[]

Kablosuz olarak ışık açma/kapatma mekanizması

Selamlar,
Konuya teknik olarak hakim değilim. Bu sebeple düz adam olarak anlatacağım.

Pandemi sebebiyle olabildiğince az dışarı çıkıyoruz. Market, alışveriş vs. hep eve sipariş ile geliyor. Evde canavar bir bebek var ve uyutması aşırı zor, bunun üstüne kargoculara, markete ne kadar kapıyı çalmayın desek de çalıyorlar ve bizimki uyanıyor, tekrar uyutamıyoruz.

Kapıya bağlı görüntülü zil sistemi var. Arkasını açtım, içeriden ve dış kapıdan çalındığında zili tetikleyen iki pin var. Pinlere gelen kablolar açıkta, müdahale edebilirim. İlk fikrim bu kablolara birer basit switch koyup, istediğim zaman zili aktif deaktif etmekti. Ama böyle yaparsam zili aktif etmeyi unutup, biri geldiğinde farkında olmama durumu da yaşanabilir.

Ben diyorum ki, bu kabloların arasına, hem bir switch koyayım, hem de bu switch zili deaktif ettiğinde, benim bağlayacağım ufak bir vericiyle, zil çaldığında kendi odama koyacağım led ışığı yaksın. Zil aktifse led yok, zil deaktifse led var şeklinde.

Ama bu verici ve alıcı kısmını nasıl aratmam gerektiğini bulamadım. Uzaktan kumandalı garaj kapısı açacak birkaç şey buldum, kendime uyarlayabilirim ama gereksiz pahalı. Daha basit birşeyler kesin vardır, buradan sorayım istedim.
Umarım bilen vardır.

 
Biraz fazla detaylı düşünmüşsünüz.

Muhtemelen denemişsinizdir ama tam zili kapatacak şekilde "ÇOCUK UYUYOR ZİLİ ÇALMAYIN, KAPIYI TIKLAYIN" diye not koymayı denediniz mi? Sipariş notuna yazılanlar veya telefonda söylenenler atlanır ama kargoyu getiren tastamam gerizekalı değilse bunu atlayamaz.
  • senolll  (09.08.20 23:16:34) 
Tabii ki, bu not kapının üstünde büyük harflerle var. Ancak zil iki şekilde çalıyor. Birincisi güvenlikten ve dış kapıdan, ikincisi de iç kapıdan. Biz notu iç kapımıza koyabiliyoruz. Güvenlikten veya dış kapıdan gelen aramalara-zil çalmalara karşı not bırakma şansımız yok. Bu sebeple bu yöntemi düşünüyorum.


  • quaker  (09.08.20 23:51:58) 
bahsettiğiniz zil mekanizması ile, ışık yakmak istediğiniz oda arasında ne tip bir bağlantı var? ikisinin arasında fiziki bir kablo çekebilir misiniz mesela? Yoksa mutlaka kablosuz mu olmak zorunda?
Kablosuzdan kasıt mesela, her iki alan da aynı WLAN içerisinde mi? değilse mesafesi ne kadar?

  • burfak  (10.08.20 00:09:45) 
tinyurl.com

zildeki kablolara gelen sinyal kaç V bilmiyorum ama zili şu linkteki cihazın ziline bağlayabilirseniz hazır. alıcı kısmında da buzzer ı sökün. sadece LED kalsın. veya buzzer ın üzerine bant vs yapıştırın (dışardan değil, içini açıp), sesi olabildiğince düşük hale getirin.
  • sttc  (10.08.20 00:10:28) 
@burfak: İki alan arasında herhangi bir bağlantı yok. İki alan da ev içinde, aynı wifi sistemindeler. Arduino bağlamayı düşündüm ama onlar da iyice pahalılaşmış vazgeçtim. Elimde basit bir wifi board olsa telefonda notification göndermeyi dahi planladım ama dediğim gibi maliyet.
@sttc: Bu harikaymış, Türkiye'de arayıp bulabilirsem direk kullanabilirim. Çok teşekkürler.

