[]

try /rub - Turkiye vs Rusya

şimdi baktığımızda bizim paramız rus rublesinden çok daha iyi görünüyor ama rusya'nın türkiye'yi geçemeyeceği tek bir alan yok herhalde. bu nasıl mümkün olabiliyor. asgari ücretleri 200 dolar gibi. eğer böyleyse rusya nasıl süper güç olabiliyor. bütün ülkeyi askere, savunmaya ayırsalar bile bu kadar fark olmasının sebebi nedir?




 
Çin için de aynı şey mevcut, genel bir refah olduğu söylenemez. Bunun yanında Danimarka gibi ufak bir ülkedeki halkın refah seviyesi en yüksek kesimde. Demek ki her zaman devlet gücü = halkın refahı demek değil.


  • havadakarada  (11.08.20 20:11:51) 
ülke para birimine göre biri güçsüz biri güçlü ekonomi çıkarımı yapmak oldukça naif, çocuksu bir düşünce. sonuçta bütün paralar dolar üzerinden değer buluyor, yani aslında try / rub çapraz kuruna bakarken aslında try*usd/rub*usd kuruna bakıyorsunuz. bu yüzden yeryüzündeki tüm para birimleri dolara göre şekil alıyor diyebiliriz (eskiden altına bağlıydı bu sistem, yani para birimleri altına göre şekil alıyordu ancak bu sürdürülemedi)

ayrıca para biriminin çok güçlü olması ithalatı zorlaştıran bir şey. konuya dış ticaret dengesi açısından bakmakta fayda var. bir ülke net ticaret fazlası veriyorsa para biriminin çok güçlü olması kendi faydasına olmaz. "güçlü ekonomi" metrikleri için daha başka metriklere bakmalısınız. kişi başına düşen milli gelir olur, big mac indexi olur. meşrebinize göre artık.

Daha detaylı konuyu irdelemek için (bkz: Bretton Woods) ve (bkz: Altın standardı)
  • ala09  (12.08.20 00:57:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.