[]

Eskiden kredi kartları şifresiz miydi?

baya para gibi direkt onay-şifre olmadan kullanılabiliyor muydu?

eğer öyleyse slip var mıydı?

yaş 32 ama emin değilim. işçi babamın çeki vardı, para yerine onu yazıp veriyordu parası bitince.

 
İmza alınıyordu diye hatırlıyorum


  • freebird5406_2  (08.08.20 16:45:49) 
Eskiden babamın kredi kartını kullanıyordum çocukken. İmza istiyorlardı.


  • allah yazdiysa bozsun  (08.08.20 16:48:46) 
kredi kartları ilk çıktığında isimsiz, numaralıydı. kartın içine XXX TL yükleme yapılırdı.
o dönemde rüşvet vermek kolaydı :-)

  • ankarakecisi  (08.08.20 16:49:38) 
2000’lerin ortalarında şifreye geçildi, öncesinde slip imzalanıyordu.


  • angelus  (08.08.20 16:51:28) 
Eskiden şifre yoktu.çıkan slibi imzalıyordun.onun daha eskisi otokopili kağıta rakamlar yazılıp,kredi kartının üzerinden bir aparatla geçilip kopyası çıkarılıyordu ve ona imza atıyordun,işyeri bunu bankaya götürüp işlem yaptırıyordu.


  • duptıs  (08.08.20 16:52:21) 
Bildiğimiz haliyle POS cihazı bile yoktu, kartı koyup üzerinden imprinter ile geçiyorlardı. (O yüzden kartların numaraları "embossed" denilen şekilde yükseltilmiştir)

www.mobiletransaction.org
  • salihdt  (08.08.20 16:52:36) 
sifreden once manuel slip makinesi vardi

mesela bir restoranda kullanilacaksa musterinin karti alinirdi o makineden karbon kagitli ozel voucher uzerinden gecirilirdi

cok yuksek meblaglarda ilgili banka aranip provizyon alinirdi

www.merchantmaverick.com

yaslandik
  • exlibris  (08.08.20 17:35:02) 
ben 92'liyim, imprint ile ödeme alınan yöntemi bilmiyorum.
manyetik şeritli kartları hatırlıyorum. onlarla ödeme yapınca çıkan slip imzalanıyordu. çocuk yaştayken babamın kartını kullandığım oluyordu.
kartın üzerindeki imza ile slipteki imzayı kontrol ediyorlardı.
  • biseysorcaktim  (08.08.20 18:59:14) 
ben 92'liyim, imprint ile ödeme alınan yöntemi bilmiyorum.
manyetik şeritli kartları hatırlıyorum. onlarla ödeme yapınca çıkan slip imzalanıyordu. çocuk yaştayken babamın kartını kullandığım oluyordu.
kartın üzerindeki imza ile slipteki imzayı kontrol ediyorlardı.

edit: ben babamın kartını kullandığımda onun imzasını mı taklit ediyordum, yoksa sadece tanıdık yerler mi kabul ediyordu hatırlamıyorum. zaten pek sık kullanıyor değildim.
  • biseysorcaktim  (08.08.20 19:09:41) 
Chip&Pin reklamlarını hatırlarsın, o reklamların çıktığı sıralarda Pin'e geçildi diye biliyorum.

İmzalı çekim şifrenizi unuttuğunuzda falan hala yapabildiğiniz bir şey, işletme kimlik görmek ister sadece. Kartların arkasında bu alanı imzalayın yazmasının sebebi de bir nevi kimliğinizi kontrol eden kişinin imzalarınızı da kontrol etmesini sağlamaktır aslında.

İmprint denen yöntemi ben de görmedim ama yapılan işlem mail-order oluyor galiba.
  • atom karincanin torunu  (08.08.20 19:11:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.