[]

Toplumda şiddetin arttığını, artacağını düşünüyor musunuz?

Son yıllarda sıkça kadınlara, çocuklara, hayvanlara şiddet olaylarını duyuyoruz bunlara ek olarak trafikteki en ufak tartışmalar bile silahla yaralanmalarla hatta ölümle sonuçlanabiliyor, aynı durum komşular arasında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddette de geçerli. Şiddet olaylarının eskiye göre çok daha fazla olduğunu hatta artacağını düşünüyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce önceden yaşadığımız toplumda şiddet olayları bu kadar çok muydu, yoksa hep böyleydi de sosyal medya sayesinde mi haberdar oluyoruz? Ek olarak, siz şiddet olaylarının artacağını düşünüyor musunuz?


 
Şiddet=Yoksulluk

Yoksulluk arttıkça şiddet de artar. Her geçen gün yoksullaşan bir ülkede şiddetin yaygınlaşması normal. Bu ülkede insanları iyiliğe sevk edecek "dışarıdan" hiçbir sebep göremiyorum.
  • alfred  (09.08.20 20:49:36) 
Hep böyle miydi, bilmiyorum ama insanların birbirine sistematik bir şekilde uyguladıkları psikolojik şiddet son zamanlarda dikkatimi çekmeye başladı. İnsanlar genel olarak kaba, bencil, konforuna düşkün olmayı yegliyorlar gozlemledigim kadarıyla. Bu süreçleri doğuran nedenleri bilemiyorum, herkesin keskin bir tarafı var ve bunu göstermeye eskisi kadar çekinmiyor gibiler. Erkeğin kadına, kadinin erkeğe, bizden olmayana, farklı olana karşı koşulsuz bir yadsima söz konusu. Ben bu konuda büyük hayalkirikliklari yaşıyorum son zamanlarda. Zihinsel denetimin ortadan kalktığı durumlarda da iş fiziksel şiddete kadar varıyor olabilir. Trafikte ve internette insanların icinde birikmiş digerlerine duyulan emsalsiz öfkeyi ve horgoruyu çok net görebiliyorum. Yan yanayken, birbirlerimizin yüzlerine bakarken medeni olmak zorunluluğundan bu öfkeyi baskiliyoruz fakat kimsenin bize ulaşamadığını düşündüğümüz zamanlarda hiçbir kontrol mekanizmasina, filtreye başvurmadan olduğu gibi saliyoruz. Bu beni ciddi anlamda korkutuyor ve insanlarla iliskilerime etki ediyor.


  • epistemic_regress  (09.08.20 20:51:14) 
Cocuklugumda yasadigim ilk travma evimize 15-20 dakika uzalikta olan bir evde yasanan tecavuz olayiydi. 5 kisi 15 yasinda bir kizi kaciirip 2 hafta boyunca tecavuz etmisti. ya 94 sonu,ya 95 basi). Bunu da aksam haberlerinde, ucuncu sayfa haberi verir gibi sunup gecmislerdi sadece. Su an boyle bir sey yasansa(benzerlerinde gordugumuz gibi) sosyal medya yikilir. Tahmin edeceginiz uzere boktan bir yerde gecti yani cocuklugum; neden yan baktin diye islenen cinayetler, adam kacirmalar, hirsizliklar vs bir ton olay var hafizamda.. Eskiden sadece yerel halk bilip, konusurken bunlari simdi sosyal medya sayesinde herkesin haber oluyor..

Kadinlarin bilinclenmesi sayesinde siddet haberlerini daha cok duyuyoruz., Yani eskiden oldugu gibi kocamdir, babamdir, ne yapsa yeridir demiyorlar neyse ki. Twitterdan vsden de olsa duyuruyorlar..

Ayrica 30 sene onceki nufusla simdiki arasinda daglar kadar fark var mesela. Ulke silme insan doldu, duze cikmadigimiz surece(yakin gelecekte pek mumkun degil gibi) artmaya devam edecegini gormek zor degil.

Eskiden hic boyle degildi, huzurlu bir ulkeydik diyenlerin korunakli bir cocukluk gecirdiklerini, sadece kendi cevrelerine bakip yakip genelleme yaptiklarini dusunuyorum..
  • bahele  (09.08.20 21:37:57 ~ 10.08.20 01:27:27) 
bahele +1

Şiddet olaylari eskiden de vardi ama sosyal medya vb gibi mecralar yoktu ve kucuk bi gazete kosesinde yitip gidiyordu cogu.

Arti olarak nufus oranindan bahsetmis arkadas. Evet nufus artis orani ve sosyal medya birlesince su anki tablo cok daha karamsar gorunuyor ama bu her zamanki tablonun gorunur hali sadece.
  • msb  (10.08.20 00:28:39) 
Duymuyoruz, medya onları gözümüze sokuyor. Bir artış ya da azalma olduğunu zannetmiyorum, sadce daha fazla sık ve kolay haberimiz oluyor


  • encokbenisevinnolur  (10.08.20 00:52:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.