  • quaker  (10.08.20 00:17:21) 
O görüntülü sistemlerin ses kapananları var onla değiştirebilirsiniz ama aç kapa sorunu bitmez.

Gecekondu çözümü olarak zile giden devreye bir switch takarsınız bu switchin diğer ucuna çocuğun oyuncak ayısını titreten vibrasyon kutusunu veya alacağınız bir titreşim motoruna bağlarsınız.bu üniteyi zilin yanına takacağınız basit bir tanta ünite üzerine koyarsınız.titrediğinde size duyurur ama çocuğu uyandırmaz.

Bunun bir üstü sizinde istediğiniz arduinoyla mümkün ama teknik bilgi olmadan zor.
  • duptıs  (10.08.20 00:27:23) 
@duptıs: Arduino üzerinde yazılımı geliştirip parçaları da bağlayabilirim. Teknik bilgim mevcut. (Konuya hakim değilim derken, parçaların isimlerini bilmem diyerek yazmıştım)
Ama dediğim gibi maliyeti en altta tutmayı planlıyorum.
Biraz evvel şu aletin siparişini verdim: www.hepsiburada.com
Bununla çözerim muhtemelen.
  • quaker  (10.08.20 00:32:10) 
Ben olsam switch off yapınca kırmızı led yakan bir devre eklerdim. Aurdino/wifi falan gerek yok. Kırmızı ışığı da görünce fark edersiniz hala kapalı olduğunu.


  • influx  (10.08.20 05:11:27) 
sana tavsiyem evin zilini değiştir ve mekanik zil tak. Zilin çalmasını istemediğin zaman iki metalin birbirine çarptığı yere kağıt sıkıştır. Çok hafif bir ses çıkıyor ve hayat kurtarıyor.

mekanik zil:
www.okulstore.com
  • kraldan cok kralci  (10.08.20 08:15:37) 
mantık olarak zilin sesini size veren bir hoparlör vardır. Buna gelen +/- iki adet kablo vardır. kablolardan birinin önüne anahtar koymanız sesi açıp kapatmanızı sağlar. bu anahtar öncesine de paralel bağlayacağınız her ışık (led), zil, tetikleyici devresi işinizi görecektir.


  • janavarorion  (10.08.20 11:39:17) 
Bu satın aldığın kablosuz zilin tuşuna bir adet telekom tipi minik röle takıp bu röleyi tetikleyerek zili çaldırabilirsin.

Fakat burada sorun tetiği nereden alacağınla alakalı, daire kapısının hemen dışındaki zil butonundan içerideki üniteye gelen kablolada enerji yok. O kablolar sadece devre üzerinde kısadevre oluşturuyor.

Yani ünitenin arkasına bakıp bu iki girişi tespit ettiğinde kabloları söküp girişi kısa devre yaparsan zil çalar. Bu söktüğün kabloları da sonradan kurduğun sistem için kullanabilirsin, çelik kapının yanından zile basınca eski zil değil de yeni modifiye ettiğin zil çalar.

Gelelim asıl probleme; bina girişinden ya da güvenlikten arandığında çalan zilin nereden voltaj aldığını bulman lazım, yani iç üniteye giren kablolarla çözemezsin, devrenin içinden çözmek gerekli.

O kablolar tüm sistemle beraber bağlantılı, görüntü/ses/enerji/data kablolarıdır temel olarak, ekstredan bir de yukarıda bahsettiğim kapı önü kısa devre buton girişi.

Yani bina girişinden ya da güvenlikten sen arandığında o kablolarla herhangi bir enerji gelmiyor, sistem sürekli enerji altında besleniyor ve tüm aboneler ana üniteye bağlı, hangi abone tuşlanırsa ana ünite o abone ile iletişim kuruyor.

Zil çaldığında ses çıkaran hoparlör/buzzer'a gelen enerji ile çözülebilir belki, voltaja uygun bir röle ile hal olabilir.
  • John Bloor  (10.08.20 12:22:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.