[]

Para aklamak nasıl yapılır?

Senelerdir bir türlü çözemedim mevzuyu. Şimdi ortada illegal olarak para var. Farz edin 150.000 doları yaşa dışı olarak elde ettim. Nasıl oluyor da bu nakit parayı aklanır?

Bilal'e anlatır gibi anlatır mısınız?


 
Satılmamış mala, verilmemiş hizmete fatura kesersin mesela.


  • Tochinoshin  (10.08.20 22:23:19) 
reddit'de eli5 bunun için var :)

biri şöyle yazmış:

I robbed a bank and made off with a million dollars. Now, I can't go to another bank and deposit it all, because it would raise some eyebrows about where I got the money. If the IRS questioned me about where I got that money, I'd have no excuse.
Instead, I buy a business with money I had before I robbed the bank. Say, a bar. I actually do own a real bar, hire real people, serve real clients. There were 300 drinks served that night. But in the books, I write down that we served 500 drinks. The money I got from robbing the bank goes through the system as money received by selling drinks. Thus, the money is now "clean" and I can use it for whatever I want.
  • mr.goodcat  (10.08.20 22:24:34) 
saul goodman reyiz de burda anlatiyor: youtu.be


  • pide  (10.08.20 22:29:56) 
Better call saul'da vardı mesela. Illegal kazandığı parayı verip şirkette işe girmiş gibi gösterdiler. Maaş gibi parça parça verdiler adama. Maaş olduğu için de aklanmış oldu.


  • meraklitursucu  (10.08.20 22:31:48) 
Şener şen milyoner filminde piyango talihlisine bileti bana ver ikramiyeden fazlasını vereyim muhabbeti vardı .


  • tolgan  (10.08.20 22:47:44) 
Oldukça kolay aslında, gelin size bu durumu örnekler ile açıklayayım :

Farzedelim siz yasadışı içki üretiyorsunuz ve 1 litre ürünün maaliyeti size 10 lira. Yasal olarak piyasada 200 lira, maaliyetinin çok üzerinde satılıyor çünkü çok yüksek vergi alınıyor. Sizin ürününüz ile piyasadaki arasında hiçbir kalite farkı yok, birebir aynı ve siz içkinizi el altından işletmelere 100 liraya satıyorsunuz. İşletme fabrikadan 130 liraya alabilirken sizden 100 liraya almak ona daha karlı geliyor. Siz de haliyle yüksek vergi durumunu lehinize çeviriyorsunuz ve ürününüzden 10 kat kar elde etme imkanınız var. Şimdi, büyük miktarlarda satış yaptınız. Ödemeyi haliyle nakit olarak aldınız ve elinizde çok yüksek miktarda para bulunuyor. 100.000 litre satış yaparak elinizde 1.000.000 lira geçirdiniz. Gelelim aklama aşamasına.

Bu 1.000.000 TL banka hesabınıza girse maaliyenin dikkatini çeker. Çünkü kayıt dışıdır ve sizin bunu açıklamanız gereklidir. Eğer paranızı sisteme sokmak istiyorsanız nasıl kazandığınızı makul şekilde açıklamalı ve vergisini vermelisiniz (en azından yasaların işlediği ülkelerde bu şekilde işliyor). Peki siz ne yapabilirsiniz, paranızı aklamalısınız. Size hem bu "para aklama" (money laundering) işinin çıkış noktasını açıklayacağım hem de başka bir örnek vereceğim.

Money Laundering aslında İtalyan asıllı Amerikalı mafya babası Al Capone'un kullandığı bir yöntem ile ortaya çıktı. Aslında ilk kısımda anlattığım içki örneğini yazarken aklımda yoktu ama Al Capone da Amerika'da 1900'lü yıllardaki alkol yasağı sırasında bu şekilde para kazandı. İllegal içki üretimi yaparak bunu eczahanelerde el altından satışını yapmaya başladı. Arz talep dolayısıyla çok büyük paralar kazandı. Parayı sisteme sokmak için ise çamaşırhane dükkanlarını kullandı. Bu dükkanlar telefon klübesi gibi içine para attığınız, makinenin ise bir yıkama ile giysilerini temizlediği yerlerdi. Yaptıkları ise şuydu :

