etmeli (bunu önceden nasıl öğrenebiliriz, evi satın almadan tapunun fotokopisini alıp tapu'ya gitsem bu bilgileri benimle paylaşırlar mı? Sürpriz yaşamamak için ne yapmalı, nerelerden kontrol edilebilir bu tarz bilgiler?)

- Alım satım esnasında Takasbank veya bloke çek gibi yöntemler var sanırım ama Türkiye'de insanlar tapu bedeli üzerinden hallediyor işi sanıyorum ama parayı alıp kaçmasınlar?

Sevgiler

 
Yeni bitmiş bir binaysa kat milkiyetine henüz geçmemiş olabilir, müteahhitin eski işlerinde kat mülkiyetine geçip geçmediği kontrol edilebilir.

Eski binaysa mutlaka almış olmalı, eskiden kastım 2005 ve sonrası. Yoksa daha eskilerde zaten hemen hemen hiç bir binada daire tapusu yok, hep arsa tapusudur.

Kredi çekilecekse bankanın eksperi bunları zaten yapıyor gerek yok, kredi çekilmeyecekse birebir gidip tapudan sorulmalı bunlar.

Az harç ödemek veya az fatura kesmek için mülkün değerini düşük göstermiyorsanız, tam satış bedelini bildiriyorsanız tapuya sorun yok. "Tapu takas" sistemini kullanabilirsiniz, hem alıcı hem satıcıyı güvene alıyor sistem.

Yok bir kısmı kayıt dışı olacaksa;

Kayıtlı tutar için yine tapu takas sistemi kullanılabilir, ya da imza esnasında tapu memurunun yanında eft yapılır cepten, satıcı parasını alınca imzayı atar.

Kayıt dışı kısım için ise yine eft yöntemi farklı bir hesaptan yapılabilir, ya da önceden bankaya gidip blokeli çek hazırlatılır. İmza esnasında çek satıcıya teslim edilir.

Bu işler için her zaman t,caretten anlayan ve biraz yırtık olan, esnaf, tüccar bir yakınınızdan yardım isteyin.
  • John Bloor  (12.08.20 15:03:48) 
diyelim ki kredi harici kayıt dışı kısmı imzadan önce alıcı satıcıya eft yaptı. (çünkü ev sahibi para gelmeden imza atmaz malum)

sonra , tapu memurunun yanındayken satıcı ya ben bir WC'ye gideyim dedikten sonra tapu binasından kaçarsa ne halt ediyoruz.

ekstreme bir örnek oldu belki ama koskoca 200 Bin TL para yanmış mı oluyor :/
  • ptolemaios  (12.08.20 15:27:19) 
İşte bu nedenle para alışverişi tapu dairesinde akit odasında olmalı, memur imzaya çağırınca parayı yollamalı.

He memuru da iplemeyip kaçıp gitmeye çalışsa ne olacak? Kolundan tutup "hayırdır hemşerim" diyeceksiniz.

Bu ihtimal çok zor ama, çok çok zor bir ihtimal yani, ama yine de tedbiri elden bırakmamak lazım.
  • John Bloor  (12.08.20 15:30:43) 
@john bloor
zaten kaçacak adam memurun yanından da kaçar, adama dur wc'ye gitme diyemessin

bu durumda tapu dairesi alıcıyı destekliyor mu, bu tapu sahibi kaçtı, alıcının parası geri alınıncaya kadar satılamaz diye.

gerçi bu da saçma çünkü aslında kayıt dışı bi para
  • ptolemaios  (12.08.20 15:45:28) 
para yanmis olmuyor, bankadan chargeback istiyorsun.


  • baldur2  (12.08.20 15:58:40) 
Seninle aynı durumdayım ama yüzde ellisini halletim sayılır,

Krediye başvurdum evin değerinin yüzde doksanı çıktı
Benim aldığım bina da kat mülkiyeti yok arsa tapusu, ama zaten bulunduğum ilde genelde yok kat mülkiyeti o kadar ev dolaştım hiçbirinde yok.

Para işinide önce tapuya gitçez ben evi üstüme alcam ımza atsam sonra parayı ona bankadan yollıcam, yani bana bankada ki uzman öyle dedi.
  • paramolacak  (12.08.20 16:16:47) 
"adama dur wc'ye gitme diyemessin" burya cevap olarak rahmetli Kemal Sunal'dan bir replik yazmak vardı ama neyse :)

O ne demek ya hu, parayı alıp imzayı atacak sonra nereye istiyorsa gider. Ev satışı olsun, araç satışı olsun, imza ve para aynı anda olacak.
  • John Bloor  (12.08.20 16:36:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.