[]

Güzel Türkçe konuşmak

Güzel ve akıcı bir şekilde Türkçe konuşabilmek istiyorum. Sorunum kelimeleri yuvarlamak veya telaffuz yanlışı yapmak değil aslında. Konuşurken az da olsa fark yaratacak kelimeler kullanamamak.Basit kelimelerle derdimi anlatmaya çalışmak.Fark yaratacak kelimeler derken eski Türkçede var olan kelimeleri de kastetmiyorum esasen. Bu konuda ülke genelinde bir problem var, bunun farkındayım.


Son zamanlarda bu konuya baya kafa yoruyorum. Nasıl düzeltebilirim? Bir kelime listesi çıkarıp her gün bunları tekrar etsem, o kelimeler zihnime yerleşir mi? Kitap fazlasıyla okurum.

Bu konuyla ilgili kurslar var mı? Diksiyon kurslarında daha çok fonetik konusuna eğiliyorlar sanırım.

Bir de şöyle bir durum oluyor bende. Ciddi bir konuşma içerisinde güzelce başlıyorum cümleye sonra bazen o cümlenin başını unutuyorum, son söylediklerim anlamsızlaşmaya başlıyor ve burda film kopuyor. Heyecanlanmaya ve konuşmadan kopmaya başladığım bir an oluyor bu.

Türkiyede güzel konuşan kimler var sizce? Çok kıskanıyorum böyle insanları.

 
Güzel Türkçe konuşmak böyle bir şey değil yalnız. Basit kelimeler değil de araya sizin çok entelektüel ve zeki olduğunuzu ortaya koyacak kelimeler kullanmak istiyorsanız kitap okumayı önerebiliriz ama zaten okuyormuşsunuz. Zaten o kelimeler de her konuşmada kullanılamaz, yoksa gülerler arkanızdan. Kelime ezberlerseniz o kelimeler ne kadar size ait olur veya cümle içinde yapmacıklıktan ve özentilikten uzak aktif olarak kullanabilir misiniz emin değilim. Diksiyon kurslarının amaçları zaten sorudakinden farklı. Cümlenin başını unutuyormuşsunuz ki bu bambaşka bir sorun. Sizin ne istediğinizi veya sorununuzun ne olduğunu pek anlamadım. Zaten her yolu da kapatmışsınız.


  • aramızda kalsın  (07.08.20 22:37:55) 
Kitap okuman lazım evet ama bol bol yazman da lazım. Oturup bir konuyla ilgili kompozisyonlar yaz tıpkı lisedekiler gibi. Beyninin ilgili kısımlarını bu şekilde çalıştırmış olursun.


  • pass  (07.08.20 23:26:34) 
ya nolur konuşmasına entel gözükmek için abudik gubidik günlük kelimelerin çok dışındaki kelimeleri sıkıştırarak bir şey olmak isteyen ve çok çabalıyormuş gibi görünmek dışında bir şey olmayan o insanlardan olma. böyle çok iyisin bence.


  • anais  (07.08.20 23:54:19) 
Hmm dinleyerek pek öğrenilecek bir şey değil bence. Tabi o kelimelerin de nereden geldiğini seçmen lazım. Eski edebiyat meraklıları ve ilahiyatçılar Doğu kökenli Arapça ve Farsçadan gelen kelimeleri kullanırlar. Bilim, sosyal bilim, batı felsefesi ve batı edebiyatlarıyla ilgilenenler Batı kökenli kelimeleri kullanırlar. Bir kısım motto der bir kısım şiar yani. Seçmen lazım.

Arapça Farsça istiyorsan Tanpınar, Sabahattin Ali okumanı tavsiye ederim. Ara ara Fransızca da kullanır bunlar.
  • black holes in the sky  (08.08.20 00:14:50) 
okurken aklıma tanıl bora geldi. kendisini dinlerken, "bu kelimeyi nereden buldu böyle birden, cuk da oturdu anlama ama başkasının kullandığını duymamıştım bu durum için" hissiyatı oluşturuyor bana hep. hayranlık verici bir üslubu var.


  • in a world of magnets and miracles  (08.08.20 01:04:09) 
TRT radyo tiyatrolari özelikle eski olanlar kelime haznesi geliştirmek için iyidir bence. Zengin turkce doğru telaffuzla kulağınizda yer etmiş olur.

Turkcemin iyi olduğunu, duraklamadan akıcı konuşup, kendimi iyi ifade ettiğimi soylerler. Bunu ergenlikte TV seyretmekten kitap okumaktan çok tematik radyo dinlememe borçlu olduğumu düşünüyorum.
  • nick dedigin  (08.08.20 02:00:32 ~ 02:02:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.