1 dükkanda 10 makine olduğunu varsayalım ve yıkama ücreti 10 USD olsun. 1 yıkama 1 saat sürsün ve dükkan 24 saat açık kalsın. Bu durumda 1 gün içerisinde toplamda 10x24 = 240 yıkama yapılabilir ve 2400 USD potansiyel gelir elde edilebilir. Gelir vergisini de %10 dersek devlete 240 USD ödersin. Burada yasadışı para sanki çamaşırhane geliri gibi kasaya konuluyor ve yasal vergisi verilerek yasallaştırılıyordu. Normal şartlarda günde belki 20-30 müşteriye hizmet verirken sanki 200-300 belki de daha fazla yıkama yapılmış gibi gösterilerek para girişi sağlanıyordu. Açıklama makul olduğu, vergi kaçırılmadığı sürece de bir sıkıntı çıkması için sebep yoktu. Tabi sisteme işletmenin kapasitesinin çok üzerinde para girişleri olursa bu da dikkat çekerdi, herneyse.

Ülkemizdeki örneğe gelirsek doğuda bazı otobüs şirketler aslında hiç yolcu taşımazlar, belki sefere bile çıkmazlar. Onlar paravan şirketlerdir. Yasadışı yollardan elde edilmiş (uyuşturucu, kaçakçılık vb.) parayı sisteme sokmak için otobüs filoları "durmaksızın" sefer yapar ve tam kapasite ile yolcu taşırlar. Günün sonunda şirket binlerce yolcu taşımış, her yolcu için "sattığı" biletin vergisini ödemiş ve başka yollardan elde ettiği parayı sisteme "yolcu taşımacılığı" altında sokmuş olur.
  • burka  (10.08.20 22:56:11) 
150kUSD 1mTL etsin diyelim.

şimdi sen bu parayı direk işbankasına yatırırsan belki bir haftada değil ama 1 yıl sonra falan denetime takılırsan sana bunun hesabını sorarlar nereden geldi bu para vs diye çünkü tr'de zaten 5000TL üstü bankadan göndermek zorundasın ödemelerde vs.

sana bi playstation cafe açarız. 1ekran 1ps4 saati 20TL. günde 10saat200TLcepte 200TL*30gün 6000TLcepte
2. 3. 4. derken kazandığın legal para ile 10makine koydun diyelim. ayda 60kTL cepte 10ayda 600kTL 12ayda 720kTL legal para.

yani sana şu an 720kTL'yi legal olarak akladım.

istersen araç yıkama açarsın, istersen güzellik salonu ne kadar hızlı para aklamayı istiyorsan ona göre bir program yaparsın.
  • duyurukullanıcısı  (10.08.20 22:56:13) 
arkadaşlar anlatmış fakat geçen yıl %1 vergi ile "varlık barışı" muhabbeti çıkmıştı. Yurtdışındaki paranı Türkiye'ye getirirsen kaynak sorulmadan %1 verilerek legalleştirilebiliyordu bildiğim kadarıyla. (ek bir detayı yoksa.)

Yani Türkiye para aklama cenneti olabilir aslında.
  • nhk ni youkosu  (10.08.20 23:06:06) 
Genel olarak mafyanin, Turkiye icin soruyorsan ek olarak dogulularin yogun oldugu sektorlere bakacaksin.


  • dunal  (10.08.20 23:17:20) 
surda da guncel bir ornek var Bilale anlatir gibi www.youtube.com


  • neverletyougodown  (10.08.20 23:25:50) 
Mümkünse fiziki olarak bir satıș gerektirmeyen, doğrudan hizmet sektörü seçilirse daha kolay olur kanımca.

Mesela tekel bayi açıp gofret satıyor gibi göstermektense (stok alıp eritmek de gerekeceğinden maliyetli olur) danışmanlık daha karlı olur mesela. Yaşam koçu oldun, seansı 500 tl fiyat biçip günde 8 randevu haftada 7 gün full çalıştın dersen ayda 192.000 tl'yi vergilendirerek aklamıș olursun.

Fiziki mal satışı olmadığı için hem daha az kayıpla aklanır, hem de takibi daha zor olur.
  • materyalist imam  (11.08.20 00:10:05) 
Mobil olduğum için editleyemiyorum, 112 bin tl 192 değil


  • materyalist imam  (11.08.20 00:11:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.